• News
 • Patronato
 • The Brand
 • Surroundings
 • L’Ajuntament de Berga ha acollit aquest divendres el sorteig públic per designar les persones que ocuparan l’espai del balcó consistorial durant els actes principals de celebració de La Patum de 2018. Es tracta d’una iniciativa inèdita per tal que la ciutadania pugui veure alguns dels salts de La Patum completa des d’aquesta ubicació. A banda de l’accés al balcó, també s’ha fet el sorteig per repartir una part dels salts de Plens que la comparsa i l’Ajuntament de Berga han posat a disposició d’aquelles persones que no han saltat mai de Ple.

  El sorteig en xifres

  D’una banda, el consistori berguedà ha sortejat 64 places dobles per accedir al balcó durant la festivitat de Corpus. D’aquestes, 50 corresponen al tercer i quart salt de La Patum de dijous i diumenge (25 en cada cas) mentre que les 14 restants pertanyen al tercer i quart salt de La Patum Infantil de divendres a la tarda. D’altra banda, també s’han sortejat 48 salts de Plens, 24 per dijous i 24 per diumenge.

  Pel que fa a la participació, s’han rebut un total de 274 peticions per prendre part en els diferents sortejos durant el període d’inscripció establert entre els dies 7 i 10 de maig. En concret, s’han registrat 218 sol·licituds per accedir al balcó de la casa consistorial. D’aquestes, 197 són peticions per obtenir una plaça durant els salts de nit de dijous i de diumenge, mentre que les 21 restants corresponen als llocs habilitats per veure La Patum Infantil. Tanmateix, s’han registrat 56 instàncies per optar a un salt de Plens de La Patum d’enguany.

  Cal destacar l’exclusió de 3 instàncies relacionades amb el sorteig de places del balcó, ja que han estat tramitades per duplicat, fet que incompleix les bases del sorteig. Per tant, el nombre final de sol·licituds vàlides que han participat en els sortejos ha estat de 271.

  Desenvolupament dels sortejos

  El sorteig s’ha portat a terme aquesta tarda a través d’un acte obert al públic que s’ha fet a la sala de plens de l’Ajuntament de Berga, a les 6 de la tarda. L’esdeveniment ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós; la regidora de Patum, Mònica Garcia; el regidor del grup municipal del PDeCAT-CDC, Jordi Travé i el regidor del grup municipal d’ERC, Jordi Pujals.

  L’assignació de les places sortejades s’ha fet mitjançant l’extracció d’un número de quatre xifres comprès entre el primer i l’últim nombre de registre de les instàncies presentades per sol·licitar un lloc al balcó o un salt de Plens. Cal destacar que el número de registre de les instàncies no és correlatiu, ja que durant el termini d’inscripció també s’han presentat sol·licituds amb altres motivacions diferents a les dels sortejos de La Patum. En total s’han fet set extraccions, tres per assignar les places disponibles al balcó durant els salts de dijous, divendres i diumenge i quatre per distribuir els salts de Plens de dijous i diumenge.

  Resultats dels sortejos

  Pel que fa als salts de plens, els números extrets han estat el 4.450 (1r salt de dijous), el 4.097 (2n salt de dijous), el 4.109 (1r salt de diumenge) i el 4.960 (2n salt de diumenge). En el cas que algun d’aquest nombres no hagués coincidit amb un número del registre general d’entrada d’una instància sol·licitant un salt de Plens, s’ha tingut en compte el següent número registrat amb aquesta motivació. Així mateix, en el cas que algun dels números premiats hagi correspost amb alguna persona que hagi saltat amb anterioritat, tal i com es va indicar en la normativa del sorteig, ha quedat exclòs. Podeu consultar la llista de números guanyadors en aquest enllaç.

  En referència al balcó de La Patum de dijous i diumenge, els números extrets han estat el 4.969 i el 3.823, respectivament, mentre que el número obtingut del sorteig del balcó de La Patum Infantil ha estat el 4.437. Com en el cas anterior, s’ha tingut en compte els següents números registrats amb aquesta motivació. Podeu consultar el llistat de números premiats en el document adjunt a la notícia.

  En els dos casos, la resta de números no premiats han quedat en llista d’espera per suplir les possibles renúncies que es puguin produir de les persones guanyadores.

  Comunicació i renúncia de les places obtingudes

  En els propers dies, l’Ajuntament de Berga comunicarà el resultat dels sortejos a les persones que hagin resultat guanyadores. Les renúncies per a les places del balcó es podran realitzar fins a les 2 de la tarda del divendres, 25 de maig, mentre que les renúncies pels salts de Plens es podran fer fins a les 2 del migdia del dimarts, 15 de maig. Per fer-ho, caldrà enviar un correu electrònic a l’adreça participacio@ajberga.cat o trucar a l’àrea de Participació Popular al telèfon 93.821 43 33.

  Formació obligatòria per a saltadors i acompanyants de Plens

  Les persones guanyadores dels salts de Plens i els seus acompanyants tindran la obligació d’assistir a una sessió de formació impartida per la comparsa per poder realitzar el salt amb les mesures de seguretat adequades. La formació es farà el 19 de maig, pels saltadors de dijous, i el 20 de maig, pels de diumenge. La sessió es farà de 5 a 6 de la tarda i el punt de trobada serà a la plaça de Sant Pere. La no assistència a la sessió formativa suposarà la renuncia al salt.
  Publicat el 12/05/2018
  L’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Berga ha anunciat aquest cap de setmana els grups musicals que formaran el cartell del concert jove de La Patum de 2018, a través de les xarxes socials. Així s’ha donat a conèixer el nom de les cinc bandes que actuaran el dissabte, 2 de juny, a l’escenari del passeig de la Indústria, a tocar de l’ambulatori. Per segon any consecutiu es mantindrà la ubicació estrenada l’any passat, ja que segons ha explicat la regidora de Joventut i Patum, Mònica Garcia, “l’emplaçament dels concerts va comptar amb una valoració positiva per part dels assistents, els cossos de seguretat i els organitzadors del concert”.

  Canvi d’horari dels concerts

  Una de les novetats principals de l’edició d’enguany serà l’augment del nombre de grups i l’avançament de l’hora d’inici i finalització de l’esdeveniment. En aquest sentit, la regidora ha comentat que “la proposta d’aquest any comptarà amb una actuació més respecte l’edició anterior i això ens ha permès començar els concerts a les 9 del vespre i acabar-los mitja hora abans”. Per tant, es preveu que l’última actuació acabi a 2/4 de 6 de la matinada. Garcia ha afegit que es tracta “d’una mesura que hem anat aplicant progressivament en totes les festes organitzades des de l’Ajuntament per promoure la conciliació del descans veïnal i la programació d’activitats culturals i festives al carrer”.

  Diversitat de propostes musicals

  El concert de Patum serà gratuït i tindrà com a caps de cartell a La Terrasseta de Preixens i al grup de música ska Discípulos de Otilia, que celebrarà el seu 25è aniversari a dalt dels escenaris. La formació berguedana amb tocs de música electrònica, Urra, serà l’encarregada d’obrir el concert jove després de convertir-se en la guanyadora del 2n Concurs de Bandes convocat pel consistori berguedà el passat mes de març. A 2/4 d’11 de la nit, hi haurà l’actuació de Senyor dels Llamps, que oferirà una actuació amb ritmes alegres i ballables. Seguidament serà el torn dels caps de cartell, els quals, donaran pas al conjunt femení Balkan Paradise Orchestra, una enèrgica i potent banda de vent i metall que farà ballar al públic amb una selecció de música balcànica.

  Formació d’entitats en l’àmbit de l’oci nocturn

  Les associacions i entitats que oferiran el servei de barra durant el concert de dissabte de Patum seran: la Berguedana de Trash, Pi3B Produccions, la Bauma dels Encantats, Punk al bosc i els Castellers de Berga. Es tracta de les entitats que van participar al concurs convocat el març passat per formar part de l’organització de l’esdeveniment. Els membres d’aquestes entitats realitzaran una formació sobre dispensació responsable de begudes alcohòliques i una altra sobre violències de gènere en els espais d’oci nocturn. Les sessions s’inclouen en les accions de la campanya ‘Vull la Nit! de l’Ajuntament de Berga i tenen l’objectiu de permetre la detecció de situacions de violència sexista i la promoció del respecte i els hàbits saludables en els contextos d’oci nocturn i festiu, com en el cas del concert de La Patum.
  Publicat el 8/05/2018
  La Patum accessible ha obert el període d’inscripció per sol·licitar espai a l’empostissat situat a les escales de La Berruga. Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Berga i l’Oficina d’Inclusió Social del Consell Comarcal del Berguedà per facilitar l’accés a la plaça de Sant Pere a les persones amb mobilitat reduïda durant els salts de La Patum completa. Aquest any es compleix una dècada des que es va posar en marxa aquest projecte que ha fet que centenars de persones poguessin gaudir de La Patum des d’aquesta zona especialment habilitada per a les persones que tenen dificultats de mobilitat i d’altres tipus de discapacitats. En aquest sentit, es prioritzarà la sol·licitud de les persones amb mobilitat reduïda reconeguda amb el certificat de discapacitat, les persones amb altres discapacitats superiors al 65% i persones majors de 75 anys.

  Les persones interessades en accedir a l’empostissat podran formalitzar les sol·licituds del 7 al 15 de maig a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) situada a la planta baixa de l’Ajuntament de Berga. Per fer-ho, caldrà recollir o descarregar-se el formulari als llocs web de l’Ajuntament de Berga i La Patum. Per completar la inscripció, el formulari haurà d’anar acompanyat d’una fotocòpia del DNI i del certificat de discapacitat, en els casos que sigui necessari. L’horari d’atenció al públic de l’OAC serà de dilluns a divendres, de 9 del matí a 2 del migdia, i els dilluns, de 5 a 7 de la tarda. No obstant, les peticions també es podran tramitar telemàticament.

  Cal recordar que en cas que la demanada sigui superior al nombre de places disponibles, es realitzarà un sorteig per assignar l’espai a l’empostissat. En aquesta ocasió, s’oferiran llocs per assistir a La Patum de Lluïment i La Patum completa (fins a la finalització del primer salt de Plens de la nit) de dijous i diumenge. A més, també es permetrà l’accés durant La Patum Infantil, al matí i a la tarda.

  Com és habitual, el dispositiu de La Patum accessible comptarà amb la col·laboració de voluntaris i voluntàries de Creu Roja, amb un coordinador responsable i el suport dels serveis de seguretat local.

  Per a més informació, podeu contactar amb l’Oficina d’Atenció Ciutadana (93 821 43 33) i amb l’Oficina d’Inclusió Social del Consell Comarcal del Berguedà (93 821 35 53).  Publicat el 7/05/2018
  La Patum accessible registra més de 1.500 usuaris i usuàries en 10 anys per veure la festa des de l’empostissat de la Pl. St. Pere
  Berga proposa una Patum participativa i oberta a totes les expressions patumaires
  L’Ajuntament de Berga aprova la celebració de La Patum que es farà del 30 de maig al 3 de juny de 2018
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols