• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • La Patum de 2018 serà més participativa i oberta. Així ho ha manifestat la regidora de Patum, Mònica Garcia, durant l’acte de presentació de la festa que s’ha fet aquest matí a la sala consistorial on es guarda part de la imatgeria patumaire durant els dies de celebració del Corpus berguedà. Enguany, La Patum augmentarà les activitats paral·leles i treballarà per garantir unes festes lliures de sexisme a través de la implementació d’accions vinculades a la campanya ‘Vull la nit!’. En aquest sentit, Garcia ha comentat que “l’ampliació de les activitats respon a la necessitat de sumar iniciatives que acullin a més persones per a què puguin participar i gaudir de la festa”.

  Dinamització amb espectacles per a totes les franges d’edat

  Una de les novetats d’aquest any serà l’ampliació del nombre d’espectacles culturals adreçats a diferents tipus de públic durant la tarda de divendres, a la plaça de Viladomat. A les 6 de la tarda, hi haurà l’actuació de Boris Caetano que oferirà un espectacle infantil de circ titulat ‘Barreja’. A continuació, serà el torn de la banda Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries que pujarà a l’escenari a partir de les 8 del vespre per interpretar l’espectacle de folklore ’25 anys al 4L’. El duet format per Dolfi i Fermí tancarà la vetllada amb ball popular des de les 10 del vespre. Tot això es complementarà amb concerts i activitats organitzades per diverses entitats berguedanes a les places del nucli de la ciutat.

  Prevenció i detecció de violències sexistes

  Aquest any, La Patum implementarà diverses mesures per donar visibilitat i combatre les violències masclistes durant el desenvolupament de la festa. Per això, s’habilitarà un punt de referència on s’oferirà un servei professional d’informació i acompanyament per a la prevenció i detecció de situacions de violència sexista, a càrrec del Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS). Es tracta del Punt Lila-Vull la Nit! que s’ubicarà a la plaça de Viladomat durant les nits de dimecres a diumenge. En concret, l’espai s’obrirà el dimecres (30 de maig) de 20:00 a 4:00h; dijous (31 de maig) de 21:00 a 4:00; divendres (1 de juny) de 21:00 a 4:00h; dissabte (2 de juny) de 21:00 a 5:00h i diumenge (3 de juny) de 21:00 a 2:00h. El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha esmentat la “importància de portar a terme aquest tipus de campanyes, tot i que ens agradaria que no haguessin de ser necessàries”. Tanmateix, Sànchez ha repassat algunes de les accions que s’han portat a terme des que es va iniciar el novembre passat el projecte ‘Vull la nit’ impulsat per les àrees de Drets Socials i Joventut. Per exemple, s’han realitzat formacions adreçades a locals d’oci nocturn, entitats i associacions juvenils per a la dispensació responsable de begudes alcohòliques i violències de gènere en espais d’oci nocturn.

  D’altra banda, darrerament s’ha portat a terme una sessió formativa per als membres de les comparses patumaires, que ha comptat amb la participació d’una trentena de persones. La jornada es va dividir en dues sessions de quatre hores en què els assistents van realitzar un seguit d’activitats participatives per detectar actituds i comportaments sexistes que es poden donar en ambients festius. En aquest sentit, el regidor Ivan Sànchez ha comentat que “la formació ha servit per a què siguem conscients que hi ha actituds que sovint passen desapercebudes, però que també són sexistes. Per tant, hem de baixar el llistó per deixar de tolerar determinats comportaments que fins ara no es consideraven ofensius”. Per la seva banda, la regidora de Patum i Joventut, Mònica Garcia, ha valorat positivament la resposta i l’interès dels assistents a la formació. Segons Garcia, “el retorn ha estat molt enriquidor individual i col·lectivament i, per això, la nostra voluntat és repetir la formació a les comparses anualment”.

  Foment del consum responsable

  El Punt Lila-Vull la nit! serà un espai compartit amb altres iniciatives adreçades a la prevenció i reducció del consum de drogues entre els joves. En aquesta ocasió, es tracta d’accions promogudes conjuntament entre l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà per fomentar el consum responsable. Per això, l’entitat Som.nit formada per voluntaris de Creu Roja Joventut disposarà d’un espai d’informació i atenció als joves durant les nits de dimecres i dijous. Aquest espai es complementarà el dissabte i el diumenge amb una altra carpa de l’associació Energy Control en què s’oferirà la possibilitat de realitzar proves d’alcoholèmia i anàlisi d’altres substàncies per a què els usuaris siguin conscients dels riscos derivats del seu consum. Paral·lelament, també hi haurà una barra de begudes sense alcohol tal i com es va fer durant la festa del Carnaval de Berga.

  Dispositiu de seguretat

  Aquest any, es mantindrà el dispositiu de seguretat implementat durant les darreres edicions de la festa, en què hi participaran els cossos de seguretat i emergències de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Seguretat Privada, Bombers, SEM i Creu Roja. Enguany, es repetirà el control dels accessos a la plaça de Sant Pere per recordar la necessitat d’evitar portar motxilles a la plaça per no entorpir el bon desenvolupament de la festa. A més, també es realitzaran controls de trànsit a les entrades i sortides de la ciutat per tal d’evitar i minimitzar els riscos a la carretera.

  En aquesta ocasió, el Consell Comarcal del Berguedà tornarà a oferir un servei d’autobús que passarà de dos a tres dies. Això farà que els joves de prop d’una quinzena de municipis berguedans puguin assistir a la festa utilitzant aquest servei de transport públic el dimecres, el dijous i el dissabte. El preu del tiquet serà de 2€ (anada i tornada) i les peticions es podran fer fins al 25 de maig als ajuntaments de la Pobla de Lillet, Bagà, Cercs, Olvan, Gironella, Borredà, Vilada, Gósol, Saldes, Vallcebre, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Casserres i Puig-reig.

  La Patum en xifres

  L’Ajuntament de Berga destinarà 252.000 euros a la celebració de La Patum de 2018. Tal i com ha especificat la regidora de Patum, Mònica Garcia, el finançament de la festa prové majoritàriament de fons propis. Tot i això, també es compta amb algunes aportacions realitzades pel Consell Comarcal del Berguedà en l’àmbit de la prevenció de drogodependències. A banda d’això, La Patum forma part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial a través del qual pot accedir a determinades subvencions per a la restauració i el manteniment de la comparseria patumaire.

  Per últim, cal destacar algunes xifres relacionades amb el material gràfic i de difusió de la festa. Aquest any, el consistori ha imprès 1.000 cartells de La Patum i 500 de La Patum Infantil. També s’han fet 11.000 fulletons desplegables que es distribuiran a totes les llars de la ciutat en els propers dies. A més, s’han posat a la venda 2.000 programes de mà que es poden comprar al preu de 3€ a l’Oficina de Turisme de Berga. D’altra banda, també s’ha editat una quarantena de programes de La Patum en Braille que es repartiran de forma individualitzada a les persones de Berga afiliades a l’ONCE. Tanmateix, s’ha realitzat la impressió de 50 làmines d’una edició limitada i en alta qualitat del cartell anunciador signades per l’autora Mar Guixé Anglès. Les làmines costen 10€ i es poden adquirir a l’Oficina de Turisme. Finalment, s’han imprès 100 cartells corresponents al concert jove de dissabte i 300 cartells de la campanya ‘Vull la nit!’.
  Publicat el 14/05/2018
  El Ple de l’Ajuntament de Berga ha acordat que aquest any també hi haurà Patum. L’acord s’ha produït pocs minuts després de les 11 del matí sota l’atenta mirada dels veïns i veïnes que ocupaven la sala consistorial per conèixer la decisió dels representants municipals reunits en sessió extraordinària el diumenge de l’Ascensió. Enguany, La Patum de Berga se celebrarà del 30 de maig al 3 de juny de 2018.

  Nomenament de les parelles d’administradors

  La sessió plenària ha continuat amb el nomenament de les parelles d’administradores i administradors que s’encarregaran de representar els antics quatre barris de la ciutat durant els actes principals de la festa berguedana.

  Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls):
  Maria Camps Puga i Jacint Bernaus Campabadal

  Sant Pere (Esclafidors rebentats):
  Meritxell Sala Trullàs i Miquel Muñoz Blanch

  Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits):
  Montse Vegas Bautista i Marc Soler Escobar

  Raval (Ravenisses):
  Raquel Torreblanca Bedmar i Iñaki Sanchez Gomez


  Reconeixement patumaire

  Posteriorment, els membres de les corporació han anunciat les persones que rebran els títols de Patumaire i Patumaire d’Honor en reconeixement de la seva implicació en les tasques d’organització i desenvolupament de la festa durant més de deu i vint-i-cinc anys, respectivament. En aquesta ocasió, s’atorgaran una vintena de títols de Patumaire i 18 títols de Patumaire d’Honor.

  Títols de Patumaire

  Pere Claret Boixader
  Rut Conesa Antiñolo
  Guillem Vargas Nadal
  Xavier Picas Pagerols
  Xavier Pascual Vivó
  Juan Carlos Cortés Díaz
  Ivan Cortizo Pagerols
  Joan Subirana Rial
  Juan Maria Garcia Barragán
  Juan Enrique Esteban Benito
  Marta Postils Xandri
  Esteve Orriols Bascompte
  M. Carmen Cuartielles Arévalo
  Rosa Massaguer Robert
  Domingo Martínez Bayona
  Laura Picas Boixader
  Jordi Valencia Garcia
  Gerard Garcia Anglerill
  Eloi Cortés Escobet
  Jordi Serra Alonso

  Títols de Patumaire d’Honor

  Anna Vanessa Villalba Martínez
  Margarida Baraldés Casadevall
  Judit Lucas Clotet
  Amador Almansa García
  Ricard Balaguer Marceló
  Joan Lluís Brau Santandreu
  Maria Farràs Lizán
  Eva Garcia de la Fuente
  Emma Isach Montero
  Pere Muxí i Camprubí
  Xavier Pons Teulats
  Josep Pujol Gendrau
  Josep Tor Fígols
  Antoni Vila Ruiz
  Xavier Bergua Vilella
  Marc Vilalta Vilagrassa
  Gerard Alsina Roca
  Jordi Llimós i Vilardell

  Homenatges especials

  A banda dels títols esmentats anteriorment, també es reconeixerà als germans Pons per la seva dedicació i col·laboració amb la festa. Tanmateix, es posarà en valor la feina feta en favor de La Patum per part de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el Grup Horitzó del Berguedà.

  Els membres de la corporació també han acordat homenatjar a les persones empresonades i exiliades a causa del procés sobiranista de Catalunya. En aquest sentit, el consistori aprofitarà l’acte d’entrega dels títols de Patumaire i Patumaire d’Honor que es farà el dissabte, 2 de juny, per fer una menció especial a Dolors Bassa Coll, Antoni Comín Oliveres, Jordi Cuixart Navarro, Carme Forcadell Lluís, Joaquim Forn Chiariello, Anna Gabriel Sabaté, Oriol Junqueras Vies, Clara Ponsatí Obiols, Lluís Puig Gordi, Carles Puigdemont Casamajó, Raül Romeva Rueda, Marta Rovira Vergés, Josep Rull Andreu, Jordi Sànchez Picanyol, Meritxell Serret Aleu i Jordi Turull Negre.

  A continuació, s’ha nomenat als representants de les comparses per a la signatura del llibre de registre d’administradors i caps de colla de La Patum.

  Cartells anunciadors de La Patum

  Seguidament s’ha donat a conèixer el resultat de la votació popular del 44è Concurs de cartells anunciadors de La Patum que es va portar a terme a l’Oficina de Turisme de Berga del 25 de març al 8 d’abril i que va comptar amb la participació de 1.334 persones. El cartell amb el lema ‘Una banya de bou i encara més coses’ de Mar Guixé Anglès ha estat l’obra guanyadora del certamen amb 494 vots, és a dir, un 37% del total de vots emesos. El cartell titulat ‘Emocions’ de Daniel Albert Ortega Caro ha estat la segona opció amb 439 vots (32,9%), fet que el converteix en l’accèssit del concurs. La tercera obra en nombre de vots ha estat ‘Des de dins’ d’Eric Calderer Trujillo (208), seguida de ‘Patública’ de Jordi Plana Pey (106) i ‘Llibertat’ de Lluís Canals Lladó (87).

  Pel que fa a la categoria infantil, Anna Huesca Fernández de l’Escola Santa Eulàlia de Berga ha estat la guanyadora de la 29a edició del Concurs de Dibuix Infantil de La Patum amb l’obra titulada ‘La Guita encesa’. Aquest cartell va sumar 449 vots durant el període de votació en què hi van prendre part 1.309 persones.

  Sortida del Tabal

  Un cop ha finalitzat el Ple de l’Ascensió, els assistents s’han traslladat a la plaça de Sant Pere on un grup de músics vinculats a la festa han interpretat el ball de l’Àliga de La Patum. A les 12 del migdia, amb el so de les campanes, els berguedans i berguedanes han sentit els primers repics del Tabal, que ha recorregut els carrers i places de la ciutat per anunciar la celebració de La Patum.
  Publicat el 13/05/2018
  L’Ajuntament de Berga ha acollit aquest divendres el sorteig públic per designar les persones que ocuparan l’espai del balcó consistorial durant els actes principals de celebració de La Patum de 2018. Es tracta d’una iniciativa inèdita per tal que la ciutadania pugui veure alguns dels salts de La Patum completa des d’aquesta ubicació. A banda de l’accés al balcó, també s’ha fet el sorteig per repartir una part dels salts de Plens que la comparsa i l’Ajuntament de Berga han posat a disposició d’aquelles persones que no han saltat mai de Ple.

  El sorteig en xifres

  D’una banda, el consistori berguedà ha sortejat 64 places dobles per accedir al balcó durant la festivitat de Corpus. D’aquestes, 50 corresponen al tercer i quart salt de La Patum de dijous i diumenge (25 en cada cas) mentre que les 14 restants pertanyen al tercer i quart salt de La Patum Infantil de divendres a la tarda. D’altra banda, també s’han sortejat 48 salts de Plens, 24 per dijous i 24 per diumenge.

  Pel que fa a la participació, s’han rebut un total de 274 peticions per prendre part en els diferents sortejos durant el període d’inscripció establert entre els dies 7 i 10 de maig. En concret, s’han registrat 218 sol·licituds per accedir al balcó de la casa consistorial. D’aquestes, 197 són peticions per obtenir una plaça durant els salts de nit de dijous i de diumenge, mentre que les 21 restants corresponen als llocs habilitats per veure La Patum Infantil. Tanmateix, s’han registrat 56 instàncies per optar a un salt de Plens de La Patum d’enguany.

  Cal destacar l’exclusió de 3 instàncies relacionades amb el sorteig de places del balcó, ja que han estat tramitades per duplicat, fet que incompleix les bases del sorteig. Per tant, el nombre final de sol·licituds vàlides que han participat en els sortejos ha estat de 271.

  Desenvolupament dels sortejos

  El sorteig s’ha portat a terme aquesta tarda a través d’un acte obert al públic que s’ha fet a la sala de plens de l’Ajuntament de Berga, a les 6 de la tarda. L’esdeveniment ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós; la regidora de Patum, Mònica Garcia; el regidor del grup municipal del PDeCAT-CDC, Jordi Travé i el regidor del grup municipal d’ERC, Jordi Pujals.

  L’assignació de les places sortejades s’ha fet mitjançant l’extracció d’un número de quatre xifres comprès entre el primer i l’últim nombre de registre de les instàncies presentades per sol·licitar un lloc al balcó o un salt de Plens. Cal destacar que el número de registre de les instàncies no és correlatiu, ja que durant el termini d’inscripció també s’han presentat sol·licituds amb altres motivacions diferents a les dels sortejos de La Patum. En total s’han fet set extraccions, tres per assignar les places disponibles al balcó durant els salts de dijous, divendres i diumenge i quatre per distribuir els salts de Plens de dijous i diumenge.

  Resultats dels sortejos

  Pel que fa als salts de plens, els números extrets han estat el 4.450 (1r salt de dijous), el 4.097 (2n salt de dijous), el 4.109 (1r salt de diumenge) i el 4.960 (2n salt de diumenge). En el cas que algun d’aquest nombres no hagués coincidit amb un número del registre general d’entrada d’una instància sol·licitant un salt de Plens, s’ha tingut en compte el següent número registrat amb aquesta motivació. Així mateix, en el cas que algun dels números premiats hagi correspost amb alguna persona que hagi saltat amb anterioritat, tal i com es va indicar en la normativa del sorteig, ha quedat exclòs. Podeu consultar la llista de números guanyadors en aquest enllaç.

  En referència al balcó de La Patum de dijous i diumenge, els números extrets han estat el 4.969 i el 3.823, respectivament, mentre que el número obtingut del sorteig del balcó de La Patum Infantil ha estat el 4.437. Com en el cas anterior, s’ha tingut en compte els següents números registrats amb aquesta motivació. Podeu consultar el llistat de números premiats en el document adjunt a la notícia.

  En els dos casos, la resta de números no premiats han quedat en llista d’espera per suplir les possibles renúncies que es puguin produir de les persones guanyadores.

  Comunicació i renúncia de les places obtingudes

  En els propers dies, l’Ajuntament de Berga comunicarà el resultat dels sortejos a les persones que hagin resultat guanyadores. Les renúncies per a les places del balcó es podran realitzar fins a les 2 de la tarda del divendres, 25 de maig, mentre que les renúncies pels salts de Plens es podran fer fins a les 2 del migdia del dimarts, 15 de maig. Per fer-ho, caldrà enviar un correu electrònic a l’adreça participacio@ajberga.cat o trucar a l’àrea de Participació Popular al telèfon 93.821 43 33.

  Formació obligatòria per a saltadors i acompanyants de Plens

  Les persones guanyadores dels salts de Plens i els seus acompanyants tindran la obligació d’assistir a una sessió de formació impartida per la comparsa per poder realitzar el salt amb les mesures de seguretat adequades. La formació es farà el 19 de maig, pels saltadors de dijous, i el 20 de maig, pels de diumenge. La sessió es farà de 5 a 6 de la tarda i el punt de trobada serà a la plaça de Sant Pere. La no assistència a la sessió formativa suposarà la renuncia al salt.
  Publicat el 12/05/2018
  Berga retrà homenatge a Isabel Cardona i Josep Freixa en l’acte del 13è aniversari de la proclamació de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat
  Berga promou una consulta per fer propostes sobre el reglament d’ocupació del balcó consistorial durant La Patum
  La Patum accessible registra més de 1.500 usuaris i usuàries en 10 anys per veure la festa des de l’empostissat de la Pl. St. Pere
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols