• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • La Patum de Berga incrementa el nombre d'activitats paral·leles adreçades a un públic més ampli
  La Patum de Berga és a tocar i en poc menys de quinze dies les comparses i els patumaires ompliran els carrers i places de la ciutat per gaudir de cinc dies de festa sense descans. Abans, però, ja s’hauran realitzat alguns actes previs com per exemple un concert inclusiu de músiques de La Patum, el concert del Memorial Ricard Cuadra o els Quatre Fuets, entre d’altres.

  Novetats i activitats paral·leles

  Del 14 al 18 de juny, Berga celebrarà una nova edició de la festa que enguany presenta novetats en l’oferta d’activitats paral·leles. D’una banda, el consistori ha augmentat el nombre d’actes complementaris i els espais de lleure “per arribar a un públic més ampli i divers”, segons ha explicat la regidora de Patum de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia. En aquest sentit, la plaça Viladomat acollirà un espectacle d’animació infantil a càrrec de Dani Magyk i un ball popular amb el grup Cafè Trio, durant el divendres, 16 de juny, a partir de les 8 de la tarda. D’altra banda, aquest any no hi haurà zona de barraques a l’avinguda del Canal Industrial, però diverses entitats berguedanes organitzaran actuacions musicals de petit format durant la nit de divendres, a la plaça Maragall i a la plaça de Mossèn Huch. Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració dels Castellers de Berga, el Casal Panxo, l’Ateneu Llibertari i l’Ateneu Columna Terra i Llibertat.

  Concert de dissabte de Patum

  Una altra de les novetats d’aquest any fa referència al concert de Patum de dissabte a la nit que canvia d’espai i de format. Per una banda, l’esdeveniment deixarà de fer-se a l’avinguda del Canal Industrial i es traslladarà al passeig de la Indústria, a tocar del CAP Berguedà. Per altra banda, l’organització ha apostat per un tipus de concert menys massiu, que s’adapti a les característiques del nou emplaçament i que estigui adreçat a un públic més generalista. El concert començarà a les 11 de la nit i el cartell estarà format pels grups: Punkers Love The 80’s, Pepet i Marieta i Thug Life Band. També hi actuarà el grup berguedà Ilegal, que ha estat el guanyador del concurs de bandes musicals del concert de Patum. L’esdeveniment compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Bauma dels Encantats, la Plataforma de Convivència al Berguedà, el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs i el grup π3ß.

  Campanya per al consum responsables d’alcohol i altres drogues

  La Patum també incorporarà la figura dels educadors de carrer vinculats a les activitats nocturnes de la festa. La ONG Educació per a l’Acció Crítica (EDPAC) porta a terme aquesta iniciativa anomenada ‘Festa la Teva’ que té l’objectiu de proporcionar informació als joves en situacions de consum d’alcohol i drogues i en situacions de vulnerabilitat respecte a actituds sexistes i de violència. Tal com ha explicat David Font, president del Consell Comarcal del Berguedà, es tracta d’una prova pilot que es portarà a terme durant els passacarrers de dimecres i dissabte i que comptarà amb la participació de parelles mixtes d’educadors que se situaran en les zones properes on es desenvolupa la festa per tal d’assessorar als joves sobre les conseqüències que comporta el consum de substàncies estupefaents. Així doncs, la tasca dels educadors és preventiva i el projecte permetrà als organitzadors detectar les zones on es concentra el consum i avaluar les eines necessàries per impulsar un consum responsable i evitar-ne les conseqüències negatives. El programa ha estat promogut i finançat per l’Oficina Jove del Berguedà i forma part del Pla Comarcal de Drogodependències i Addicions que coordina el Consell Comarcal del Berguedà.

  Servei d’autocars de Patum

  D’altra banda, l’Oficina Jove del Berguedà tornarà a oferir el servei d’autocars de Patum per tal de reduir els riscos a la carretera dels joves que assisteixen a la festa. El servei es realitzarà el 15 i el 17 de juny i el viatge d’anada i de tornada tindrà un cost de 2 euros. Els tiquets es podran adquirir fins el 12 de juny i els horaris de sortida des dels diferents municipis serà a les 8 de la tarda i la tornada serà a les 5 de la matinada des de la plaça de Gernika. En total, hi participen 15 municipis entre els que s’inclouen Puig-reig, Casserres, Gironella, Olvan, Vilada, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Vallcebre, Saldes, Gósol, Bagà, La Pobla de Lillet, Avià i Sant Julià de Cerdanyola. Els menors d’edat hauran de presentar una autorització dels pares en el moment de recollida del tiquet.
  Publicat el 2/06/2017
  L’Ajuntament de Berga ha assumit la responsabilitat de gestionar la comparsa dels Plens durant la propera Patum, que es farà del 14 al 18 juny. La decisió es va donar a conèixer durant el Ple de l’Ascensió de diumenge i ha estat motivada pel conflicte intern que va comportar l’expulsió de tres dels membres de la colla durant el passat mes de gener, així com per l’incompliment de la comparsa a l’hora d’adaptar els reglaments interns i efectuar la ratificació del cap de colla, tal com han fet les altres comparses participants a la festa. Així, doncs, l’equip de govern basarà la gestió de la comparsa en tres eixos: l’assignació de tasques tècniques de la colla, el repartiment de salts i la gestió d’incidències sorgides durant el desenvolupament de la festa.

  D’una banda, el consistori s’encarregarà de distribuir la responsabilitat de les tasques habituals entre els membres de la comparsa. Per tant, es designarà a les persones que hauran de vetllar per la seguretat dels salts a la plaça, la confecció de les carotes i l’entrega de la indumentària i el material necessari per a la realització dels salts, etc. L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha dit que l’Ajuntament confia en la capacitat de la plantilla a l’hora de portar a terme aquestes funcions i, per això, properament es farà una reunió entre el consistori i la plantilla per a concretar les designacions.

  D’altra banda, l’Ajuntament es farà càrrec dels 400 salts de Plens disponibles durant la propera Patum. A hores d’ara, el consistori està treballant per a definir el sistema més adequat per a garantir una distribució més equitativa i oberta. Tot i això, no es contempla la possibilitat de sortejar la totalitat dels salts, ja que segons Venturós, això aniria en detriment de la responsabilitat adquirida pels membres de la colla, tenint en compte la seva implicació en l’organització de la festa.

  Tanmateix, l’absència de la figura del cap de colla farà que el consistori assumeixi la presa de decisions i la resolució de qualsevol tipus de problemàtica que pugui sorgir durant la celebració al voltant de la colla. En aquest sentit, l’alcaldessa confia en el bon desenvolupament de la festa, ja que de manera contrària, “s’estaria atacant directament a La Patum i no als representants d’aquesta”.

  Venturós també ha destacat que l’Ajuntament sempre ha estat partidari d’esgotar la via del diàleg per a evitar una resolució judicial del conflicte. Tot i això, les impugnacions trameses per la comparsa dels Plens en relació a les sessions extraordinàries del Patronat Municipal de La Patum dels dies 1 i 17 de febrer en què es va acordar la redacció i adaptació dels reglaments de règim intern de les comparses i el procés de ratificació dels respectius caps de colla, ha requerit un assessorament legal extern per a conèixer el grau d’intervenció del consistori en l’afer. Aquesta consulta ha determinat que l’Ajuntament és l’òrgan que reconeix la responsabilitat dels caps de colla, però en cap cas pot incidir en la composició de les comparses. Per això, la plantilla dels Plens estarà formada per 22 titulars, entre els que no s’inclouen els tres expulsats, però sí els seus substituts. Per tant, l’Ajuntament no té competències per a requerir la readmissió dels expulsats amb caràcter retroactiu.

  Així mateix, la regidora de Patum, Mònica Garcia, ha afirmat que el conflicte ha posat sobre la taula les mancances estructurals del Patronat de la Patum. Per això, ha dit, “caldrà treballar per a millorar-ne el seu funcionament amb l’objectiu de realitzar un treball més plural i específic a l’hora de tractar tots els aspectes relacionats amb la festa”. Amb tot, Garcia ha destacat la feina realitzada durant els darrers mesos pels membres del Patronat a l’hora de “salvaguardar els interessos dels berguedans i fer que la festa sigui més transparent”.

  Per últim, l’equip de govern és conscient que la gestió del conflicte no és senzilla i que la presa de decisions comporta renuncies que no sempre són compartides per totes les parts implicades, ni tal sols pel conjunt del plenari municipal. Tot i això, ha comentat que tampoc s’ha produït una oposició frontal ni una alternativa ferma entorn a les mesures adoptades. Finalment, l’alcaldessa ha insistit en la idea de convertir la problemàtica en una oportunitat de canvi i s’ha mostrat ferma en la voluntat de continuar amb el procés de transparència iniciat al voltant de La Patum. Per això, un cop finalitzada La Patum, es treballarà amb la comparsa dels Plens per a l’elaboració dels reglaments de règim intern i per a l’elecció d’un cap de colla.
  Publicat el 1/06/2017
  El Ple de l’Ajuntament de Berga ha decidit de forma unànime que aquest any hi tornarà a haver Patum. Passaven uns minuts de les 11 del matí quan els membres de la corporació, reunits en sessió extraordinària el diumenge de l’Ascensió, han acordat la celebració de les festes del Corpus que es faran del 14 al 18 de juny de 2017.

  Durant la sessió, l’alcaldessa de Berga Montse Venturós, ha anunciat la decisió conjunta dels membres del Ple de la Corporació i les parts implicades d’assumir la direcció de la comparsa dels Plens de forma excepcional arran del conflicte intern de la colla esdevingut el passat mes de gener. Venturós ha destacat que la mesura adoptada es deu a l’incompliment de la comparsa a l’hora portar a terme l’exercici de transparència que suposa l’adaptació dels reglaments interns, tal i com han dut a terme la resta de les comparses.

  L’encarregat de donar a conèixer l’acord municipal ha estat el Tabal, que just després que el rellotge de la plaça de Sant Pere marqués les 12, ha recorregut pels principals carrers i places de la ciutat per anunciar a les berguedanes i als berguedans que La Patum ja és a tocar. Abans, però, s’ha interpretat el ball de l’Àliga.

  En poc més de dues setmanes Berga acollirà una nova edició de la festa i, per això, durant la sessió plenària també s’ha fet el nomenament de les parelles d’administradores i administradors que representaran els antics quatre barris de la ciutat durant els dies de la celebració.

  Administradores i administradors:

  - Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls):
  Ester Hernández i Valverde i Joan Carles Sosa i Ros.

  - Sant Pere (Esclafidors rebentats):
  Sheila Puyó i Rioja i Arnau Pomés i Viñolas

  - Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits):
  Pilar Sayós i Barcons i Sergi Selva i Jové.

  - Raval (Ravenisses):
  Montserrat Pérez i Fígols i Joan Antoni Hernández i Largo.

  Seguidament, s’ha designat a les persones que rebran els títols de Patumaire i Patumaire d’Honor per a reconèixer la seva implicació de forma de desinteressada en l’organització i el desenvolupament de La Patum durant més de deu i vint-i-cinc anys, respectivament.

  Títols de Patumaire:

  - Marina Casas i Jordana
  - Joaquim Lladó i Pujols
  - Sara Farràs i Herrero
  - Maria Márquez i Sala
  - Marc Vilà i Ruiz
  - Jordi Massaguer i Robert
  - Anna Muixí i Saña
  - Bernat Cortina i Simón
  - Rebeca Zumajo i Esteban
  - Queralt Boixader i Tor
  - Sandra Barrosso i Jodar
  - Sílvia Crusafon i Moya
  - Ignasi Prados i Compte
  - Gemma Andrés i Sarradell
  - Raimon Clotet i Arqué
  - Jordi Cussà i Balaguer
  - Salvador Vinyes i Reig

  Títols de Patumaire d’Honor:

  - David Menoyo i Vilalta
  - Ferran Camprubí i Claret
  - Xavier Guitó i Gassiot
  - David Perarnau i Canal
  - Xavier Portell i Canal
  - Moisès Segado i Besora
  - Guillem Gonfaus i Saumell
  - Albert Requena i Vittori
  - Eric Rodriguez i Comellas
  - Jaume Isach i Pons
  - Emília Rodríguez i Artigas
  - Marc Parcerisa i Corominas
  - Sergi Serra i Benítez
  - Josep Grané i Matamala
  - Antoni Gómez i Santasusagna
  - Joan Gendrau i Sala

  A banda d’aquests títols, també es reconeixerà la tasca d’Artesania Camps per la seva dedicació i col•laboració en el manteniment de la comparseria patumaire durant més de quatre dècades.

  Cartells anunciadors

  Posteriorment, s’ha desvetllat el resultat de la votació popular del concurs de cartells anunciadors de la festa. ‘Dóna’m la mà’ de Pol Casadesús i Pont ha estat el guanyador amb un total de 706 vots, més del 50% del total, mentre que l’accèssit ha estat per a Jordi Plana i Pey amb l’obra titulada ‘Diàleg’.

  En la categoria infantil, la vencedora ha estat Aina Garreta i Espalter de 4t de primària de l’escola de Santa Eulàlia de Berga pel cartell titulat ‘Les Maces salten’, que ha obtingut un total de 448 vots.

  Exposició de cartells de La Patum

  Per últim, des d’avui i fins el 25 de juny, la Sala Casino de Berga acollirà una exposició en la que es podrà veure una selecció de les obres presentades al concurs de cartells anunciadors de La Patum de 2017. L’acte d’inauguració es farà avui a les 6 de la tarda. La mostra estarà oberta al públic els caps de setmana del 3 a l’11 i del 24 al 25 de juny de 12 a 2 del migdia i de 6 a 2/4 de 9 del vespre. Durant la setmana de Corpus, l’horari serà el següent:

  Dilluns, 12 de juny: de 6 a 2/4 de 9 del vespre.
  Dimarts, 13 de juny: de 6 a 2/4 de 9 del vespre.
  Dimecres, 14 de juny: de 2/4 de 6 a 2/4 de 8 del vespre.
  Dijous, 15 de juny: de 2/4 de 2 a 3 de la tarda i de 6 a 8 de la tarda.
  Divendres, 16 de juny: de 12 a 2 del migdia i de 6 a 8 de la tarda.
  Dissabte, 17 de juny: de 12 a 2 del migdia i de 5 a 7 de la tarda.
  Diumenge, 18 de juny: de 2/4 de 2 a 3 de la tarda i de 6 a 8 del vespre.

  Durant els propers dies es donaran a conèixer més detalls sobre els actes de celebració de La Patum. Per a més informació, podeu consultar els webs de La Patum i de l’Ajuntament de Berga.
  Publicat el 31/05/2017
  L’Ajuntament de Berga convoca la 2a edició del Concurs de bandes i grups musicals per actuar al concert de dissabte de Patum de 2018
  Berga obre les inscripcions per accedir a les places d’administradors i administradores de La Patum de 2018
  S’obre el termini d’inscripció per formar part de l’organització del concert jove de dissabte de Patum de 2018
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols