• Noticias
 • Patronato
 • Marca
 • Entorno
 • S’ha acabat l’espera! La Casa de La Patum ja està a punt per a rebre els visitants que vulguin conèixer la festa berguedana a través de l’exposició de la comparseria i d’un audiovisual explicatiu sobre la celebració declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005. El museu tornarà a obrir les seves portes aquest cap de setmana després de mesos de tancament en què s’han portat a terme les obres de condicionament de la teulada i un tractament per a combatre l’acció dels tèrmits en algunes parts de l’immoble.

  La Casa de La Patum ha estat fora de servei des de La Patum de 2016 com a conseqüència dels problemes d’humitats causats pel despreniment d’una part de la façana i pel trencament de diverses teules. Això va provocar el deteriorament de la teulada i aleshores, l’Ajuntament de Berga va decidir traslladar la imatgeria als baixos del consistori per a garantir-ne la integritat. Durant els darrers mesos, s’han realitzat diverses actuacions per a rehabilitat les zones de l’edifici que havien quedat malmeses a causa de les goteres. D’una banda, s’ha reparat la teulada per a evitar la filtració d’aigua i també s’ha pintat l’interior de l’edifici. D’altra banda, s’ha adequat el sistema de visionat de l’audiovisual que es mostra durant les visites guiades. Un cop finalitzades les obres, s’han traslladat totes les comparses a la Casa de La Patum de forma progressiva.

  La regidora de la festa, Mònica Garcia, s’ha mostrat satisfeta amb la reobertura de l’espai i destaca que es tracta “d’un edifici mancat de manteniment durant anys”. Per això, “aquesta intervenció ha de servir per a resguardar el nostre patrimoni i també ens impulsa a seguir millorant i renovant diversos elements en els que no s’hi ha actuat des de fa temps. Per exemple, en els propers mesos ens agradaria poder condicionar els espais on es guarden els vestits de les comparses i també es podria replantejar l’audiovisual, entre d’altres aspectes”.

  La Casa de La Patum obrirà de nou aquest dissabte coincidint amb els actes de celebració de la Berga Bolet. El museu romandrà obert els dissabtes i els diumenges, d’11 del matí a 2 del migdia i les tardes de divendres a diumenge, de 5 a 8. Per a més informació sobre les visites a l’equipament, podeu consultar el lloc web de l’Oficina de Turisme de Berga o trucar al telèfon 93 821 13 84.
  Publicat el 29/09/2017
  L’Ajuntament de Berga ha aprovat la proposta de nomenament dels nous membres del Patronat de La Patum durant la sessió ordinària del Ple de la Corporació corresponent al mes de setembre de 2017. L’aprovació de la nova composició del Patronat de La Patum s’ha fet d’acord amb l’article 9 dels estatuts d’aquest òrgan de participació sectorial en què s’estableix la necessitat de renovar a la meitat dels seus membres vocals cada quatre anys, a excepció dels regidors que són renovats de forma automàtica fins a esgotar la legislatura. La proposta també inclou el nomenament de les persones que actuaran com a suplents durant les sessions del Patronat en absència dels membres titulars. Després de l’aprovació esmentada, la Junta General del Patronat de la Patum estarà integrada pels següents membres de dret fins a la propera renovació i aprovació prevista pel 2019.

  Publicat el 8/09/2017
  Més de 160 persones han gaudit de La Patum de Berga gràcies a la iniciativa de La Patum accessible. Es tracta d’un projecte impulsat per l’Ajuntament de Berga a través de l’Oficina d’Inclusió Social del Consell Comarcal del Berguedà i el Patronat de La Patum, que pretén que la festa sigui més accessible. Així, per novè any consecutiu, la plaça de Sant Pere ha comptat amb una zona especialment habilitada per acollir a les persones amb mobilitat reduïda i a persones majors de 75 anys, situada a les escales de La Berruga.

  Pel que fa al nombre de participants de La Patum accessible, han estat un total de 162 dels quals, 26 eren usuaris amb cadira de rodes. Concretament, durant la Patum de dijous, l’empostissat va acollir 62 persones, 29 a la Patum de Lluïment i 33 a la Patum completa. Enguany, La Patum Infantil també va comptar amb prop d’una quarantena d’usuaris, 15 al matí i 24 a la tarda, mentre que a La Patum de diumenge hi van assistir 61 persones, 35 van poder veure les actuacions de les comparses durant La Patum de Lluïment i 26 van participar a La Patum completa fins que va finalitzar el primer salt de Plens de la nit. La responsable de l’Oficina d’Inclusió Social, Roser Prat, ha valorat positivament la present edició, ja que la xifra de participants del servei ha estat de les més altes dels darrers anys.

  En la present edició de La Patum accessible, diverses entitats i col·lectius de persones amb diversitat funcional i de persones grans han pogut gaudir de la iniciativa, com per exemple, els usuaris de la residència de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, la Fundació AMPANS, la Fundació Pere Mitjans, la Residència Mont Martí de Puig-reig i el Centre de dia Cim d’Estela de Berga.

  També cal destacar la tasca realitzada pels voluntaris de Creu Roja Berguedà a l’hora d’organitzar el dispositiu de La Patum accessible. En total, el servei ha comptat amb 4 voluntaris diaris que han estat coordinats per una persona amb experiència i en constant comunicació amb els diversos cossos de seguretat. En els propers dies, es preveu realitzar una trobada amb tots els agents implicats per tal de fer una valoració del servei i analitzar els aspectes que caldrà millorar de cara a les properes edicions de la festa.

  Finalment, cal esmentar que el programa anunciador dels actes de La Patum de 2017 ha estat transcrit a Braille i va ser enviat a les llars de les persones amb diversitat visual residents a Berga i que estan inscrits a l’ONCE.
  Publicat el 21/06/2017
  La Patum accessible registra més de 1.500 usuaris i usuàries en 10 anys per veure la festa des de l’empostissat de la Pl. St. Pere
  Berga proposa una Patum participativa i oberta a totes les expressions patumaires
  L’Ajuntament de Berga aprova la celebració de La Patum que es farà del 30 de maig al 3 de juny de 2018
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols