• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • Com cada novembre des que La Patum va ser declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, des d’ara i fins a finals d’any es tornaran a fer una sèrie d’actes per tal de commemorar l’efemèride. La presentació dels actes de celebració, que començaran el divendres dia 20, s’ha fet aquesta tarda a la Casa de La Patum i ha comptat amb la presència de la Regidora de La Patum, Mònica Garcia, i l’historiador i gerent del Patronat Municipal de La Patum, Albert Rumbo.

  Tots els actes programats en la celebració d’aquest 10è aniversari s’estructuren en tres eixos: en el descobriment, ja que cada any es procura aportar quelcom nou a la història de la Patum; en la projecció i la difusió de la Festa cap a l’exterior i el futur; i en l’establiment de contacte amb altres manifestacions populars i tradicionals.

  El tret de sortida als actes es farà divendres que ve dia 20 a 2/4 de 7 de la tarda al vestíbul del Pavelló de Suècia, amb la inauguració de l’exposició ‘Ballar el Moro, Danses festives de Moros i Cristians a la Mediterrània Occidental’, una producció del Museu Etnològic de Barcelona i l’Associació Joan Amades. L’exposició romandrà oberta en horari d’arxiu fins el 20 de desembre. Seguidament, el mateix dia, a la sala d’actes del Pavelló de Suècia, es farà una taula rodona per tal de valorar els deu anys del reconeixement de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco.

  Els actes seguiran el divendres dia 27 a les 7 del vespre a la salade Plens de l’Ajuntament de Berga, on es presentarà el llibre ‘Viatge a la Via Catalana’, de Toni Strubell i amb il•lustracions de Narcís Franquesa. El llibre pretén explicar el procés sobiranista al jovent a través del viatge que fan els seus protagonistes, un viatge que, entre altres llocs, els porta a La Patum de Berga.
  L’endemà, dissabte dia 28, a les 7 del vespre es farà al Teatre Municipal el concert ‘Patum i cobla’, a càrrec de la Cobla Berga Jove.

  El dia 4 de desembre a les 7 del vespre, a la sala de Plens de l’Ajuntament de Berga es farà una conferència sobre ‘Les Festes del Foc i del Sol als Pirineus, candidates a Patrimoni de la Humanitat’, a càrrec de Jan Grau i Martí, expert en cultura popular. Justament aquella mateixa setmana es coneixerà el veredicte de la Unesco en relació a aquesta candidatura que inclou 63 formes d’expressió cultural de Catalunya, Aragó, el sud de França i Andorra, entre les quals la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola.

  L’endemà, dissabte dia 5, a les 6 de la tarda la sala de Plens de l’Ajuntament de Berga acollirà l’acte ‘Històries de La Patum’, que inclourà una conferència i la presentació d’una gravació en Súper 8 recuperada pel Patronat Municipal de La Patum. La conferència, ‘Gerónimo Agüero, l’alcalde que va voler prohibir La Patum’, anirà a càrrec de Jordi Sabata i Freixa, músic i director de la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga, i en aquesta es donaran a conèixer noves informacions i documents referits a aquest fet. La presentació de la gravació, datada fa just quaranta anys, el 1975, anirà a càrrec d’Albert Rumbo i Soler, historiador i gerent del Patronat Municipal de La Patum, i es podrà visionar aquesta cinta que inclou imatges de la darrera Patum franquista en la qual va intervenir activament l’Assemblea de Catalunya.

  El següent dels actes programats es farà el divendres dia 11 de desembre a les 7 del vespre a la sala de Plens de l’Ajuntament de Berga i consistirà en una conferència sobre ‘La visió patumaire de Pere Català i Roca a partir d’una col•lecció d’imatges inèdites‘. La conferència anirà a càrrec de Rafael Català i Dalmau, historiador i editor, i d’Albert Rumbo Soler, historiador i gerent del Patronat Municipal de La Patum. Durant l’acte s’oficialitzarà la donació de còpies de prop d’un centenar d’imatges del prestigiós historiador i fotògraf Pere Català i Roca sobre La Patum, algunes de les quals no han estat mai publicades, per part dels seus hereus al Patronat Municipal de La Patum.

  El cicle d’actes commemoratius d’aquest aniversari culminarà el dissabte dia 12 de desembre. A les 6 de la tarda, a l’Ajuntament de Berga, es presentarà el ‘Gegant Nou caganer de La Patum’, producte adherit a la marca Patum, a càrrec dels seus creadors, Albert Caelles i Roger Cortina. I el mateix dia, a 2/4 de 7 del vespre la plaça Viladomat acollirà un concert a càrrec de la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga en el transcurs del qual es recuperarà la ‘Marcha lenta de Procesión en honor a la Virgen María de Queralt‘, composada l’any 1916, amb motiu de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt, per Fernando Cobeño Heredia, que va ser músic major del Batalló de Caçadors de Reus número 16, que l’any 1916 va prendre part a les festes de la Coronació i l’any 1911 havia interpretat La Patum.

  El programa d’actes es pot consultar a la web de l’Ajuntament de Berga i del Patronat Municipal de La Patum.
  Publicat el 12/11/2015
  Josep Comellas, Montserrat Garrós i Ramon Prat seran homenatjats en el XVIè aniversari de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat
  La Patum celebra el XVIè aniversari com a Patrimoni de la Humanitat compartint i difonent el coneixement sobre altres manifestacions culturals del Pir
  La Patum de Berga participa en el Congrés de Patrimoni Immaterial celebrat a Elx i estableix vincles amb altres festes i manifestacions culturals
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols