• Noticias
 • Patronato
 • Marca
 • Entorno
 • París, 25 de novembre de 2005. Un jurat format per setze personalitats internacionals es reuneix per escollir les candidatures guanyadores que opten a ser reconegudes com a obres mestres del patrimoni oral i immaterial de la humanitat per la UNESCO. Entre les propostes presentades per diversos estats d’arreu del món s’inclou la festa de La Patum, la qual, aconsegueix l’esmentada distinció. Des d’aleshores, la ciutat de Berga ha celebrat l’efemèride anualment a través d’activitats al voltant de la històrica data de la proclamació.

  Enguany, l’Ajuntament de Berga i el Patronat de La Patum han organitzat un esdeveniment per a retre homenatge a diverses persones que han estat vinculades a la festa. Es tracta d’un acte que té l’objectiu de recuperar la memòria oral de la festa a través de l’enregistrament de testimonis en format audiovisual per a transmetre el coneixement de la festa a les properes generacions, tal com es va fer l’any passat. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat que la proposta pretén “donar a conèixer la festa i mantenir-la viva a través del relat de persones que han viscut moments i canvis substancials de la festa”. En aquesta ocasió, el Patronat de La Patum ha decidit homenatjar a Gregori Capdevila “Mixu”, ex cap de colla de la Guita Grossa i Pep Carreras, regidor de Cultura del primer govern democràtic de l’Ajuntament de Berga després del franquisme. Segons ha comentat Jordi Selga, vocal patumaire del Patronat i membre de la comparsa de la Guita Grossa, “la voluntat del Patronat de La Patum és donar continuïtat a la celebració i obtenir material gràfic d’interès que pugui ser útil per a difondre la festa berguedana”.

  L’acte de celebració de l’aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat es realitzarà el proper divendres, 24 de novembre, a les 8 de la tarda a la Sala Casino de Berga. El cap de colla dels Nans Vells, Òscar Guijarro, ha estat l’encarregat de desvetllar els detalls de l’acte que serà obert a tothom i estarà conduït pel comunicador, Fermí Riu. L’esdeveniment consistirà en la projecció dels vídeos i posteriorment es realitzarà l’entrega d’un obsequi als protagonistes de la jornada. L’acte finalitzarà amb una actuació musical a càrrec de l’Escola Municipal de Música de Berga.
  Publicat el 16/11/2017
  S’ha acabat l’espera! La Casa de La Patum ja està a punt per a rebre els visitants que vulguin conèixer la festa berguedana a través de l’exposició de la comparseria i d’un audiovisual explicatiu sobre la celebració declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005. El museu tornarà a obrir les seves portes aquest cap de setmana després de mesos de tancament en què s’han portat a terme les obres de condicionament de la teulada i un tractament per a combatre l’acció dels tèrmits en algunes parts de l’immoble.

  La Casa de La Patum ha estat fora de servei des de La Patum de 2016 com a conseqüència dels problemes d’humitats causats pel despreniment d’una part de la façana i pel trencament de diverses teules. Això va provocar el deteriorament de la teulada i aleshores, l’Ajuntament de Berga va decidir traslladar la imatgeria als baixos del consistori per a garantir-ne la integritat. Durant els darrers mesos, s’han realitzat diverses actuacions per a rehabilitat les zones de l’edifici que havien quedat malmeses a causa de les goteres. D’una banda, s’ha reparat la teulada per a evitar la filtració d’aigua i també s’ha pintat l’interior de l’edifici. D’altra banda, s’ha adequat el sistema de visionat de l’audiovisual que es mostra durant les visites guiades. Un cop finalitzades les obres, s’han traslladat totes les comparses a la Casa de La Patum de forma progressiva.

  La regidora de la festa, Mònica Garcia, s’ha mostrat satisfeta amb la reobertura de l’espai i destaca que es tracta “d’un edifici mancat de manteniment durant anys”. Per això, “aquesta intervenció ha de servir per a resguardar el nostre patrimoni i també ens impulsa a seguir millorant i renovant diversos elements en els que no s’hi ha actuat des de fa temps. Per exemple, en els propers mesos ens agradaria poder condicionar els espais on es guarden els vestits de les comparses i també es podria replantejar l’audiovisual, entre d’altres aspectes”.

  La Casa de La Patum obrirà de nou aquest dissabte coincidint amb els actes de celebració de la Berga Bolet. El museu romandrà obert els dissabtes i els diumenges, d’11 del matí a 2 del migdia i les tardes de divendres a diumenge, de 5 a 8. Per a més informació sobre les visites a l’equipament, podeu consultar el lloc web de l’Oficina de Turisme de Berga o trucar al telèfon 93 821 13 84.
  Publicat el 29/09/2017
  L’Ajuntament de Berga ha aprovat la proposta de nomenament dels nous membres del Patronat de La Patum durant la sessió ordinària del Ple de la Corporació corresponent al mes de setembre de 2017. L’aprovació de la nova composició del Patronat de La Patum s’ha fet d’acord amb l’article 9 dels estatuts d’aquest òrgan de participació sectorial en què s’estableix la necessitat de renovar a la meitat dels seus membres vocals cada quatre anys, a excepció dels regidors que són renovats de forma automàtica fins a esgotar la legislatura. La proposta també inclou el nomenament de les persones que actuaran com a suplents durant les sessions del Patronat en absència dels membres titulars. Després de l’aprovació esmentada, la Junta General del Patronat de la Patum estarà integrada pels següents membres de dret fins a la propera renovació i aprovació prevista pel 2019.

  Publicat el 8/09/2017
  Berga obre el període de votació per escollir els cartells anunciadors de La Patum de 2018
  L’Ajuntament de Berga convoca la 2a edició del Concurs de bandes i grups musicals per actuar al concert de dissabte de Patum de 2018
  Berga obre les inscripcions per accedir a les places d’administradors i administradores de La Patum de 2018
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols