• News
 • Patronato
 • The Brand
 • Surroundings
 • Accedir a la sala principal d’exposició del Convent de Sant Francesc és obrir la porta a totes les mirades i sentiments que desperta La Patum. És experimentar el que transmet la comparseria que es troba a pocs centímetres del pas del públic. És conèixer la història de peces centenàries que han desafiat el pas del temps i que formen part del patrimoni d’una festa viva i en constant evolució. És percebre la textura, la tonalitat, el matís i la riquesa del vestuari que hem oblidat o només hem vist a través de vídeos o fotos antigues. La Patum ha aterrat al Convent de Sant Francesc per gaudir-la des d’una perspectiva nova, propera i real. La mostra impulsada per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Patronat de La Patum ha estat creada pels dissenyadors Salvador Vinyes i Sílvia Massana. La inauguració es portarà a terme el divendres, 10 de juliol, i es preveu que es mantingui al convent franciscà fins al gener de 2021.

  Una oportunitat per crear una exposició ambiciosa

  La pandèmia de la Covid-19 va comportar la suspensió de La Patum de 2020, però ha suposat una oportunitat per crear una exposició pensada inicialment per fer-se al Museu Comarcal de Berga durant els dies de celebració de la festa. L’objectiu d’aquesta mostra de petit format era cobrir una mancança que es produeix habitualment pel fet de no poder visitar la Casa de La Patum els dies de Corpus, ja que la comparseria descansa als baixos de l’edifici consistorial. La suspensió de La Patum va transformar el projecte convertir-lo en una exposició ambiciosa de gran format ubicada en un espai que reuneix les característiques dimensionals, ambientals i de seguretat adients per acollir totes les peces que formen part de la mostra. D’aquesta manera, el Convent de Sant Francesc reprendrà l’activitat cultural que va quedar aturada a causa de la Covid-19. El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha explicat que aquesta exposició pretén “dignificar la festa en un espai més ampli, visual i accessible per a què les comparses llueixin més”. Sànchez ha afirmat que “La Patum és la festa més important de la cultura popular dels Països Catalans i volem que sigui un homenatge a tots els patumaires d’ara i de sempre. La Patum és eterna, però nosaltres som efímers, perquè nosaltres passem per la festa en un moment concret de les nostres vides, però La Patum hi era abans i continuarà sent-hi”.

  Canvi de paradigma per mostrar la festa

  ‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ també suposa un canvi de paradigma en la manera de mostrar la festa al públic visitant. La comparseria exposada a la Casa de La Patum només es podia veure a través d’un vidre, des d’una distància i una perspectiva picada que no permetia percebre el volum ni l’envergadura d’algunes de les peces més grans com per exemple els Gegants, l’Àliga o les Guites. En canvi, la disposició de la comparseria a la sala del Convent de Sant Francesc permet veure les comparses en viu i a prop, com els dies de Patum a la plaça, juntament amb altres elements de vestuari antic, textos, vídeos i so relacionats amb la festa berguedana. El dissenyador, Salvador Vinyes, ha explicat que “el muntatge de l’exposició ha estat com si haguéssim fet una Patum aquí, és a dir, gent que no té res a veure s’ha posat d’acord per fer una cosa que és més gran que ells mateixos”.

  Més que una exposició per dinamitzar la ciutat

  El projecte va més enllà de l’exposició i pretén convertir-se en un producte patrimonial i turístic per dinamitzar l’espai, l’entorn i el comerç local. La mostra és el punt de partida que permetrà a les persones visitants endinsar-se en el coneixement de la celebració i descobrir els espais on es desenvolupa la festa recorrent els carrers més emblemàtics de la celebració a través de visites guiades. Això es complementarà amb una sèrie de tallers divulgatius per a tots els públics sobre la festa i l’elaboració de productes patumaires que es programaran durant els propers mesos. El president de Bergacomercial, Xavier Orcajo, ha destacat que “l’exposició ha de ser un eix vertebrador per a la dinamització global de la ciutat i de la comarca. Hem d’aconseguir que la gent que ens visita conegui La Patum i que la mostra tingui un retorn econòmic per a l’Ajuntament, però sobretot per a tots els sectors econòmics de la ciutat que es troben en un moment tant complicat a causa de la pandèmia”.

  Recorrent els espais de La Patum

  Fer un tomb pels carrers de la ciutat per descobrir què és La Patum, per viatjar als orígens de la festa i per viure els moments més trepidants d’una catarsi col·lectiva que va esdevenir Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005. ‘Espais de Patum’ és una visita guiada pensada per a què els visitants coneguin els espais que formen part de La Patum: la plaça de Sant Joan, on s’inicien els tirabols de les passades del vespre; el carrer de la Ciutat, artèria principal del centre històric que connecta amb la plaça de Sant Pere, escenari habitual de la festa; la plaça de la Ribera, on es vesteixen els Plens abans de convertir la plaça de Sant Pere en un infern de foc o la plaça Doctor Saló, on es pot contemplat el mosaic de La Patum. ‘Espais de Patum’ també és una visita per fer memòria històrica i repassar alguns del personatges patumaires que han configurat la festa al llarg dels anys.

  Preus i horaris de l’exposició i les visites guiades

  L’exposició ‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ s’inaugurarà el divendres, 10 de juliol, i el públic podrà visitar-la de forma gratuïta de 19:30 a 21:30h. Per accedir-hi es faran grups de 20 persones per garantir les mesures de seguretat per la Covid-19. La mostra estarà oberta de dimecres a diumenge, d’11 a 14h i de 17 a 20:30h. L’entrada tindrà un preu de 5€, però els menors de fins a 12 anys podran accedir-hi gratuïtament. A més, els establiments associats a l’entitat Bergacomercial disposaran de 9.000 d’entrades 2x1 que repartiran entre la clientela dels comerços i el càmping. Les visites guiades tindran un preu de 2€, es faran tots els dissabtes dels mesos de juliol, agost i setembre, a les 7 de la tarda, i caldrà fer reserva prèvia per telèfon (93 821 13 84). La primera visita es farà el 18 de juliol i el punt de trobada serà el Convent de Sant Francesc.

  L’exposició en xifres

  La mostra compta amb 124 elements de la comparseria patumaire, una quinzena de peces de vestuari, tres peces audiovisuals i una desena de textos. L’exposició té un pressupost de 15.000€ finançats per l’àrea de Patum de l'Ajuntament de Berga.

  Publicat el 9/07/2020
  La pandèmia de la Covid-19 ha comportat la suspensió de La Patum de 2020, però no impedirà que se celebri una versió confinada de la festa. Des que es va prendre la decisió d’anul·lar la festa d’enguany, l’Ajuntament de Berga ha treballat per elaborar una programació d’actes simbòlics que es portaran a terme la setmana de Corpus, del 10 al 14 de juny, sota la denominació de ‘La Patum Confinada’. La proposta inclou esdeveniments culturals i festius que no comportaran la participació presencial de públic per evitar aglomeracions i complir les mesures preventives i restriccions de la Fase 2 del desconfinament. La programació també comptarà amb accions que es realitzaran a través de les xarxes socials amb la col·laboració de diverses entitats berguedanes. A més, també s’anima a tots els veïns i veïnes a decorar els balcons amb motius patumaires durant la setmana de Corpus.

  Filtres facials patumaires

  La programació de ‘La Patum Confinada’ començarà el dimecres, 10 de juny, a les xarxes socials de La Patum. A les 12 del migdia, el perfil oficial de la festa a Instagram (@lapatumberga) posarà a disposició dels usuaris i usuàries una sèrie de filtres facials patumaires per poder realitzar històries efímeres i compartir-les amb els seus seguidors i seguidores. Els filtres són gratuïts i estaran disponibles al mur del perfil de La Patum. Per descarregar-los, caldrà accedir a l’emoticona identificada amb una cara que inclou dos signes positius, situada sobre el mosaic de fotografies. Els usuaris i usuàries podran fer històries amb filtres que simulen la visió des de l’interior de l’Àliga o els Gegants, col·locar-se un barret patumaire mentre cauen algunes espurnes de foc o utilitzar una màscara amb el logotip de La Patum. També hi haurà altres filtres en format de joc per a què els usuaris i usuàries puguin descobrir quina comparsa són o quines frases típiques patumaires no podran dir aquest any, entre d’altres. L’elaboració i composició dels filtres facials ha estat realitzada per la dissenyadora, Mar Guixé.

  Actes religiosos i musicals

  El dijous, 11 de juny, l’església parroquial de Santa Eulàlia celebrarà una missa major cantada per l’Orfeó Berguedà que interpretarà l’Himne del Sagrat Cor de mossèn Marià Miró. L’ofici començarà a 2/4 d’11 del matí i les persones que accedeixin a l’església hauran de respectar les mesures preventives d’higiene, seguretat i aforament.

  A 2/4 de 10 de la nit, la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga interpretarà un salt de Patum, des del Castell de Berga. Es tracta d’una actuació estrictament musical sense la intervenció de la comparseria patumaire. L’esdeveniment no és obert al públic, però ha estat ideat per a què la música arribi a tothom i pugui ser escoltada des dels espais exteriors de les llars. A més, l’actuació serà retransmesa en directe per Televisió del Berguedà.

  Marató solidària de La Patum Infantil

  L’Associació de La Patum Infantil ha organitzat una jornada solidària que es portarà a terme el divendres, 12 de juny, durant tot el dia. Es tracta d’un repte o challenge per a què infants i adults puguin fer Patum des de casa de forma virtual. Les persones interessades en formar part d’aquest repte podran inscriure’s i participar en 8 categories diferents: Patum a la plaça, Patum de les andròmines, Patum Free-Style, Com canalla, Patum de vella escola, Patum des del balcó/petits reporters, Patum des de l’empostissat i Patum de comparsa. Els participants podran descarregar-se un cartell amb el lema “Jo hi participo” i hauran de publicar una foto o vídeo a les xarxes socials incloent l’etiqueta #patuminfantil i l’etiqueta corresponent a la categoria en què participin el dia de la marató solidària. La inscripció tindrà un preu d’entre 5 i 20€ i la recaptació es destinarà a La Marató de TV3 que enguany estarà dedicada a la Covid-19. Per a més informació sobre la iniciativa ‘Patum Infantil Challenge 2020’ podeu accedir al web www.patuminfantil.cat/challenge.

  Ofrena floral a les residència i el Santuari de Queralt

  L’Ajuntament de Berga i els representants de les comparses de La Patum realitzaran una ofrena floral per reconèixer la tasca realitzada pel personal sanitari i el personal assistencial dels centres residencials de gent gran de la ciutat durant la pandèmia del coronavirus. El diumenge, 14 de juny a les 10 del matí, una comitiva encapçalada per l’alcaldessa, Montse Venturós, i els caps de colla de la comparseria patumaire lliuraran el ram de la Geganta nova a la Residència Sant Bernabé i el ram de la Geganta Vella a la Residència Nostra Senyora de Queralt. A les 12 del matí, es dipositarà el ram de l’Àliga al Santuari de Queralt.

  Activitats paral·leles

  La programació de ‘La Patum Confinada’ es completarà amb altres actes culturals. D’una banda, l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus i la Televisió del Berguedà han creat la iniciativa ‘Àgora Cultura. La Patum dels sentiments’ que consistirà en l’elaboració de cinc píndoles audiovisuals breus sobre La Patum. Els vídeos estaran protagonitzats per historiadors, historiadores i persones vinculades a la festa berguedana amb l’objectiu de mostrar el sentiment patumaire des de diverses vessants. Les píndoles es publicaran a les xarxes socials de La Patum i Àgora Cultural Berga i també s’emetran per la Televisió del Berguedà.

  Paral·lelament, l’entitat Òmnium Cultural ha organitzat una lectura de textos patumaires a les xarxes socials. Tothom qui ho desitgi, podrà enregistrar un vídeo llegint algun text relacionat amb La Patum i publicar-lo al seu perfil particular. Les publicacions hauran d’anar acompanyades de l’etiqueta #PatumConfinada i serà necessari anomenar el perfil de l’entitat cultural (@omniumbergueda).

  D’altra banda, continua activa la campanya ‘Patumitza’t’ que consisteix en crear petites obres d’art relacionades amb la festa berguedana. Es tracta d’elaborar dibuixos, quadres, escultures o qualsevol tipus de manualitat feta amb paper, cartró, fusta o material reciclat. Les obres realitzades es podran compartir a través de les xarxes socials. Per fer-ho, les publicacions hauran d’incloure l’etiqueta #Patumitzat i anomenar el perfil oficial de La Patum a les xarxes socials Twitter (@lapatum) i Instagram (@lapatumberga). També es podrà enviar una fotografia de les creacions a l’adreça de correu electrònic patumitzat@ajberga.cat indicant el nom de l’autor o autora de l’obra i l’edat. Les fotografies enviades per correu electrònic hauran de ser en format horitzontal.

  Lliurament de cartells de ‘La Patum Confinada’

  El disseny i la maquetació del cartell de ‘La Patum Confinada’ ha estat elaborat per Ermínia Altarriba i mostra diverses situacions quotidianes protagonitzades per clicks de La Patum. El consistori berguedà ha imprès un miler de cartells que es distribuiran als comerços i establiments de la ciutat. Les persones que vulguin tenir un cartell de ‘La Patum Confinada’ podran recollir-lo gratuïtament a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania quan l’equipament torni a obrir al públic. Enguany, no hi haurà la possibilitat d’adquirir el programa d’actes que es posa a la venda habitualment a l’Oficina de Turisme, ja que no s’ha realitzat la impressió del mateix.
  Publicat el 3/06/2020
  L’Ajuntament de Berga ha decidit suspendre definitivament La Patum de 2020 i ha descartat celebrar la festa al setembre. La decisió del consistori berguedà ha estat consensuada pels membres del Patronat Municipal de La Patum reunits virtualment aquest divendres, 29 de maig, en sessió ordinària de l’organisme de participació sectorial. L’ens local va anunciar públicament la suspensió de La Patum el passat 26 de març i des d’aleshores, ha treballat amb la possibilitat de realitzar la festa al setembre, en cas que les circumstàncies sanitàries provocades per la Covid-19 fossin favorables. La suspensió definitiva de La Patum d’enguany està motivada per la impossibilitat de garantir el desenvolupament habitual de la festa, ja que es desconeixen quines seran les condicions de la “nova normalitat” establertes per les autoritats sanitàries i governamentals quan hagi finalitzat la vigència de l’estat d’alarma. Així doncs, tot i la flexibilització de les restriccions d’activitats i l’evolució positiva de la pandèmia durant les últimes setmanes, resulta improbable celebrar una festa com La Patum, en què no es poden mantenir les mesures preventives de distància social entre les persones que hi participen. L’acord de cancel·lació de la festa ha estat unànime per part dels membres del patronat format per representants dels diferents grups polítics del consistori, els caps de colla de la comparseria patumaire i altres persones vinculades a la festa berguedana.

  Patum confinada durant la setmana de Corpus

  El diumenge, 24 de maig, l’Ajuntament de Berga va rebutjar la proposta de celebrar La Patum en les dates habituals de Corpus per la situació d’excepcionalitat causada per la Covid-19. La decisió es va escenificar durant la celebració del Ple de l’Ascensió que es va portar a terme de forma virtual, ja que les restriccions de la Fase 1 del desconfinament van impedir que l’acte es fes presencialment a la Sala de Plens de l’edifici consistorial. Paral·lelament, l’Ajuntament de Berga ha estat treballant per elaborar una programació d’actes simbòlics que es faran durant la setmana de Corpus, del 10 al 14 de juny, sota la denominació de ‘Patum Confinada’. Es tracta d’esdeveniments culturals i festius que no comportaran la participació presencial de públic per evitar aglomeracions. La programació completa i el cartell es donaran a conèixer la propera setmana, però entre les propostes destaquen la interpretació musical d’un salt de Patum des del Castell de Berga i una marató solidària promoguda per l’Associació de La Patum Infantil, entre d’altres.

  Exposició de La Patum al Convent de Sant Francesc

  L’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga ha exposat al Patronat de La Patum un projecte per dinamitzar la festa berguedana, més enllà de la setmana de Corpus. Es tracta d’una exposició que acollirà el Convent de Sant Francesc en què es mostrarà la comparseria patumaire actual, algunes peces històriques i peces antigues de vestuari, entre d’altres elements. La mostra també inclourà elements visuals i fotografies per donar a conèixer la festa declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2005. Properament es donaran a conèixer més detalls sobre aquest projecte que es preveu iniciar-lo a l’estiu i que pretén convertir-se en un revulsiu turístic i econòmic per a la ciutat de Berga.
  Publicat el 29/05/2020
  Berga exhibeix La Patum al Convent de Sant Francesc amb una exposició ambiciosa i visites guiades per descobrir els espais patumaires fins al gener de
  Berga celebrarà una versió confinada de La Patum amb actes simbòlics i culturals que es faran del 10 al 14 de juny
  L’Ajuntament de Berga suspèn definitivament La Patum de 2020 i descarta celebrar-la al setembre
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols