• News
 • Patronato
 • The Brand
 • Surroundings
 • La desfilada de la comparseria de La Patum prevista pel dijous de Corpus es farà delimitant el perímetre del recorregut i habilitant zones de públic amb aforament limitat i seient preassignat. El format de l’esdeveniment difereix de la planificació inicial de l’Ajuntament de Berga que consistia en fer una passada d’uns 2 quilòmetres pels carrers del centre de la ciutat, fet que permetia distribuir el públic a peu dret al llarg del recorregut. Aquesta proposta s’adequava a la normativa recollida en el Pla de represa de la cultura popular i les associacions culturals i també comptava amb el vistiplau de la Direcció General de Cultura Popular. Tot i això, la resolució SLT/1587/2021, de 21 de maig, sobre les mesures previstes contra la Covid-19 que va entrar en vigor el 24 de maig, així com les informacions contradictòries rebudes des de diferents departaments de la Generalitat de Catalunya en relació amb les consultes efectuades pel consistori berguedà per poder fer la desfilada de la comparseria patumaire, han comportat el canvi de format de l’esdeveniment. La resolució esmentada determina que les activitats populars i tradicionals que es facin en espais tancats o a l’aire lliure, amb espai perimetral i estàtic, requereixen que el públic estigui assegut quan els elements de la comparseria estiguin en moviment, mentre que si la comparseria està estàtica, el públic pot estar en moviment. Pels motius exposats i per evitar sancions, l’Ajuntament de Berga ha decidit adaptar la proposta de desfilada inicial a la normativa vigent, malgrat que això suposi fer un acte que limita l’aforament previst de públic.

  La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat que “aquest no és el format d’esdeveniment que hauríem volgut, però és el que ens veiem obligats a fer per complir totes les mesures vigents”. Valverde ha afegit que “tant l’ajuntament com el Patronat de La Patum estem decebuts per la manca d’acompanyament de la Generalitat de Catalunya en l’organització de la passada. Pensem que la proposta inicial no comportava un risc major que els actes culturals multitudinaris que es faran aquest estiu amb el suport i vistiplau de la Generalitat de Catalunya. La Patum és Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat i estem cansats del menyspreu constant per part de les institucions catalanes envers la festa”.

  Desfilada patumaire amb perímetre i aforament limitat

  La passada de la comparseria es farà el dijous, 3 de juny, a les 12 del migdia i en cas de pluja l’acte se suspendrà. La desfilada s’iniciarà al Convent de Sant Francesc, seguirà per la ronda de Queralt, la plaça de les Fonts, la plaça de Sant Joan i el carrer de la Ciutat fins arribar a la plaça de Sant Pere. S’ha previst fer ús de la pirotècnia en alguna de les places, seguint les recomanacions i la normativa vigent en la matèria. L’organització habilitarà 6 zones al llarg del recorregut per tal que el públic pugui veure la desfilada amb seient assignat mitjançant un sorteig. En total, hi haurà 700 seients distribuïts en les zones següents: plaça Baylina i plaça de Sant Francesc (186), passeig de les Estaselles (46), ronda Moreta (80), plaça de les Fonts (122), plaça de Sant Joan (88) i plaça de Sant Pere (178). La zona de la plaça de Sant Pere es destinarà íntegrament a persones majors de 65 anys.

  L’organització ha establert un ampli perímetre al voltant dels carrers que formen part del recorregut que comptarà amb el suport dels cossos de seguretat i seguretat privada per evitar aglomeracions de persones. També s’habilitarà un perímetre als carrers que conflueixen amb l’itinerari de la desfilada que provocarà afectacions en l’activitat comercial i el veïnat de la zona abans i durant la passada. A més, es prohibirà l’estacionament de vehicles des de les 6 del matí del dijous, 3 de juny a les zones següents: tota la ronda de Queralt (des del carrer Pinsania fins a la cruïlla amb la ronda Moreta), el carrer Clavé, la plaça Baylina i la plaça de Sant Francesc (zona blava de davant de l’Escola de Música), plaça de les Fonts (zona de càrrega i descàrrega) i plaça de la Creu (zona blava situada al capdamunt de la plaça, davant de les màquines expenedores).

  El primer tinent d’alcaldia, Ivan Sànchez, ha remarcat que “l’afectació a la zona del recorregut limitarà l’accés dels vianants, però no suposarà el tancament comercial dels establiments i bars que es troben en l’itinerari de la desfilada. El dispositiu preveu reprendre l’accés i la mobilitat tan aviat com hagi passat la comitiva per les diferents zones del recorregut per minimitzar les molèsties ocasionades. Des de l’Ajuntament de Berga volem agrair la col·laboració i la comprensió de la població”.

  Sistema d’adjudicació de seients

  L’assignació de les places es farà per sorteig mitjançant una aplicació informàtica que atorgarà les places de forma aleatòria i automàtica. En total se sortejaran 350 places, ja que la resta de places disponibles fins arribar a les 700 corresponen a les persones acompanyants dels guanyadors o guanyadores del sorteig. En aquest sentit, només es permetrà un acompanyant per cada persona guanyadora i l’assignació de les places serà nominal i intransferible.

  Les persones sol·licitants, no guanyadores del sorteig, formaran part d’una llista d’espera, i en el cas que es produeixi una baixa, se les avisarà per ordre consecutiu segons la llista dels números guanyadors. Si el nombre total de sol·licituds rebudes és inferior al nombre de places disponibles, es procedirà a l’assignació directa de les places entre les persones interessades.

  El sorteig es farà el dimecres, 2 de juny, a les 12 del migdia. Immediatament després, es comunicarà a les persones guanyadores les places obtingudes per correu electrònic, o en el cas de no disposar-ne, per missatge de telèfon mòbil. Així mateix, se’ls informarà de l’horari i la forma d’accedir a la zona que els ha estat assignada per sorteig. En tot cas, les persones guanyadores i acompanyants caldrà que acreditin la seva identitat mitjançant la presentació del DNI, NIE o carnet de conduir en el moment d’accedir a la zona, no permetent-se el pas a qualsevol altra persona diferent.

  Procés i termini d’inscripció

  Les persones que vulguin gaudir de la passada de la comparseria hauran d’inscriure’s per participar en el sorteig d’assignació de seients. La persona interessada, major d’edat, ha de fer la sol·licitud emplenant el formulari disponible en el següent enllaç (https://forms.gle/BbT128J8rJnLPsGf8), el dimarts, 1 de juny, de 8 a 20 h, o trucant al telèfon 93 821 43 34, de 9 a 14 h.

  En tot cas, la sol•licitud ha de ser realitzada per una persona major d'edat, que consti com a titular. La persona titular pot estar acompanyada per una altra persona adulta o un menor d'edat. En cap cas, la persona titular pot inscriure a dos menors d'edat per ocupar les places, ja que el menor sempre han d'anar acompanyat d'una persona adulta. En la inscripció, en línia o telefònica, caldrà facilitar el nom i cognoms, DNI, telèfon mòbil i correu electrònic de la persona sol·licitant, així com de la persona acompanyant. Per tant, cada sol·licitud es correspon a un màxim de dues persones que opten a participar en el sorteig (titular de la sol·licitud i acompanyant). Així mateix, caldrà especificar si la persona interessada opta a una de les places adreçades a persones majors de 65 anys de la plaça de Sant Pere (el titular o bé l’acompanyant compleixen aquest requisit).

  Cada persona titular i acompanyant només poden realitzar una sol·licitud per optar a participar en el sorteig. En cas que una persona realitzi més d’una sol·licitud, quedarà exclosa del sorteig mitjançant l’anul·lació automàtica de totes les sol·licituds que hagi fet com a titular o com a acompanyant.

  Plantada de la imatgeria patumaire

  La segona proposta plantejada pel Patronat de La Patum durant la sessió ordinària del 21 de maig, va ser fer una plantada estàtica de la comparseria per exposar els elements de la imatgeria a la plaça de Sant Pere. Aquesta activitat es portarà a terme durant la jornada del diumenge, 6 de juny, de 10 a 14 h. L’accés a la plaça serà lliure i no caldrà fer reserva prèvia, però es comptarà amb personal de seguretat privada per evitar aglomeracions i afavorir la fluïdesa del trànsit de persones. Es recomana a la ciutadania evitar formar grups de més de 10 persones i dedicar el temps indispensable per visualitzar la comparseria per tal que tothom pugui gaudir-ne.

  Publicat el 31/05/2021
  Les guspires, el foc, el fum, la música, la gresca i les comparses protagonitzen les composicions guanyadores de ‘La Patum literària’. Es tracta d’un concurs de rodolins, endevinalles i poemes sobre la festa berguedana que ha comptat amb la participació de l’alumnat de primària de les escoles de la ciutat. Les àrees de Patum i Educació de l’Ajuntament de Berga han impulsat aquest certamen literari com a alternativa al tradicional concurs de dibuix de cartells de La Patum Infantil que enguany no ha estat convocat, a causa de la suspensió de les festes de La Patum de 2021. El concurs ha inclòs tres categories distribuïdes per cicles educatius i les composicions literàries guanyadores han estat plasmades en tres cartells que s’estan distribuint aquests dies pels comerços i establiments de Berga.

  Composicions literàries breus

  El concurs literari ha comptat amb tres categories diferents: Rodolins (Cicle Inicial), Endevinalles (Cicle Mitjà) i Poemes (Cicle Superior). Les escoles han seleccionat dos treballs per cada grup-classe que han estat avaluats per un jurat qualificador format per persones vinculades a La Patum (Roser Valverde) i La Patum Infantil (Pere Fernández), la filologia (Anna Verdaguer), el periodisme (Dani Perona), i el gremi llibreter (Nèlida Fornell). Els autors i autores de les propostes guanyadores rebran un lot de llibres i altres productes relacionats amb La Patum.

  Difusió dels textos premiats

  Les composicions premiades al certamen literari han estat recollides per ser plasmades en tres cartells diferents. L’edició dels cartells té l’objectiu de donar visibilitat i difondre els textos elaborats per l’alumnat de primària de les escoles participants al concurs. El fotògraf, Jordi Plana, ha estat l’encarregat de dissenyar els cartells que inclouen els textos guanyadors de cada categoria i una fotografia de la barriada de Cal Corneta, per retre homenatge al carrer dels afores de Pinsania, el lloc on va néixer La Patum Infantil l’any 1956. Els cartells s’estan distribuint pels comerços, establiments i cartelleres municipals de la ciutat.
  Publicat el 27/05/2021
  Aromes i sabors patumaires que esclaten a la boca. El ‘Mossec Patumaire’ és una campanya de restauració que té l’objectiu d’aglutinar els establiments d’hostaleria i restauració de la ciutat amb la voluntat de crear una oferta gastronòmica especial per a la celebració de les festes del Corpus de 2021. Les festes de La Patum d’enguany han estat afectades per la pandèmia de la Covid-19, fet que impedeix que es puguin portar a terme amb normalitat per segon any consecutiu. Tot i això, l’activitat no s’atura i, per això, sorgeixen campanyes com el ‘Mossec Patumaire’. La iniciativa es farà del 30 de maig al 6 de juny, i comptarà amb la participació de 17 bars i restaurants de Berga. Els establiments adherits a la campanya comptaran amb un cartell identificatiu on s’especificarà la proposta gastronòmica patumaire que oferiran a la clientela.

  Impuls del sector de la restauració

  La campanya pretén dinamitzar el sector de l’hostaleria i la restauració, un sector afectat per les restriccions d’activitat decretades per les autoritats governamentals i sanitàries per contenir la Covid-19. Des de l’inici de la pandèmia, els bars i restaurants han patit el tancament forçós durant diversos períodes de temps i també han vist restringit l’aforament i l’horari dels serveis prestats als locals. La campanya ha estat desenvolupada per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, a partir d’una proposta feta pel grup municipal Junts per Berga. La campanya forma part del Pla de Xoc de Dinamització Comercial de Berga de 2021, que és un pla de suport al teixit econòmic local que inclou accions de dinamització que beneficiïn el conjunt d’establiments comercials, d’hostaleria, restauració i serveis de la ciutat, i en definitiva, enforteixin els vincles amb la ciutadania.

  Mossec patumaire

  La campanya titulada ‘Mossec Patumaire’ s’iniciarà el diumenge, 30 de maig i finalitzarà el diumenge, 6 de juny, coincidint amb el que seria el diumenge dels Quatre Fuets i el diumenge de Corpus, respectivament. Els 17 establiments adherits a la iniciativa oferiran en la seva carta un plat, una tapa, unes postres, una beguda, un vermut o quelcom especial que estigui relacionat amb el Corpus: des d’elaboracions fetes amb barreja fins a propostes amb sabors i textures que recordin l’esclat de les espurnes del foc o les aromes patumaires. La voluntat és evocar, a través de la gastronomia, els dies de la festivitat del Corpus berguedà.
  Publicat el 26/05/2021
  Berga promou una consulta per adequar els estatuts del Patronat de La Patum a la normativa de participació ciutadana i millorar-ne el funcionament
  La Patum de Berga demana respecte i implicació de les institucions catalanes per preservar i finançar la festa
  L’Ajuntament de Berga suspèn la passada de la comparseria patumaire per evitar posar en risc la seguretat de l’esdeveniment
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols