• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • L’Ajuntament de Berga posa en marxa una consulta oberta a la ciutadania per revisar el contingut dels estatuts del Patronat Municipal de La Patum amb l’objectiu d’adequar-los a la normativa actual de participació ciutadana, així com per introduir millores en el seu funcionament. En aquesta revisió també es proposa un canvi de nom de l’ens que passaria a anomenar-se Consell Municipal de La Patum, d’acord amb la normativa de referència esmentada anteriorment. La Junta General del Patronat de La Patum va acordar el mes de juliol en sessió ordinària iniciar el procediment l’elaboració del nou reglament amb la voluntat d’adaptar el contingut dels estatuts de l’òrgan de participació.

  Elaboració d’un nou reglament

  L’Ajuntament de Berga va aprovar el Reglament de Participació Ciutadana l’any 2018, el qual regula la definició, l’acord de creació, les funcions, la composició i el funcionament dels òrgans formals de participació. Aquest reglament es va elaborar d’acord amb la normativa vigent de participació ciutadana d’àmbit estatal i català. En aquest sentit, en els actuals estatuts del Patronat de La Patum s’inclouen alguns articles que no són propis d’un òrgan formal de participació, com per exemple l’article 2 sobre el patrimoni adscrit a l’entitat o l’article 14 sobre els fons de l’entitat. També hi ha altres articles com el número 4 sobre els òrgans de govern i d’administració del patronat, que no són d’aplicació des de l’any 2017, moment en què s’extingeix el Patronat Municipal de La Patum com a organisme autònom municipal i inicia una nova etapa com a òrgan formal de participació.

  Consulta pública prèvia

  L’Ajuntament de Berga ha obert un període de consulta pública prèvia perquè els veïns i veïnes i les entitats puguin fer les seves aportacions sobre l’elaboració del reglament. Les persones majors de 16 anys i les entitats sense ànim de lucre inscrites al Registre Municipal d’Entitats de Berga poden fer aportacions i suggeriments presentant una instància genèrica. En l’apartat web ‘Participació ciutadana en projectes normatius’ es pot consultar la informació sobre els objectius, la necessitat i els problemes que es preveuen solucionar i l’enllaç al formulari d’instància genèrica per realitzar les aportacions que es considerin oportunes. El termini per a la presentació de les instàncies estarà obert del 15 al 29 de setembre, ambdues dates incloses.

  Un cop finalitzat el període de consulta pública prèvia, s’elaborarà un informe de retorn en què s’inclouran totes les aportacions i propostes rebudes tractades de forma anònima i la valoració sobre la seva incorporació al projecte en qüestió per part de la comissió d’estudi formada per representants polítics i personal tècnic municipal. Aquest document es publicarà en l’apartat ‘Participació ciutadana en projectes normatius’ per posar-lo a l’abast de qualsevol persona interessada en la matèria tractada.

  Enllaç a l’apartat sobre l’elaboració del reglament del Consell Municipal de La Patum:

  http://www.ajberga.cat/ajberga/apartats/index.php?apartat=269
  Publicat el 15/09/2021
  La Patum de Berga ha demanat respecte per la festa i la cultura popular. Els grups municipals de l’Ajuntament de Berga (CUP, ERC, JxB i PSC), representants del Patronat de La Patum i caps de colla de la comparseria patumaire han comparegut en roda de premsa avui dijous de Corpus per reclamar la implicació de les institucions catalanes a l’hora de garantir un finançament estable per a l’organització i preservació de La Patum, així com la necessitat de comptar amb un pla sectorial per a la represa de la cultura popular arreu del territori. L’alcalde accidental i regidor de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha afirmat que “La Patum és Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat i amb el pas dels anys s’ha convertit en exemple i referent per a la cultura popular als Països Catalans. Per això, l’administració té una obligació vers nosaltres”. Sànchez també ha destacat el que suposa la imatge unitària mostrada avui assegurant que “si anem tots junts a exigir aquest respecte que creiem que ens han de tenir, no estan parlant amb el govern local del moment, sinó que ho estan fent amb la ciutat de Berga representada pels partits polítics, pels membres de les comparses i pel Patronat de La Patum”.

  Manca de finançament estable

  La regidora de Patum, Roser Valverde, ha reclamat al govern català poder disposar “d’una línia de finançament estable i pensada per a La Patum, perquè avui dia només optem a subvencions mitjançant concurrència competitiva amb altres festes majors que disten del que és La Patum”. Valverde ha valorat positivament que “en els últims anys s’hagi iniciat el camí pel que fa a la conservació i restauració de la imatgeria de La Patum, però seguim reclamant suport i ajuda per fer realitat el projecte de la Casa de La Patum, ja que requereix una inversió econòmica molt important”.

  El repte de La Patum

  El portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, ha destacat l’esforç col·lectiu que caldrà fer per repensar i adaptar la festa als nous temps. Segons Aymerich, la pandèmia i l’absència de la celebració de la festa durant dos anys farà que “La Patum de 2022, probablement no serà com la que vam viure el 2019, però ha de ser la de la represa de la cultura popular a nivell nacional”. També ha dit que “caldrà amplitud de mires per obtenir un finançament correcte, un suport institucional a tot arreu i la capacitat de readaptar i enfocar la festa al futur més pròxim”.

  La portaveu d’ERC, Dolors Tous, també s’ha afegit a la crida unànime del consistori i ha reclamat al nou govern de la Generalitat de Catalunya “que ens faci cas i que tot el que demanem des de Berga sigui extensiu a altres poblacions que es troben en la mateixa situació que nosaltres”.

  El portaveu del PSC, Abel Garcia, ha remarcat la unitat per defensar la festa i la cultura popular. Per a Garcia, “avui és un dia assenyalat per mostrar la unitat d’una ciutat, d’un consistori i d’unes comparses a l’hora de reivindicar allò que és just per a una festa considerada Patrimoni de la Humanitat”. Garcia ha assegurat que “caldrà fer autocrítica, però avui comencem a caminar mirant al futur perquè La Patum va més enllà d’una legislatura i ha de perdurar per Berga, pel Berguedà, per Catalunya i pel món”.
  Publicat el 3/06/2021
  L’Ajuntament de Berga ha suspès la desfilada de la comparseria de La Patum prevista pel dijous de Corpus per motius de seguretat. Es tracta d’una decisió acordada per tots els grups municipals del consistori (CUP, ERC, Junts per Berga i PSC), així com pels membres del Patronat i caps de colla de La Patum en una reunió d’urgència feta ahir dimarts, al vespre. El canvi de format adoptat per complir la normativa i la possibilitat real que es produeixin concentracions de persones en zones de l’interior del perímetre del recorregut per entorpir o evitar el desenvolupament de la desfilada, així com el risc d’incomplir les mesures de prevenció per la Covid-19 han fet que el consistori prengui la determinació d’anul·lar l’esdeveniment. Per tot això, el consistori substituirà la passada per una plantada de la comparseria tal com es farà el diumenge de Corpus. El fet de fer-ho dos dies permetrà que tothom pugui ser-ne partícip.

  Cancel·lació del sorteig

  La suspensió de la passada de la comparseria patumaire també ha suposat la cancel·lació del sorteig per adjudicar les 700 cadires habilitades en diverses zones del recorregut per poder veure la desfilada. L’Ajuntament de Berga va haver d’adaptar el format inicial de la desfilada que consistia en una passada de la comparseria patumaire amb el públic distribuït a peu dret al llarg d’un recorregut d’uns dos quilòmetres. Les directrius contradictòries rebudes per diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, van comportar que la passada es fes obligatòriament amb el públic assegut mentre les comparses estiguessin en moviment per tal de complir la normativa vigent i evitar sancions.

  Plantada de la comparseria

  El consistori berguedà ha decidit substituir la desfilada del dijous de Corpus (3 de juny) per una plantada de la comparseria, tal com està previst que es faci el diumenge, 6 de juny. Així doncs, tant dijous com diumenge, els elements de la imatgeria de La Patum s’exposaran a la plaça de Sant Pere, de 10 a 14 h. L’accés a la plaça serà lliure i no caldrà fer reserva prèvia, però es comptarà amb personal de seguretat privada per evitar aglomeracions i afavorir la fluïdesa del trànsit de persones. Es recomana a la ciutadania evitar formar grups de més de 10 persones i dedicar el temps indispensable per visualitzar la comparseria per tal que tothom pugui gaudir-ne.
  Publicat el 2/06/2021
  Josep Comellas, Montserrat Garrós i Ramon Prat seran homenatjats en el XVIè aniversari de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat
  La Patum celebra el XVIè aniversari com a Patrimoni de la Humanitat compartint i difonent el coneixement sobre altres manifestacions culturals del Pir
  La Patum de Berga participa en el Congrés de Patrimoni Immaterial celebrat a Elx i estableix vincles amb altres festes i manifestacions culturals
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols