• Noticias
 • Patronato
 • Marca
 • Entorno
 • Falten poc més de dos mesos per a l’inici de la celebració de La Patum i mica en mica es van desvetllant diversos detalls relacionats amb la festa berguedana. Un dels elements d’interès que es donarà a conèixer aquest cap de setmana serà la selecció de les obres finalistes per triar els cartells anunciadors de l’edició d’enguany. En aquesta ocasió, el 44è Concurs de Cartells de La Patum ha rebut un total de 55 propostes, el que suposa un augment del 41% de la participació respecte l’any anterior, ja que el 2017 es van presentar 39 cartells.

  La regidora de Cultura i Patum, Mònica Garcia, ha destacat l’alta participació i la varietat de cartells presentats. Segons ha dit, “sembla ser que les mesures que s’han anat implementant en les últimes edicions van donant fruit i fomentant la participació. Aquest any s’ha augmentat la dotació econòmica a petició del Patronat de La Patum i pensem que ha generat un efecte positiu. Per altra banda, hem trobat una gran varietat d’estils i d’autors en els cartells presentats, amb obres trencadores a nivell d’estil i temàtica i també amb una forta presència d’autors novells”.

  Del 25 de març al 8 d’abril, l’Oficina de Turisme de Berga (C/ dels Àngels, 7) acollirà les obres finalistes que han estat seleccionades pel Jurat Qualificador. Els lemes dels cartells que se sotmetran a votació popular són: ‘Des de dins’, ‘Emocions’, ‘Llibertat’ (Som cultura), ‘Patública’ i ‘Una banya de bou i encara més coses’. El procés de votació es realitzarà de forma presencial, però caldrà identificar-se mostrant el DNI, ja que només s’acceptarà un vot per persona. La proposta que hagi aconseguit sumar el major nombre de vots es convertirà en el cartell anunciador de les festes del Corpus. La decisió es donarà a conèixer públicament el diumenge, 13 de maig, durant la celebració del tradicional Ple Extraordinari de l’Ascensió. L’autor o l’autora de l’obra guanyadora rebrà un premi de 1.000€, mentre que l’accèssit s’emportarà 300€.

  Paral·lelament, també s’ha obert el període per triar el cartell de La Patum Infantil. En aquest cas, però, el sistema d’elecció de les obres finalistes és diferent perquè en aquest certamen hi prenen part els infants de cicle inicial, cicle mitjà i cicle superior de primària de les escoles de Berga. En aquest sentit, cada centre ha de presentar un màxim de 5 treballs de cada grup-classe de l’escola. Posteriorment, el Jurat Qualificador s’encarrega de seleccionar els cartells premiats escollint el primer, segon i tercer premi i l’accèssit de cada categoria. Del primer i segon premi de cada categoria en sortirà el cartell anunciador que també serà sotmès a votació popular a l’Oficina de Turisme de Berga, que romandrà oberta d’11 del matí a 2 del migdia i de 5 a 8 de la tarda, a excepció del dilluns de Pasqua (2 d’abril). Els lemes dels cartells de La Patum Infantil són: ‘Gegant’, ‘El salt de Maces’, ‘Sortint de la Maça’, ‘La Guita encesa’, ‘La Patum en quadrícula’ i ‘Petjades de pólvora’.

  El Jurat Qualificador d’aquest any ha estat format per: Mònica Garcia Llorens, regidora de Cultura i Patum de l’Ajuntament de Berga; Pol Casadesús Pont, dissenyador gràfic, aficionat a la fotografia i guanyador del Concurs de Cartells de La Patum de 2017; Francesc Cabra Juhe, graduat en disseny i màster en direcció d’art per l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona (Elisava); Teona Khomasuridze, fotògrafa i sòcia de l’AFTDAO; Lluís Molera Safont, patumaire i membre del Patronat Municipal de La Patum del 2009 al 2017 i Jordi Alberich Farràs, artista de l’escola de Joan Ferrer, membre del grup de pintors Verdaguer 7 i pastisser de professió.

  Finalment, totes les obres que han format part del certamen s’exposaran del 13 de maig al 10 de juny a la Sala Casino, situada a la Ronda de Queralt, número 15 de Berga. D’aquesta manera es pretén donar visibilitat als artistes que han participat en el concurs i es mostrarà la gran diversitat de tècniques i estils utilitzats pels candidats d’aquest any.
  Publicat el 24/03/2018
  L’Ajuntament de Berga ha convocat una nova edició del Concurs de bandes musicals per seleccionar el grup que obrirà el concert jove de dissabte de Patum de 2018. Es tracta d’un esdeveniment que s’emmarca dins dels actes de celebració de la festa berguedana, que es portaran a terme del 30 de maig al 3 de juny a la ciutat de Berga. La regidoria de Joventut és l’encarregada de convocar aquest certamen que té l’objectiu de generar noves oportunitats pels joves creadors en l’àmbit de la música promovent el coneixement de formacions i artistes berguedans de diversos estils i gèneres musicals.

  La iniciativa impulsada per segon any consecutiu des del consistori també pretén proporcionar elements de suport i d’acompanyament a les bandes novelles per a la seva professionalització, a través del treball en xarxa, la difusió i la distribució dels continguts creatius generats mitjançant l’ús de l’escenari del concert jove que es farà el dissabte, 2 de juny, de 2018.

  La convocatòria s’adreça a grups i bandes que comptin amb un any d’experiència en actiu i que la meitat dels seus membres visquin actualment en un dels municipis de la comarca del Berguedà. Les formacions musicals interessades en concórrer al concurs podran realitzar les inscripcions de forma gratuïta del 26 de març al 15 d’abril omplint el formulari en línia disponible en aquest enllaç web.

  https://docs.google.com/forms/d/1WIkExfCfz-WBQC7IJhDB2-vkiNEGKr-cJUv4THT-_Zc/viewform?edit_requested=true

  Un Jurat Qualificador format per membres de l’organització de l’esdeveniment musical s’encarregarà d’escollir la banda guanyadora el proper 16 d’abril. La decisió del jurat es donarà a conèixer públicament els dies posteriors a través de la difusió del cartell anunciador dels grups que formaran part de l’activitat. El grup seleccionat rebrà un premi de 300€ i obrirà les actuacions del concert jove de dissabte de Patum que es realitzarà a l’escenari ubicat al passeig de la Indústria, a tocar de l’ambulatori.

  Per a més informació sobre l’esdeveniment musical podeu contactar amb l’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Berga, a través de l’adreça de correu electrònic vilanaaj@ajberga.cat.
  Publicat el 22/03/2018
  L’Ajuntament de Berga ha obert el període d’inscripció per sol·licitar l’accés a les places d’administradors i administradores de La Patum de 2018. Es tracta de quatre parelles que s’encarregaran de presidir els actes principals de les festes del Corpus d’enguany, representant els antics Quatre Barris en què es dividia la ciutat: Feixines o Capdamunt de la vila (Fonolls), Sant Pere (Esclafidors rebentats), Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits) i Raval (Ravenisses). Tradicionalment, els administradors s’encarregaven de recaptar els diners per pagar les despeses de les festes de l’Octava de Corpus, però avui dia la seva participació ha esdevingut simbòlica i protocol·lària.

  Les parelles finalment seleccionades pel Patronat Municipal de La Patum portaran a terme les tasques designades als administradors i administradores durant el desenvolupament de les festes de La Patum i Els Elois d’aquest any. D’una banda, les persones escollides tindran la obligació d’assistir al Ple de l’Ascensió, a les misses majors, a La Patum de Lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, al lliurament de premis del concurs de cartells i el concurs de dibuix infantil, a l’entrega dels Títols de Patumaire i Patumaire d’honor i als salts de Patum que es realitzaran davant dels seus domicilis durant la passada de dissabte a la nit. D’altra banda, també es requerirà l’assistència els administradors durant els actes de la festivitat d’Els Elois com per exemple en les passades de dissabte i diumenge, en l’ofici i el Ballet de Déu de la Boda Típica de l’Alt Berguedà.

  Les parelles que vulguin convertir-se en administradors de La Patum i Els Elois de 2018 poden presentar les seves sol·licituds via telemàtica o presencial a través de l’Oficina d’Atenció Ciutadana. Les peticions hauran d’anar acompanyades d’un formulari amb les dades personals dels interessats que es pot descarregar en aquest enllaç. El termini per a la presentació de les sol·licituds finalitzarà el 30 d’abril.


  Publicat el 15/03/2018
  Berga obre el període de votació per escollir els cartells anunciadors de La Patum de 2018
  L’Ajuntament de Berga convoca la 2a edició del Concurs de bandes i grups musicals per actuar al concert de dissabte de Patum de 2018
  Berga obre les inscripcions per accedir a les places d’administradors i administradores de La Patum de 2018
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols