• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • El Ple de l’Ajuntament de Berga ha acordat que aquest any també hi haurà Patum. L’acord s’ha produït pocs minuts després de les 11 del matí sota l’atenta mirada dels veïns i veïnes que ocupaven la sala consistorial per conèixer la decisió dels representants municipals reunits en sessió extraordinària el diumenge de l’Ascensió. Enguany, La Patum de Berga se celebrarà del 30 de maig al 3 de juny de 2018.

  Nomenament de les parelles d’administradors

  La sessió plenària ha continuat amb el nomenament de les parelles d’administradores i administradors que s’encarregaran de representar els antics quatre barris de la ciutat durant els actes principals de la festa berguedana.

  Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls):
  Maria Camps Puga i Jacint Bernaus Campabadal

  Sant Pere (Esclafidors rebentats):
  Meritxell Sala Trullàs i Miquel Muñoz Blanch

  Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits):
  Montse Vegas Bautista i Marc Soler Escobar

  Raval (Ravenisses):
  Raquel Torreblanca Bedmar i Iñaki Sanchez Gomez


  Reconeixement patumaire

  Posteriorment, els membres de les corporació han anunciat les persones que rebran els títols de Patumaire i Patumaire d’Honor en reconeixement de la seva implicació en les tasques d’organització i desenvolupament de la festa durant més de deu i vint-i-cinc anys, respectivament. En aquesta ocasió, s’atorgaran una vintena de títols de Patumaire i 18 títols de Patumaire d’Honor.

  Títols de Patumaire

  Pere Claret Boixader
  Rut Conesa Antiñolo
  Guillem Vargas Nadal
  Xavier Picas Pagerols
  Xavier Pascual Vivó
  Juan Carlos Cortés Díaz
  Ivan Cortizo Pagerols
  Joan Subirana Rial
  Juan Maria Garcia Barragán
  Juan Enrique Esteban Benito
  Marta Postils Xandri
  Esteve Orriols Bascompte
  M. Carmen Cuartielles Arévalo
  Rosa Massaguer Robert
  Domingo Martínez Bayona
  Laura Picas Boixader
  Jordi Valencia Garcia
  Gerard Garcia Anglerill
  Eloi Cortés Escobet
  Jordi Serra Alonso

  Títols de Patumaire d’Honor

  Anna Vanessa Villalba Martínez
  Margarida Baraldés Casadevall
  Judit Lucas Clotet
  Amador Almansa García
  Ricard Balaguer Marceló
  Joan Lluís Brau Santandreu
  Maria Farràs Lizán
  Eva Garcia de la Fuente
  Emma Isach Montero
  Pere Muxí i Camprubí
  Xavier Pons Teulats
  Josep Pujol Gendrau
  Josep Tor Fígols
  Antoni Vila Ruiz
  Xavier Bergua Vilella
  Marc Vilalta Vilagrassa
  Gerard Alsina Roca
  Jordi Llimós i Vilardell

  Homenatges especials

  A banda dels títols esmentats anteriorment, també es reconeixerà als germans Pons per la seva dedicació i col·laboració amb la festa. Tanmateix, es posarà en valor la feina feta en favor de La Patum per part de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el Grup Horitzó del Berguedà.

  Els membres de la corporació també han acordat homenatjar a les persones empresonades i exiliades a causa del procés sobiranista de Catalunya. En aquest sentit, el consistori aprofitarà l’acte d’entrega dels títols de Patumaire i Patumaire d’Honor que es farà el dissabte, 2 de juny, per fer una menció especial a Dolors Bassa Coll, Antoni Comín Oliveres, Jordi Cuixart Navarro, Carme Forcadell Lluís, Joaquim Forn Chiariello, Anna Gabriel Sabaté, Oriol Junqueras Vies, Clara Ponsatí Obiols, Lluís Puig Gordi, Carles Puigdemont Casamajó, Raül Romeva Rueda, Marta Rovira Vergés, Josep Rull Andreu, Jordi Sànchez Picanyol, Meritxell Serret Aleu i Jordi Turull Negre.

  A continuació, s’ha nomenat als representants de les comparses per a la signatura del llibre de registre d’administradors i caps de colla de La Patum.

  Cartells anunciadors de La Patum

  Seguidament s’ha donat a conèixer el resultat de la votació popular del 44è Concurs de cartells anunciadors de La Patum que es va portar a terme a l’Oficina de Turisme de Berga del 25 de març al 8 d’abril i que va comptar amb la participació de 1.334 persones. El cartell amb el lema ‘Una banya de bou i encara més coses’ de Mar Guixé Anglès ha estat l’obra guanyadora del certamen amb 494 vots, és a dir, un 37% del total de vots emesos. El cartell titulat ‘Emocions’ de Daniel Albert Ortega Caro ha estat la segona opció amb 439 vots (32,9%), fet que el converteix en l’accèssit del concurs. La tercera obra en nombre de vots ha estat ‘Des de dins’ d’Eric Calderer Trujillo (208), seguida de ‘Patública’ de Jordi Plana Pey (106) i ‘Llibertat’ de Lluís Canals Lladó (87).

  Pel que fa a la categoria infantil, Anna Huesca Fernández de l’Escola Santa Eulàlia de Berga ha estat la guanyadora de la 29a edició del Concurs de Dibuix Infantil de La Patum amb l’obra titulada ‘La Guita encesa’. Aquest cartell va sumar 449 vots durant el període de votació en què hi van prendre part 1.309 persones.

  Sortida del Tabal

  Un cop ha finalitzat el Ple de l’Ascensió, els assistents s’han traslladat a la plaça de Sant Pere on un grup de músics vinculats a la festa han interpretat el ball de l’Àliga de La Patum. A les 12 del migdia, amb el so de les campanes, els berguedans i berguedanes han sentit els primers repics del Tabal, que ha recorregut els carrers i places de la ciutat per anunciar la celebració de La Patum.
  Publicat el 13/05/2018
  Berga exhibeix La Patum al Convent de Sant Francesc amb una exposició ambiciosa i visites guiades per descobrir els espais patumaires fins al gener de
  Berga celebrarà una versió confinada de La Patum amb actes simbòlics i culturals que es faran del 10 al 14 de juny
  L’Ajuntament de Berga suspèn definitivament La Patum de 2020 i descarta celebrar-la al setembre
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols