• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • Arrenca una nova edició de La Patum de Berga, que se celebrarà del 14 al 18 de juny.
  Durant els propers cinc dies, la ciutat multiplicarà la seva població per sis i omplirà els carrers i places de patumaires disposats a gaudir de la festa berguedana. Els actes començaran avui quan el rellotge de la plaça de Sant Pere marqui les 12 en punt del migdia. En aquest moment, el Tabal i els quatre gegants acompanyats per la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga iniciaran la tradicional passada.

  Les activitats continuaran a les 8 del vespre amb el passacarrers. En aquest cas, el Tabal, les Maces, les Guites i els Gegants Vells, acompanyats per la Cobla Pirineu, sortiran de la plaça de Sant Pere i faran els salts corresponents davant dels domicilis de les autoritats i els representants locals. La passada acabarà amb salts de Tirabols a la plaça de Sant Joan i a la plaça de Sant Pere.

  Podreu seguir tota la informació referent a la festa a través de la pàgina web de l’Ajuntament de Berga. A més, també podeu consultar els perfils oficials de La Patum a les xarxes socials Twitter (@lapatum) i Instagram (@lapatumberga).
  Publicat el 14/06/2017
  L’Ajuntament de Berga ja ha adjudicat els 152 salts de Plens disponibles per a la Patum de 2017. Després que el consistori assumís la gestió de la colla durant el Ple de l’Ascensió del passat mes de maig, l’equip de govern va decidir repartir els 400 salts de Plens entre els membres de la comparsa (220 salts) i un sorteig públic (152) que s’ha celebrat aquest vespre a la sala de sessions de l’Ajuntament. La resta de salts (28) van quedar exclosos, ja que corresponien als regidors a l’oposició (8) de CiU; PSC i ICV, al personal del consistori (16) i a les parelles d’administradors i administradores d’aquest any (4).

  Durant el període d’inscripció (del 9 al 13 de juny) per a l’obtenció d’un salt de Plens, es van presentar un total de 317 instàncies genèriques. D’aquestes, 134 han estat tramitades presencialment a través de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, mentre que 177 han estat realitzades a través del web www.ajberga.cat. Cal destacar, però, que de les 317 sol·licituds registrades, 16 han estat excloses ja que es van tramitar fora de termini o incomplien algun dels requisits preestablerts. Per tant, el nombre total de sol·licituds vàlides que han participat en el sorteig ha estat de 301.

  Pel que fa a la procedència dels sol·licitants, s’han rebut peticions de 70 poblacions diferents, 15 de les quals, pertanyen a municipis de la comarca del Berguedà. Concretament, Berga ha estat la ciutat amb el major nombre de sol·licituds (142), seguida de Gironella (18), Manresa (12), Terrassa (8), Avià (8), Barcelona (8) i Navàs (7).

  El sorteig ha començat a 2/4 de 9 del vespre i ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, la regidora de Patum, Mònica Garcia, les representants del grups municipals del PDeCat i ERC, M. Antònia Ortega i Ermínia Altarriba i la representant del Patronat de la Patum, Queralt Cortina.

  L’atribució dels salts s’ha fet mitjançant l’extracció d’un número de quatre xifres comprès entre el primer i l’últim nombre de registre de les instàncies presentades per a sol·licitar un salt de Plens, les quals, no són correlatives ja que durant el termini d’inscripció també s’han presentat sol·licituds amb altres motivacions. En total, s’han fet dues extraccions, una per atorgar els 76 salts del dijous, 15 de juny, i una altra per a distribuir els 76 salts restants del diumenge, 18 de juny.

  El primer número extret ha estat el 4.573. En aquest cas, les instàncies compreses entre els números 4.573 i 4.615, ambdós inclosos, saltaran el primer salt de Plens de dijous, mentre que a les instàncies entre els números 4.616 i 4.661 els correspondrà el segon salt de la nit.

  El següent número obtingut durant el sorteig ha estat el 4.467. En aquest sentit, les sol·licituds incloses entre els números 4.467 i 4.533, obtindran una plaça pel primer salt de diumenge, mentre que les instàncies entre els números 4.534 al 4.572 i entre el 4.662 i 4.668 faran el segon salt de diumenge. En aquest darrer cas, atès que els números correlatius a partir del 4.572 ja formen part dels salts de Plens de dijous, s’ha completat el llistat amb els números a partir del 4.662.

  D’altra banda, les sol·licituds a partir del número 4.669 i fins al 4.883 restaran a la llista d’espera i supliran les places disponibles, en cas que es produeixi alguna renuncia. Durant el dimecres, al matí, s’informarà a les persones que hagin estat agraciades amb un salt de Plens per aquest any. Les persones que hagin obtingut un salt, però que no puguin fer-lo, podran renunciar-hi el mateix dimecres, 14 de juny, fins a les 3 de la tarda. Per a fer-ho, només caldrà que enviïn un correu electrònic a l’adreça alcaldia@ajberga.cat, comunicant explícitament la seva renuncia respecte el salt atorgat mitjançant el sorteig.

  Per últim, els saltadors hauran de personar-se a la zona de vestidors de Plens de 7 a 9 del vespre del dijous o el diumenge per a recollir el tiquet que serà nominal i intransferible. Allà, serà imprescindible presentar el DNI per efectuar el salt i també caldrà portar obligatòriament a l’acompanyant del salt, el qual, haurà de ser major d'edat. A més, els menors a partir de 16 anys, hauran d’estar acompanyats del tutor/a legal per a obtenir el tiquet d’accés al salt.
  Publicat el 13/06/2017
  El diumenge, 11 de juny, se celebraran els Quatre Fuets i tal com ha succeït en els darrers anys, la jornada es completarà amb altres activitats de caire cultural. La primera cita serà a partir de 2/4 de 12 del migdia a la plaça de Sant Pere, on es farà la diada castellera dels Quatre Fuets. L’esdeveniment comptarà amb les actuacions de la colla dels Castellers de Berga, els Capgrossos de Mataró, els Minyons de Terrassa i els Bordegassos de Vilanova.

  Posteriorment, els actes es traslladaran a la plaça Viladomat on es realitzarà la 66a edició del Concurs Nacional de Colles Sardanistes amb la Cobla Pirineu. L’activitat començarà a 2/4 de 6 de la tarda i comptarà amb la col·laboració de l’Associació Sardanista Cim d’Estela.

  A les 8 de la tarda es faran els Quatre Fuets. El Tabaler i els portadors de les Maces sortiran de la plaça de Sant Pere i es dirigiran cap a la plaça Viladomat per a realitzar dos salts que serviran per a provar els fuets que s’utilitzaran durant la festa. Seguidament, els nens i nenes de la Patum Infantil faran dues passades més amb la mateixa finalitat.

  Exposicions patumaires

  A banda dels actes programats durant el cap de setmana dels Quatre Fuets, també hi haurà altres activitats. La Patum és una temàtica estesa en molts àmbits artístics i per això, durant aquests dies es podran veure diverses exposicions relacionades amb la festa. Per exemple, la Sala d’exposicions del Casino berguedà, situada a la Ronda de Queralt número 25, acull una selecció de les obres que han participat en el concurs de cartells anunciadors. La mostra estarà oberta al públic fins el 25 de juny.

  Per altra banda, al vestíbul de l’Arxiu Comarcal del Berguedà es poden veure les fotografies d’una exposició anomenada ‘Barreja’. Són imatges de la fotògrafa berguedana Marta Pont i Roca, la qual, ha aconseguit immortalitzar alguns detalls i moments que habitualment passen desapercebuts durant a la festa. Les imatges estaran exposades fins el 30 de juny.

  Per últim, la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet acull una exposició de fotografies de l’Agrupació Fotogràfica Tallers d’Arts i Oficis (AFTDAO) sobre la pujada dels gegants a Queralt el maig de l’any passat amb motiu del 150è i 125è aniversari de les dues parelles de gegants de La Patum. Aquesta mostra també es podrà visitar fins el 30 de juny.
  Publicat el 12/06/2017
  Berga obre el període de votació per escollir els cartells anunciadors de La Patum de 2018
  L’Ajuntament de Berga convoca la 2a edició del Concurs de bandes i grups musicals per actuar al concert de dissabte de Patum de 2018
  Berga obre les inscripcions per accedir a les places d’administradors i administradores de La Patum de 2018
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols