• News
 • Patronato
 • The Brand
 • Surroundings
 • L’Ajuntament de Berga ha rebutjat la proposta de celebrar La Patum, del 10 al 14 de juny de 2020, per la situació d’excepcionalitat causada per la pandèmia de la Covid-19. Els regidors i regidores del consistori berguedà s’han reunit aquest diumenge, 24 de maig, per celebrar el Ple de l’Ascensió de forma telemàtica. Les restriccions de la Fase 1 del desconfinament han impedit que l’acte es pogués desenvolupar presencialment i amb públic a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga. La sessió ha començat a les 11 del matí i ha comptat amb la participació virtual dels disset membres de la corporació, el secretari i l’arxiver municipal, que s’encarrega de custodiar el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum.

  Proposta de celebració de La Patum

  L’alcaldessa, Montse Venturós, ha obert l’acte donant la benvinguda a les persones participants i ha formulat la proposta per celebrar les festes de l’Antiga Octava de Corpus, del 10 al 14 de juny de 2020, que ha estat votada de forma individual per cadascun dels membres del plenari. El resultat de la votació ha estat negatiu, ja que tots els regidors i regidores del consistori han rebutjat la proposta, excepte el regidor Eloi Escútia, que s’ha abstingut per problemes tècnics amb la seva connexió d’Internet. Seguidament, l’alcaldessa ha proclamat l’acord de ple de no celebrar La Patum per Corpus. Aquesta decisió ha comportat que no es fessin les propostes referents a la proclamació de les quatre parelles d’administradors i administradores, la concessió dels títols de Patumaire i Patumaire d’Honor ni la signatura del Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum. Tampoc s’ha donat a conèixer el resultat dels concursos de cartells de La Patum i La Patum Infantil perquè no es va poder fer la selecció de les propostes finalistes ni la votació popular a causa de les restriccions establertes durant el període de confinament. La negativa de fer Patum també ha impedit que s’interpreti el Ball de l’Àliga al mig de la plaça de Sant Pere i que el Tabal recorri els carrers i places de la ciutat.

  El pes de la tradició i la incertesa de les circumstàncies actuals

  La sessió ha acabat amb unes paraules de l’alcaldessa per recordar la tradició històrica de celebrar el Ple de l’Ascensió, un acte que es remunta a l’any 1656. Venturós ha esmentat alguns períodes en què no s’ha pogut celebrar La Patum per diferents conflictes bèl·lics i ha destacat la dificultat d’haver de prendre una decisió d’aquestes característiques i la incertesa de poder posposar la festa al setembre. L’alcaldessa també ha fet referència a l’excepcionalitat del moment i ha dedicat unes paraules de suport a les persones que han perdut la vida a causa del coronavirus i ha agraït l’esforç i la dedicació del personal sanitari i els serveis essencials durant el confinament. A més, ha posat en relleu la solidaritat i la cooperació que ha brollat en la societat a l’hora de fer front a la pandèmia i ha acabat el seu discurs fent referència a la cultura popular. Venturós ha recordat que “La Patum és una festa col·lectiva i que malgrat aquest any no hi hagi Patum per Corpus, la festa continuarà bategant molt fort”.

  Altres suspensions de La Patum per Corpus

  La suspensió de La Patum d’enguany no és una decisió inèdita. La fam, les sequeres, el mal estat de les finances municipals i, sobretot, les guerres han estat els motius principals que han impedit la celebració de la festa berguedana en les dates habituals de Corpus. Per exemple, les darreres Patums que no es van celebrar van ser les de 1937 i 1938 per la Guerra Civil espanyola. Tampoc hi va haver Patum l’any 1655 a causa de l’ocupació francesa de Berga durant la Guerra dels Segadors, ni entre el 1714 i el 1720, en la immediata postguerra de la Guerra de Successió. Altres dates destacades en què es va suspendre la festa van ser durant la Guerra Gran (1794 i 1795), la Guerra del Francès (1808-1813), el trienni liberal en què es van produir les lluites entre liberals i absolutistes (1822 i 1823), el 1829, entre el 1834 i el 1837, en el marc de la Guerra dels Set Anys i el 1873 durant la Tercera Guerra Carlina.
  Publicat el 24/05/2020
  L’Ajuntament de Berga celebrarà el Ple de l’Ascensió de forma virtual el 24 de maig per acreditar històricament la suspensió de La Patum que s’havia de fer del 10 al 14 de juny de 2020. La proposta formulada pel consistori berguedà ha estat consensuada pels membres del Patronat Municipal de La Patum reunits virtualment aquest divendres, 8 de maig, en sessió extraordinària de l’organisme de participació sectorial. La crisi sanitària provocada pel coronavirus va motivar la cancel·lació de la festa en les dates habituals de la setmana de Corpus per la impossibilitat de garantir el desenvolupament dels actes amb totes les garanties sanitàries i de seguretat per a les persones que hi participen, tal com es va anunciar públicament el passat 26 de març.

  Ple de l’Ascensió virtual

  El Ple de l’Ascensió es realitzarà de forma telemàtica a causa de la vigència de l’estat d’alarma i les restriccions de mobilitat i activitats que impedeixen la celebració d’actes multitudinaris. Els membres de la corporació deliberaran sobre la necessitat o no de fer Patum al juny per vetllar pel caràcter decisori i tradicional del plenari en relació amb la festa berguedana, així com per deixar constància d’una suspensió que no és inèdita, ja que s’ha donat en altres ocasions al llarg de la història per diversos episodis bèl·lics. Enguany, però, la proposta de celebrar La Patum del 10 al 14 de juny serà rebutjada pels regidors i regidores de l’Ajuntament de Berga, a causa de la pandèmia de la Covid-19.

  Una sessió tradicional i protocol·lària

  La sessió extraordinària del diumenge de l’Ascensió és un esdeveniment que concentra moltes persones a la sala de Plens del consistori per conèixer la decisió dels membres de la corporació respecte la celebració de la festa. En aquesta sessió també es nomena les parelles d’administradors i administradores, s’aprova la proposta de reconeixement de les persones que rebran el títol de Patumaire i Patumaire d’Honor i es dona a conèixer el resultat de la votació popular dels cartells anunciadors de La Patum i La Patum Infantil. Posteriorment, les parelles d’administradors i les persones representants de les comparses patumaires signen el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum. Un cop finalitzat el Ple de l’Ascensió, es realitza la penjada dels cartells anunciadors a les cartelleres municipals de l’edifici consistorial i tot seguit, un grup de músics vinculats a la festa interpreten el Ball de l’Àliga de La Patum al centre de la Plaça de Sant Pere. Al punt de les 12 del migdia, s’escolten els primers repics del Tabal que s’encarrega de recórrer els principals carrers i places de la ciutat per anunciar la celebració de La Patum.

  Actes simbòlics durant la setmana de Corpus

  En la sessió extraordinària del Patronat Municipal de La Patum també s’ha valorat la possibilitat d’elaborar una programació d’actes simbòlics durant la setmana de Corpus, és a dir, del 10 al 14 de juny. Es tractaria d’esdeveniments culturals i festius, encara per concretar, que no comportin la participació presencial de les persones per evitar riscos innecessaris que puguin contribuir a l’expansió de la pandèmia del coronavirus.
  Publicat el 8/05/2020
  L’Ajuntament de Berga ha iniciat una campanya per fomentar la creativitat artística d’infants i joves al voltant de La Patum durant el període de confinament pel coronavirus. La iniciativa s’anomena ‘Patumitza’t’ i consisteix en crear petites obres d’art relacionades amb la festa berguedana. En concret, es tracta d’elaborar dibuixos, quadres, escultures o qualsevol tipus de manualitat feta amb paper, cartró, fusta o material reciclat. L’estil i les tècniques utilitzades seran lliures per promoure la imaginació i les habilitats creatives de cada artista. La campanya estarà en marxa fins la segona setmana posterior a la finalització del confinament establert per les autoritats governamentals.

  Compartir l’art a les xarxes socials

  Les obres realitzades es podran compartir a través de les xarxes socials. Per fer-ho, les publicacions hauran d’incloure l’etiqueta #Patumitzat i també caldrà anomenar el perfil oficial de La Patum a les xarxes socials Twitter (@lapatum) i Instagram (@lapatumberga). També es podrà enviar una fotografia de les creacions a l’adreça de correu electrònic patumitzat@ajberga.cat indicant el nom de l’autor o autora de l’obra i l’edat. Les fotografies enviades per correu electrònic hauran de ser en format horitzontal.

  Suspensió del Concurs de Dibuix Infantil de La Patum

  L’Ajuntament de Berga i l’Associació de La Patum Infantil juntament amb les escoles del municipi han suspès la celebració del Concurs de Dibuix Infantil de La Patum de 2020. Es tracta d’un certamen en què hi participen els infants de primària de les escoles de Berga amb la finalitat de seleccionar les propostes finalistes que posteriorment se sotmeten a votació popular per escollir el cartell anunciador de La Patum Infantil. La suspensió de les classes i el tancament dels centres educatius el passat 13 de març pel coronavirus ha impossibilitat el desenvolupament del concurs artístic. A aquesta circumstància cal sumar-hi la suspensió de La Patum de Berga prevista inicialment del 10 al 14 de juny. Tal com es va informar el 26 de març, la festa ha estat posposada i el consistori berguedà treballa per celebrar-la al setembre, sempre que la situació sanitària sigui favorable i les autoritats governamentals permetin la celebració d’esdeveniments massius amb totes les garanties de seguretat.

  En cas que La Patum pugui celebrar-se aquest any, els agents implicats en l’organització del Concurs de Dibuix Infantil treballaran en una proposta consensuada per a què La Patum Infantil tingui un cartell propi per anunciar la festa.
  Publicat el 9/04/2020
  Berga exhibeix La Patum al Convent de Sant Francesc amb una exposició ambiciosa i visites guiades per descobrir els espais patumaires fins al gener de
  Berga celebrarà una versió confinada de La Patum amb actes simbòlics i culturals que es faran del 10 al 14 de juny
  L’Ajuntament de Berga suspèn definitivament La Patum de 2020 i descarta celebrar-la al setembre
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols