• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • El diumenge, 11 de juny, se celebraran els Quatre Fuets i tal com ha succeït en els darrers anys, la jornada es completarà amb altres activitats de caire cultural. La primera cita serà a partir de 2/4 de 12 del migdia a la plaça de Sant Pere, on es farà la diada castellera dels Quatre Fuets. L’esdeveniment comptarà amb les actuacions de la colla dels Castellers de Berga, els Capgrossos de Mataró, els Minyons de Terrassa i els Bordegassos de Vilanova.

  Posteriorment, els actes es traslladaran a la plaça Viladomat on es realitzarà la 66a edició del Concurs Nacional de Colles Sardanistes amb la Cobla Pirineu. L’activitat començarà a 2/4 de 6 de la tarda i comptarà amb la col·laboració de l’Associació Sardanista Cim d’Estela.

  A les 8 de la tarda es faran els Quatre Fuets. El Tabaler i els portadors de les Maces sortiran de la plaça de Sant Pere i es dirigiran cap a la plaça Viladomat per a realitzar dos salts que serviran per a provar els fuets que s’utilitzaran durant la festa. Seguidament, els nens i nenes de la Patum Infantil faran dues passades més amb la mateixa finalitat.

  Exposicions patumaires

  A banda dels actes programats durant el cap de setmana dels Quatre Fuets, també hi haurà altres activitats. La Patum és una temàtica estesa en molts àmbits artístics i per això, durant aquests dies es podran veure diverses exposicions relacionades amb la festa. Per exemple, la Sala d’exposicions del Casino berguedà, situada a la Ronda de Queralt número 25, acull una selecció de les obres que han participat en el concurs de cartells anunciadors. La mostra estarà oberta al públic fins el 25 de juny.

  Per altra banda, al vestíbul de l’Arxiu Comarcal del Berguedà es poden veure les fotografies d’una exposició anomenada ‘Barreja’. Són imatges de la fotògrafa berguedana Marta Pont i Roca, la qual, ha aconseguit immortalitzar alguns detalls i moments que habitualment passen desapercebuts durant a la festa. Les imatges estaran exposades fins el 30 de juny.

  Per últim, la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet acull una exposició de fotografies de l’Agrupació Fotogràfica Tallers d’Arts i Oficis (AFTDAO) sobre la pujada dels gegants a Queralt el maig de l’any passat amb motiu del 150è i 125è aniversari de les dues parelles de gegants de La Patum. Aquesta mostra també es podrà visitar fins el 30 de juny.
  Publicat el 12/06/2017
  El tradicional programa de mà de La Patum ha esdevingut un element de valor i són molts els berguedans i les berguedanes que compten amb un ampli recull de programes d’edicions anteriors de la festa que els permet anar augmentant la seva col·lecció particular. Enguany, el programa de mà ha comptat amb la col·laboració del ninotaire berguedà, Jaume Capdevila “KAP”, que ha estat l’encarregat de redactar els textos i de realitzar una selecció d’il·lustracions relacionades amb la festa berguedana d’autors com Josep Maria de Martín, KAP, Ramon Miró, Manel Ribera, Joan Llaverias, Josep Escobar, Josep Robert, Josep Vinyes, Gaietà Cornet, Miquel Ferreres i Hugo Prades.

  Enguany, s’ha millorat la presentació del programa de mà de La Patum i es tornarà a ensobrar tal com es feia quan es distribuïa a les llars berguedanes. En total s’han editat 2.000 programes, mil menys que l’any passat, que es posaran a la venda el diumenge dels Quatre Fuets a l’Oficina de Turisme de Berga, situada al carrer dels Àngels número 7. El programa té un preu de 3€, però també es podrà descarregar gratuïtament a través de la pàgina web de La Patum i en aquest enllaç.

  Tanmateix, es podran comprar les làmines de La Patum per 10€. Es tracta d’una edició limitada del cartell anunciador de la festa imprès en una qualitat superior. En conjunt, s’han realitzat 150 làmines que estaran signades per l’autor de l’obra guanyadora del concurs de cartells d’aquest any, que ha estat el jove berguedà, Pol Casadesús i Pont.

  Per últim, durant els darrers dies s’han distribuït els programes desplegables de La Patum als domicilis berguedans. Són programes en format reduït que inclouen tots els actes de la festa, els recorreguts de les passades de dimecres i dissabte, informació d’interès i les recomanacions per a un bon desenvolupament de la festa. En total, s’han editat 11.000 exemplars d’aquest material de difusió gratuït.
  Publicat el 10/06/2017
  La música és un element imprescindible de La Patum i abans que se sentin els primers compassos que indiquen l’inici de la festa, els berguedans i les berguedanes tenen una cita ineludible que és el concert del Memorial Ricard Cuadra. L’esdeveniment que es farà el dissabte, 10 de juny, arriba a la vintena edició i estarà dedicat als solistes berguedans. En concret, una tretzena de músics de la comarca i també de fora que han completat la seva formació musical a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), interpretaran peces composades per diversos autors com per exemple: Frederic Mompou, Àlex Martínez, Sergi Cuenca, Robert Agustina, Llibert Fortuny, Artur Martínez, Roger Belmonte, Artur Belmonte i Albert Guinovart. Tal i com explica Pep Moneo, responsable del Memorial Ricard Cuadra, “l’entitat ha decidit impulsar el talent berguedà dels joves músics de la comarca com a aposta de futur de l’esdeveniment”.

  La Banda del Memorial serà l’encarregada de realitzar l’acompanyament musical dels intèrprets que portaran el pes de la primera part de l’actuació que inclou una desena d’obres, algunes de les quals són noves i d’altres han estat recuperades de l’arxiu del Memorial. Els protagonistes del concert d’aquest any seran: Sara Subirana (acordió), Judit Marmi (clarinet), Martí Villegas (fiscorn), Mariona Casellas i Marc Garcia (piano), Denis Rojo (saxòfon i flabiol), Rosa Rodríguez, Jordi Boixader i Ariadna Just (saxòfon), Joan Sala (tenora), Guillem Cardona (trompeta), Francesc Planella (violí) i Laura Masferrer (violoncel).

  Com és habitual, durant la segona part del concert els músics tocaran un salt complet de Patum de les versions de J.B. Lambert i Ricard Cuadra.

  L’acte es farà a les 10 de la nit a la plaça de Sant Pere i en cas de mal temps, l’actuació es traslladarà al Teatre Municipal de Berga. Les entrades tenen un preu de 15€ amb cadira inclosa i 10€ per a les persones que assisteixin al concert a peu dret. L’esdeveniment s’inclou dins del programa d’actes de La Patum i està organitzat pel Memorial Ricard Cuadra i l’Ajuntament de Berga i compta amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música de Berga i la Cobla Ciutat de Berga.
  Publicat el 9/06/2017
  El Patronat de La Patum renova la composició dels membres que en formen part i nomena els seus substituts
  La Patum accessible acull a 162 persones que han gaudit de la festa des de l’empostissat de la plaça de St. Pere
  L’Ajuntament de Berga entrega els premis del concurs de dibuix de La Patum Infantil de 2017
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols