• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • Les guspires, el foc, el fum, la música, la gresca i les comparses protagonitzen les composicions guanyadores de ‘La Patum literària’. Es tracta d’un concurs de rodolins, endevinalles i poemes sobre la festa berguedana que ha comptat amb la participació de l’alumnat de primària de les escoles de la ciutat. Les àrees de Patum i Educació de l’Ajuntament de Berga han impulsat aquest certamen literari com a alternativa al tradicional concurs de dibuix de cartells de La Patum Infantil que enguany no ha estat convocat, a causa de la suspensió de les festes de La Patum de 2021. El concurs ha inclòs tres categories distribuïdes per cicles educatius i les composicions literàries guanyadores han estat plasmades en tres cartells que s’estan distribuint aquests dies pels comerços i establiments de Berga.

  Composicions literàries breus

  El concurs literari ha comptat amb tres categories diferents: Rodolins (Cicle Inicial), Endevinalles (Cicle Mitjà) i Poemes (Cicle Superior). Les escoles han seleccionat dos treballs per cada grup-classe que han estat avaluats per un jurat qualificador format per persones vinculades a La Patum (Roser Valverde) i La Patum Infantil (Pere Fernández), la filologia (Anna Verdaguer), el periodisme (Dani Perona), i el gremi llibreter (Nèlida Fornell). Els autors i autores de les propostes guanyadores rebran un lot de llibres i altres productes relacionats amb La Patum.

  Difusió dels textos premiats

  Les composicions premiades al certamen literari han estat recollides per ser plasmades en tres cartells diferents. L’edició dels cartells té l’objectiu de donar visibilitat i difondre els textos elaborats per l’alumnat de primària de les escoles participants al concurs. El fotògraf, Jordi Plana, ha estat l’encarregat de dissenyar els cartells que inclouen els textos guanyadors de cada categoria i una fotografia de la barriada de Cal Corneta, per retre homenatge al carrer dels afores de Pinsania, el lloc on va néixer La Patum Infantil l’any 1956. Els cartells s’estan distribuint pels comerços, establiments i cartelleres municipals de la ciutat.
  Publicat el 27/05/2021
  Aromes i sabors patumaires que esclaten a la boca. El ‘Mossec Patumaire’ és una campanya de restauració que té l’objectiu d’aglutinar els establiments d’hostaleria i restauració de la ciutat amb la voluntat de crear una oferta gastronòmica especial per a la celebració de les festes del Corpus de 2021. Les festes de La Patum d’enguany han estat afectades per la pandèmia de la Covid-19, fet que impedeix que es puguin portar a terme amb normalitat per segon any consecutiu. Tot i això, l’activitat no s’atura i, per això, sorgeixen campanyes com el ‘Mossec Patumaire’. La iniciativa es farà del 30 de maig al 6 de juny, i comptarà amb la participació de 17 bars i restaurants de Berga. Els establiments adherits a la campanya comptaran amb un cartell identificatiu on s’especificarà la proposta gastronòmica patumaire que oferiran a la clientela.

  Impuls del sector de la restauració

  La campanya pretén dinamitzar el sector de l’hostaleria i la restauració, un sector afectat per les restriccions d’activitat decretades per les autoritats governamentals i sanitàries per contenir la Covid-19. Des de l’inici de la pandèmia, els bars i restaurants han patit el tancament forçós durant diversos períodes de temps i també han vist restringit l’aforament i l’horari dels serveis prestats als locals. La campanya ha estat desenvolupada per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, a partir d’una proposta feta pel grup municipal Junts per Berga. La campanya forma part del Pla de Xoc de Dinamització Comercial de Berga de 2021, que és un pla de suport al teixit econòmic local que inclou accions de dinamització que beneficiïn el conjunt d’establiments comercials, d’hostaleria, restauració i serveis de la ciutat, i en definitiva, enforteixin els vincles amb la ciutadania.

  Mossec patumaire

  La campanya titulada ‘Mossec Patumaire’ s’iniciarà el diumenge, 30 de maig i finalitzarà el diumenge, 6 de juny, coincidint amb el que seria el diumenge dels Quatre Fuets i el diumenge de Corpus, respectivament. Els 17 establiments adherits a la iniciativa oferiran en la seva carta un plat, una tapa, unes postres, una beguda, un vermut o quelcom especial que estigui relacionat amb el Corpus: des d’elaboracions fetes amb barreja fins a propostes amb sabors i textures que recordin l’esclat de les espurnes del foc o les aromes patumaires. La voluntat és evocar, a través de la gastronomia, els dies de la festivitat del Corpus berguedà.
  Publicat el 26/05/2021
  La programació de les festes del Corpus de 2021 inclourà noves propostes que comptaran amb la participació de la comparseria de La Patum. L’Ajuntament de Berga i el Patronat de La Patum han decidit incorporar una passada per tal que la comparseria de la festa pugui recórrer els carrers del centre de la ciutat el dijous de Corpus. També es preveu fer una plantada estàtica de la comparseria a la plaça de Sant Pere el diumenge de Corpus per poder contemplar els elements de la imatgeria de La Patum en l’emplaçament habitual on es desenvolupen els actes principals de la festa berguedana. Les propostes han estat tractades durant la sessió ordinària del Patronat de La Patum que s’ha fet aquest divendres, 21 de maig, i que ha comptat amb la participació de les persones representants dels diferents grups polítics del consistori, els caps de colla de la comparseria patumaire i altres persones representants de la festa en el patronat.

  Passada de la comparseria

  La iniciativa de portar a terme una passada amb els elements de la imatgeria de La Patum és una proposta del conjunt de grups municipals del consistori que ha estat treballada en els darrers mesos. La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat que “la proposta ha hagut de passar una sèrie de filtres i ha estat validada en els últims dies per diferents instàncies i per la Junta de Seguretat. També estàvem pendents de l’evolució de la situació pandèmica”. Valverde ha afegit que “La Patum té un pes emocional i sentimental, que no sempre s’expressa a la plaça, i pel que fa a la dinamització econòmica i social, La Patum és pal de paller”.

  La passada es farà el dijous, 3 de juny, al matí. El recorregut de la passada s’iniciarà al Convent de Sant Francesc i finalitzarà a la plaça de Sant Pere. Els detalls del recorregut de la passada es donaran a conèixer en els pròxims dies, un cop s’hagi determinat el dispositiu de seguretat que s’aplicarà amb la col·laboració dels cossos de seguretat i membres de seguretat privada amb l’objectiu que l’activitat es desenvolupi amb normalitat i evitant que es produeixin aglomeracions de persones durant la passada i l’accés a la plaça de Sant Pere. Paral·lelament es treballarà en un protocol per garantir la seguretat de les persones que participin en la desfilada portant els elements de la comparseria.

  Plantada de la imatgeria patumaire

  Una altra de les propostes plantejades durant la sessió ordinària del Patronat de La Patum estat la possibilitat de fer una plantada estàtica de la comparseria per exposar els elements de la imatgeria a la plaça de Sant Pere. Aquesta activitat es portaria a terme durant la jornada del diumenge, 6 de juny. En aquest cas, manquen per concretar els detalls sobre l’horari i la regulació de l’accés per poder veure les comparses.

  Consens dels grups municipals

  En la roda de premsa de presentació de la proposta també hi han participat els representants dels diferents grups polítics amb representació al consistori. El portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, ha dit que “avui La Patum i la ciutat fan un petit pas per recuperar aquesta normalitat que vam perdre el març del 2020 i d’alguna manera ens apropa al que hauria de ser una La Patum normal. Per a alguns serà un pas petit i per d’altres un pas massa agosarat, però creiem que tots els grups polítics i l’ajuntament en ple estàvem obligats a avançar per recuperar aquesta normalitat, a posicionar Berga i La Patum on creiem que han de ser i no repetir un segon any en blanc”.

  El portaveu del PSC, Abel Garcia, ha expressat que “sempre ha estat el meu tarannà la mà estesa quan s’han de prendre decisions complicades. Quan un ha de prendre decisions i, això normalment li pertoca a l’equip de govern, davant de decisions complicades com més consens hi hagi, menys complicades són perquè són compartides. Aquest també és el primer pas per demostrar que quan hi ha un interès comú de posar la festa, les persones i la ciutat per davant, queden fora totes les diferències, ens unim i ho posem fàcil”.

  La portaveu d’ERC, Dolors Tous, ha reiterat que “l’Ajuntament hem de ser tots, no només l’equip de govern i, per tant, la ciutat és de tots”.

  Possibilitat sobre la celebració de La Patum fora de la setmana de Corpus

  L’alcalde accidental, Ivan Sànchez, ha fet referència a la notícia publicada pel diari Regió 7, el 20 de maig, sobre la possibilitat de celebrar La Patum a la tardor. Sànchez ho ha desmentit i ha afirmat que “en cap cas aquest consistori va dir que féssim Patum a la tardor. En el meu discurs del Ple de l’Ascensió vaig dir que teníem l’obligació, com a ajuntament, de treballar per si s’obria qualsevol escletxa. I vaig afegir que això no volia dir que féssim Patum ni al setembre, ni a l’octubre, ni al novembre i avui hi afegeixo, ni al desembre”.

  Canvis en la programació

  La passada de la comparseria patumaire del dijous de Corpus comportarà l’endarreriment de l’inici del concert de sardanes amb la Cobla Pirineu. El nou horari s’anunciarà properament.
  En la programació també s’inclourà un acte que no havia estat inclòs en el fulletó del programa d’actes de les festes del Corpus de 2021 que es va distribuir a les llars berguedanes. Es tracta de la Missa Major que es farà el diumenge, 6 de juny, a les 12:30 h a l’església parroquial de Santa Eulàlia. Durant la celebració de l’ofici s’interpretarà la Missa Patumaire.
  Publicat el 21/05/2021
  La Patum de Berga demana respecte i implicació de les institucions catalanes per preservar i finançar la festa
  L’Ajuntament de Berga suspèn la passada de la comparseria patumaire per evitar posar en risc la seguretat de l’esdeveniment
  La passada de la comparseria patumaire del dijous de Corpus comptarà amb zones pel públic amb seient assignat per sorteig per complir la normativa
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols