• Noticias
 • Patronato
 • Marca
 • Entorno
 • L’Ajuntament de Berga promourà el consum responsable durant les festes de La Patum amb una campanya associada a la prevenció de riscos i el consum menys abusiu d’alcohol i altres drogues entre el jovent. La campanya inclou una sèrie d’accions que formen part de les recomanacions realitzades per la Sub-direcció General de Drogodependències amb l’objectiu que els espais d’oci nocturn ofereixin diversos serveis per a la promoció de la qualitat i la salut dels usuaris i usuàries. Es tracta d’una sèrie d’accions que el consistori berguedà ha anat incorporant en totes les festes que es realitzen al municipi i que s’intensificaran durant La Patum de 2019.

  En el marc d’aquest projecte, s’han realitzat formacions per a la dispensació responsable de begudes alcohòliques i de primers auxilis a les entitats i associacions locals que s’encarreguen de gestionar el servei de bar o barres durant els esdeveniments festius organitzats pel consistori, s’han facilitat sistemes per mesurar el nivell d’alcoholèmia, s’ha habilitat una barra de còctels sense alcohol i s’ha proporcionat aliment al públic assistent, entre d’altres.

  L’aigua també vol anar a Patum!

  Una de les accions més destacades de La Patum d’enguany consistirà en la distribució gratuïta de 15.000 ampolles d’aigua durant els cinc dies de La Patum. L’objectiu és incentivar el consum d’aigua per promoure una festa segura i saludable per tal de reduir els riscos associats als primers consums d’alcohol entre el jovent. La campanya es portarà a terme per tercer any consecutiu i, en aquesta ocasió, s’ha consolidat amb la creació de l’eslògan ‘L’aigua també vol anar a Patum’ que inclou diversos arguments o frases sobre els beneficis de l’aigua acompanyats pel personatge de La Patumaigua:

  - Resisteixo el cansament
  - Sóc essencial pel teu cos
  - Si em buido em pots reomplir
  - Porta’m sempre amb tu
  - Et refresco La Patum
  - Em pots beure a tot arreu
  - M’agrada que em comparteixis
  - No pots viure sense mi
  - Pim, pam, pum... Patumaigua per Patum!

  Totes les ampolles inclouen un etiquetatge especialment dissenyat per la il·lustradora, Montse Forradelles, on apareix el logotip de La Patumaigua. Els usuaris i usuàries del Taller Coloma i el Centre de Salut Mental han estat els encarregats d’etiquetar la comanda d’ampolles. Les aigües es distribuiran al Punt Lila – Vull la nit! instal·lat a la Plaça de Viladomat, a la barra de còctels sense alcohol, al servei de bar del concert jove de dissabte de La Patum i també es repartiran entre els membres de la comparseria patumaire i els usuaris i usuàries dels autocars de Patum gestionats pel Consell Comarcal del Berguedà. A més, també s’instal·laran dues fonts a la Plaça de Viladomat i la Plaça Cim d’Estela per facilitar la reutilització de les ampolles.

  Barra sense alcohol

  Paral·lelament, el consistori habilitarà una barra sense alcohol per oferir una alternativa saludable i atractiva als consumidors. En aquest espai s’oferiran còctels elaborats amb fruita natural i sense sucres afegits i sandvitxos dolços i salats al preu d’1€. Aquesta iniciativa està concebuda per combatre la deshidratació i la manca d’aliment que es poden derivar del consum continuat i abusiu d’alcohol. La barra sense alcohol estarà situada a la Plaça de Viladomat, al costat del Punt Lila, el dimecres i el dijous (19 i 20 de juny), de 8 de la tarda a 4 de la matinada, i el dissabte (22 de juny), es traslladarà a la zona del concert jove, a prop del CAP Berguedà, de 9 de la nit a 2/4 de 6 de la matinada.

  Educadores de carrer

  Per segon any consecutiu, La Patum comptarà amb la col·laboració dels professionals d’Energy Control i Som.nit per portar a terme accions educatives i de conscienciació sobre el consum d’alcohol i altres drogues. Per fer-ho, s’instal·larà una carpa en un dels espais de màxima afluència durant la festa (Passeig de la Indústria) i també hi haurà un servei itinerant amb educadores de carrer oferint informació, assessorament i formació per disminuir els riscos en el consum de drogues.

  Taps per a les orelles

  Una altra de les recomanacions incloses en el marc del projecte ‘Nits de Qualitat’ és que el públic assistent pugui disposar de taps per a les orelles per reduir l’impacte sonor dels esdeveniments musicals que es portaran a terme. En aquesta ocasió, els taps es dispensaran gratuïtament al Punt Lila i a la barra de còctels sense alcohol.

  Dona la volta a l’alcohol

  Uns 600 nois i noies dels centres de secundària del berguedà varen visitar l’exposició ‘Dona la volta a l’alcohol’ que es va portar a terme del 9 al 23 de maig a l’espai jove de Berga. Es tracta d’una mostra itinerant de la Diputació de Barcelona sobre els efectes i els riscos associats al consum d’alcohol. Aquesta exposició forma part de les accions prèvies vinculades a la campanya sobre consums menys abusius.

  Per últim, totes les accions han estat cofinançades per l’Ajuntament de Berga, el Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
  Publicat el 12/06/2019
  Algú ha canviat el codi d’accés que permet entrar a la Casa de La Patum i això ha fet que el Tabaler no pugui entrar a l’equipament on es guarda la comparseria patumaire per deixar-hi el Tabal després de la passada de diumenge de l’Ascensió. Aquest és el punt de partida del llibre ‘The Patum in danger’ escrit per Eva Corominas, Núria Prat, Isabel Rumbo i Lara Saenz que compta amb les il·lustracions de Rubén Torres. El projecte impulsat per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga és fruit del treball de quatre mestres que formen part d’un grup de treball de mestres d’anglès de la comarca del Berguedà, que es reuneixen periòdicament per elaborar materials, compartir experiències i col·laborar en diverses iniciatives. Aquesta, però, no és la primera vegada que les mestres porten a terme un projecte literari en anglès. Fa un parell d’anys, i dins del grup de treball esmentat, les autores van publicar un conte infantil titulat ‘The Shiny Black Stone’ inspirat en la història de la mineria al Berguedà.

  Què és ‘The Patum in danger’?

  ‘The Patum in danger’ és un llibre d’aventures en anglès protagonitzat pel Tabaler de La Patum que requereix l’enginy del lector/a per resoldre els enigmes que formen part del llibre. La història comença el diumenge de l’Ascensió, que és el dia en què el Tabaler recorre els carrers i places de la ciutat fent sonar el Tabal per anunciar que s’acosta La Patum. Un cop finalitzada la passada, el Tabaler es dirigeix a la Casa de La Patum per guardar-hi el Tabal, però algú ha bloquejat l’accés canviant el codi de la porta. A partir d’aquí, comença l’aventura pel lector/a que haurà de decidir si primer vol descobrir qui ha estat la persona culpable de bloquejar l’entrada o si prefereix esbrinar quin és el nou codi d’accés de l’equipament. En funció de la seva elecció, el lector/a anirà fent salts per les diferents pàgines del llibre i comptarà amb l’ajuda d’un personatge clau, l’Àliga de La Patum, que li donarà pistes i indicacions per resoldre els enigmes. El llibre s’adreça principalment al públic infantil a partir de 10 anys, però els adults també podran gaudir-lo.

  L’edició del llibre en xifres

  La primera edició del llibre ‘The Patum in danger’ comptarà amb 1.000 exemplars que es posaran a la venda a l’Oficina de Turisme de Berga a partir del dimecres, 12 de juny. El llibre tindrà un preu de 10€. L’Ajuntament de Berga distribuirà gratuïtament 2 exemplars del llibre a totes les escoles de primària de la comarca per donar a conèixer el llibre entre l’alumnat, així com per treballar-hi a classe. D’altra banda, també es faran arribar exemplars a les biblioteques del Berguedà, al Bibliobús i a l’Arxiu Comarcal del Berguedà, entre d’altres.
  Publicat el 11/06/2019
  Què és La Patum? Quins actes formen part de la festa? Qui participa i surt a la plaça? Per on passa La Patum durant els passacarrers? Quants dies falten per a l’inici de La Patum? Aquestes i d’altres preguntes ja tenen una resposta immediata gràcies a la nova aplicació per a telèfons mòbils de La Patum. La iniciativa sorgida del Patronat de La Patum és una eina que pretén ser una guia informativa de tots els esdeveniments, emplaçaments i continguts relacionats amb la festa berguedana per donar resposta a les necessitats de les persones que volen viure la festa per primera vegada i també pels patumaires habituals i coneixedors de la festa. L’empresa berguedana La Padrina ha estat l’encarregada de dissenyar i desenvolupar l’aplicació que s’ha presentat aquest dimarts a la Plaça de Santa Magdalena, que és un dels indrets emblemàtics del barri vell per on transcorre el passacarrers.

  La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha destacat la utilitat d’aquesta nova eina afirmant que “es tracta d’una app que dona resposta a una doble necessitat i entenem que serà beneficiosa per informar-se de les qüestions patumaires a través del mòbil de forma clara, directa i instantània”. I és que aquesta nova eina també inclou un servei d’avisos que permetrà informar sobre la cancel·lació d’actes i altres informacions rellevants de la festa.

  Un projecte impulsat pel Patronat de La Patum

  L’aplicació per a mòbils de La Patum és una iniciativa impulsada pel Patronat de la festa que disposa d’un pressupost participatiu per realitzar propostes de millora relacionades amb la festa. David Cussà, cap de colla dels Nans Nous i membre de l’òrgan de participació sectorial ha comentat que “des del Patronat vam creure que l’aplicació mòbil podia ser útil per a la gent que vingui de fora, ja que podrà consultar tota la informació sobre els llocs d’interès, els passacarrers, on aparcar el cotxe... i els berguedans podran conèixer de primera mà tots els actes oficials de La Patum i rebre notificacions i avisos importants”.

  Com és l’App de La Patum?

  Un dels aspectes més destacats de l’App de La Patum és que ofereix als usuaris i usuàries la possibilitat de conèixer la ubicació en directe de les passades de dimecres i dissabte al vespre. Per fer-ho, es facilitarà un telèfon mòbil al Tabaler que serà l’encarregat d’emetre el senyal GPS que indicarà en quin punt del recorregut es troba La Patum en cada moment del passacarrers. Miquel Escànez, desenvolupador web de La Padrina, ha assegurat que “la ubicació en directe ha estat un dels aspectes als quals hem dedicat més temps i en les properes actualitzacions de l’app volem que sigui més precisa”. Escànez també ha comentat que abans de la posada en funcionament de l’aplicació “hi ha hagut un període de proves en què diverses persones han pogut fer ús de l’app i això ens ha permès introduir una sèrie de millores”.

  L’app està disponible en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i conté informació històrica sobre els orígens de la festa, els itineraris de les passades, les comparses, la música, les recomanacions sobre la indumentària adequada, els consells per a la realització dels salts de Plens, informació de serveis i els telèfons d’emergències, etc. L’aplicació de La Patum ha tingut un cost de 6.000€ i està disponible gratuïtament per a dispositius mòbils Android i iOS.
  Publicat el 5/06/2019
  Berga promou unes nits de festa saludables i de qualitat amb accions per promoure un consum menys abusiu d’alcohol durant La Patum
  La Patum estrena una App per a telèfons mòbils per conèixer els esdeveniments, continguts i emplaçaments de la festa al moment
  El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de 2019 que es farà del 19 al 23 de juny
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols