• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • El 25 de novembre es compliran 13 anys des que La Patum va ser proclamada com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Per celebrar l’efemèride, l’Ajuntament de Berga i el Patronat de la Patum han organitzat un acte d’homenatge a persones que han format part de la festa berguedana i que enguany es complementarà amb una visita guiada a la Casa de La Patum en el marc de la iniciativa ‘àgora cultural Berga’. Les activitats es portaran a terme durant els dies 23 i 24 de novembre a la Sala Casino i a la Casa de La Patum, respectivament.

  El relat de vida de dos patumaires

  L’acte de celebració de la proclamació de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat consistirà en la visualització d’una nova entrega de l’audiovisual ‘Vides de Patum’ enregistrat per Produccions MC. Es tracta d’un projecte que té l’objectiu de recollir el testimoni de persones que han viscut fets i canvis rellevants a través de la seva vinculació a La Patum. La iniciativa pretén deixar constància d’aquestes experiències per tal de transmetre el coneixement de la festa berguedana a les properes generacions.

  En aquest ocasió, l’audiovisual estarà protagonitzat per Isabel Cardona Martínez i Josep Freixa Nyaco. D’una banda, Isabel Cardona va formar part del grup de dones que va realitzar un salt de Maces exclusivament femení en secret l’any 1960, mentre que Josep Freixa va ser vestidor de Plens durant una cinquantena d’anys (1961-2011), tot i que també va formar part de les comparses de la Guita Xica i els Nans Nous.

  En l’audiovisual, els protagonistes fan referència a la importància que ha tingut La Patum en les seves vides, expliquen algunes anècdotes personals, realitzen un repàs històric de l’evolució de la festa i consideren La Patum com un símbol d’identitat de la ciutat, dels berguedans i les berguedanes. L’acte d’aniversari de La Patum estarà conduït per Martí Villegas i finalitzarà amb l’actuació del Cor de Veus Blanques de l’Escola Municipal de Música de Berga.

  Visita guiada a les entranyes de la Casa de La Patum

  El dissabte, 24 de novembre, es farà una visita guiada a La Casa de La Patum. Es tracta d’una activitat inclosa en el projecte ‘àgora cultural Berga’, que impulsa l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga per donar a conèixer el patrimoni cultural de la ciutat a través d’activitats de divulgació. La visita també s’emmarca en ‘L’ànima dels nostres museus’, una iniciativa que consisteix en obrir al públic les sales dels espais d’interpretació dels equipaments museístics on es realitza el procés de preparació i conservació dels objectes abans de ser exposats. En aquest cas, els assistents podran descobrir com es realitza la restauració de les diferents peces que formen part de la comparseria patumaire de la mà de la restauradora, Gemma Rodríguez. La visita començarà a les 7 de la tarda i serà gratuïta.
  Publicat el 19/11/2018
  L’Ajuntament de Berga ha posat en marxa una consulta oberta a la ciutadania sobre el projecte d’elaboració del reglament d’ocupació del balcó consistorial durant les festes de La Patum. Es tracta d’una iniciativa que pretén regular la distribució de les 74 places de les grades que s’instal·len al balcó per seguir els actes que se celebren a la plaça de Sant Pere durant la festivitat del Corpus berguedà. L’objectiu del nou reglament és fer compatible la representació institucional i la ciutadana tal com va succeir durant La Patum de 2018, en què es va portar a terme una prova pilot per tal que els veïns i veïnes poguessin gaudir de La Patum des d’aquest espai. En concret, el consistori va posar a disposició de la ciutadania un total de 378 places corresponents a les passades de dimecres i dissabte (250), a les Patums completes de dijous i diumenge (100) i a La Patum Infantil (28). Una part dels llocs disponibles van ser assignats mitjançant un sorteig públic, mentre que la resta de places varen ser de lliure accés durant les sortides i arribades de les passades a la plaça de Sant Pere.

  La convocatòria de la consulta pública prèvia és una iniciativa recollida en la legislació vigent sobre transparència, accés a la informació pública i bon govern que permet que la ciutadania pugui incidir en l’elaboració i la revisió de normes i reglaments. Per tot això, la regidoria de Participació Popular ha impulsat aquesta consulta amb el vistiplau dels membres del Patronat de La Patum.

  Les persones interessades en realitzar aportacions o suggeriments sobre el nou reglament d’ocupació del balcó consistorial durant les festes de La Patum podran fer-ho del 12 al 26 de novembre, presentant una instància genèrica via telemàtica o a través de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC). Per fer-ho, caldrà ser major de 16 anys i serà necessari accedir a l’apartat de ‘Participació ciutadana en projectes normatius’ inclòs en l’espai dedicat a la participació ciutadana del web municipal. En aquesta secció, els usuaris i usuàries podran consultar i descarregar el document de síntesi del reglament d’ocupació del balcó consistorial durant les festes de La Patum, en què s’exposen els objectius, la necessitat i els problemes que es preveuen solucionar mitjançant la creació d’aquest reglament. A més, també hi apareix l’enllaç al formulari de la instància genèrica que cal completar amb les aportacions corresponents.

  Un cop realitzada la consulta, la comissió d’estudi formada per membres de les diferents formacions polítiques amb representació al consistori juntament amb diversos tècnics i tècniques municipals s’encarregaran de revisar totes les propostes recollides per valorar la seva inclusió en el nou reglament.
  Publicat el 12/11/2018
  Més d’un miler i mig de persones han vist La Patum de Berga des de l’empostissat habilitat a la plaça de Sant Pere durant l’última dècada. La iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Berga i l’Oficina d’Inclusió Social del Consell Comarcal del Berguedà per facilitar l’accés a les persones amb mobilitat reduïda durant els salts de Patum que es fan a la plaça, va començar l’any 2008 amb 56 usuaris i usuàries. Deu anys després de la posada en funcionament del servei, el projecte ha sumat un total de 1.567 persones, incloent-hi La Patum extraordinària celebrada el setembre de 2016 amb motiu del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt. Això suposa una mitjana aproximada d’uns 130 usuaris i usuàries per cadascuna de les 12 Patums celebrades entre el 2008 i el 2018, sumant-hi les 53 persones que varen ocupar l’empostissat durant La Patum extraordinària esmentada anteriorment.

  Demanda de sol·licituds a l’alça

  El desglossament de les dades indica una tendència positiva, ja que des del 2009 fins a l’actualitat, el nombre de persones ubicades a l’empostissat de les escales de La Berruga ha arribat i superat el centenar. Anualment, s’han registrat els números següents: 2008 (56), 2009 (100), 2010 (115), 2011 (139), 2012 (168), 2013 (124), 2014 (175), 2015 (162), 2016 (148+53), 2017 (162) i 2018 (165). Cal destacar, però, que les dades es refereixen conjuntament a les persones sol·licitants i a les acompanyants.

  Pel que fa a l’origen de les persones que han accedit a l’empostissat al llarg dels últims 10 anys, provenen de 21 municipis d’una desena de comarques catalanes. En concret, les dades referents al nombre de municipis per comarques són les següents: Bages (6), Berguedà (5), Barcelonès (3), Alt Penedès (1), Baix Llobregat (1), Maresme (1), Pla de l’Estany (1), Tarragonès (1), Vallès Occidental (1) i Vallès Oriental (1).

  En referència a les dades corresponents a La Patum de 2018, cal dir que s’han registrat 165 persones. Del total, 32 van assistir a La Patum de Lluïment de dijous al migdia i 33 van veure La Patum completa de la nit. D’altra banda, l’espai va estar ocupat per 25 persones durant La Patum Infantil del migdia, mentre que a la tarda n’hi van haver 21. Finalment, també es van comptabilitzar 54 usuaris i usuàries durant La Patum de diumenge, 23 al migdia i 31 a la nit.

  Patum accessible per a tothom

  Enguany, diverses entitats i col·lectius de persones amb diversitat funcional i de persones grans han pogut gaudir de La Patum des d’aquesta zona especialment habilitada. Per exemple, l’espai ha comptat amb la presència d’usuaris i usuàries de la residència de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, la Fundació AMPANS, la residència Mont Martí de Puig-reig i el Centre de dia Cim d’Estela de Berga.

  D’altra banda, cal remarcar la feina realitzada pels voluntaris i voluntàries de Creu Roja Berguedà que s’encarreguen d‘organitzar i gestionar el dispositiu de La Patum accessible a l’hora de garantir l’accés de les persones a l’empostissat abans de l’inici dels salts de Patum. En total, el servei ha comptat amb 4 voluntaris diaris coordinats per una persona experimentada i en constant comunicació amb els diversos cossos de seguretat per garantir el benestar dels usuaris i usuàries durant la seva estada en aquest espai. En els propers dies es preveu realitzar una trobada en què hi participaran tots els agents implicats per valorar i proposar millores en el dispositiu de La Patum accessible.

  Per últim, una altra de les accions realitzades per fer que La Patum sigui una festa més accessible ha estat l’edició en Braille del programa d’actes de la festa, el qual, ha estat repartit entre la quarantena d’usuaris berguedans afiliats a l’ONCE.
  Publicat el 18/06/2018
  Berga obre la convocatòria per a la presentació d’obres participants al 45è Concurs de cartells de La Patum de 2019
  Obert el termini d’inscripció per accedir a les places d’administradors i administradores de La Patum de 2019
  Berga apropa la comparseria de La Patum amb sessions divulgatives i mensuals sota el projecte ‘La comparsa del mes’
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols