Logotip de la Patum
Fotos de Patum Fotos de Patum Fotos de Patum Fotos de Patum Fotos de Patum Fotos de PatumAjuntament de Berga

Unesco

Oficina de turisme

Museu virtual de la patum

Sons de Patum

Sons de Patum

Patronat municipal de la Patum

Botiga de la patum

Aplicació de la Patum per a IPhone disponible al AppStore

Aplicació de la Patum per a Android a Google Play

Jun 27, 2012

El Patronat Municipal de La Patum es fa càrrec de la web ‘Sons de Patum’


Aquest projecte pioner i singular fou elaborat per l'empresa La Maixerina i presentava un total de 155 sons relacionats amb La Patum 

El Patronat Municipal de La Patum ha arribat a un acord amb La Maixerina, empresa que el 2009 va materialitzar el projecte ‘Sons de Patum, per tal d’assumir definitivament aquesta pàgina web del Paisatge Sonor de la festa, consistent en un projecte pioner i singular de la Patum.

El Paisatge sonor de la Patum és un projecte que perseguia dos grans objectius. D’una banda, documentar la di­mensió sonora de la festa construint així un arxiu sonor que aportés informació i coneixement sobre les sonoritats del Corpus berguedà; i el segon objectiu, de caràcter divul­gatiu pretenia fer accessibles els sons a través de diver­sos suports. L’atracció per sonoritats específiques no és espontània sinó fruit d’un procés cultural i d’aprenentatge. És per això que la iniciativa volia ajudar a conèixer, percebre i divulgar la identitat sonora de la Patum.

Els sons integren un patrimoni cultural immaterial que és reconegut per la UNESCO com un element que cal salvaguardar, revitalitzar, regenerar i difondre. Es va proposar, per tant, d’abordar una de les principals dimensions intangibles de La Patum declarada l’any 2005 Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

El caràcter inèdit de la recerca, la complexitat sonora de la festa i l’envergadura del procés d’enregistrament van convertit el disseny i elaboració del Paisatge sonor de la Patum en una experiència col·lectiva i multidisciplinar. A la seva finalització, el projecte comptava amb 240 hores d’enregistrament. El contingut definitiu del paisatge sonor es va basar en l’aplicació de quatre criteris: representativitat, diversitat, singularitat i perill d’extinció.

El projecte definitiu presentava un total de 155 documents sonors, estructurats en 16 categories, amb una fitxa tècnica per a cadascun que incloïa el títol, la localització, la durada, la data d’enregistrament, la microfonia i fotografies. Els textos que acompanyaven els sons foren elaborats expressament per al projecte per un total de 74 persones. Es tracta de documents que en el seu conjunt aporten una visió inèdita de la festa basada en elements, llocs i mo­ments efímers. Un conjunt de gran valor documental en tant que recull escrit d’expressions de Patum en un temps i espai concrets. A partir d’ara, tot aquest material es pot continuar trobant a la web http://sonsdepatum.lapatum.cat/.