• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • El dissabte, 2 de juny, es realitzarà el concert de Patum en el marc dels actes de celebració de les festes de Corpus de 2018 que es portaran a terme del 30 de maig al 3 de juny a la ciutat de Berga. Es tracta d’un esdeveniment organitzat per l’Ajuntament de Berga en col·laboració amb les entitats locals de caire cultural i juvenil, a través de la cessió de l’espai públic a la zona del concert. En aquest sentit, el consistori ha obert la convocatòria per formar part de l’organització de l’acte i repartir l’espai de les barres del mateix.

  El concurs s’adreça a les associacions, entitats i fundacions culturals i/o juvenils sense ànim de lucre i amb seu a Berga per portar a terme el muntatge de les barres del concert de dissabte de Patum que es farà al passeig de la Indústria, a tocar del CAP Berguedà. Les bases contemplen la participació d’un màxim de 5 entitats que podran presentar les seves sol·licituds fins al 19 de març, enviant un correu electrònic a l’adreça vilanaaj@ajberga.cat.

  La cessió de l’espai s’atorgarà per ordre d’inscripció i serà per a un període de dos anys consecutius, tot i que no serà obligatori exhaurir-los. Cal destacar que les associacions que hagin superat el període de temps esmentat hauran de cedir el seu lloc a les noves entitats participants sempre que se superi el nombre de places disponibles. Tanmateix, se celebrarà un sorteig públic per excloure els participants que hagin format part de l’organització del concert durant dos o més anys.

  Cada associació haurà d’aportar un mínim de dues persones majors de 18 anys per realitzar les tasques d’organització de l’esdeveniment, així com per atendre les barres en cadascun dels torns del servei establerts. Les associacions participants en l’acte hauran d’assumir els càterings dels grups musicals que actuaran en el concert de Patum durant la nit de dissabte. A més, la comanda de beguda es realitzarà de forma conjunta i els beneficis també es repartiran a parts iguals entre les agrupacions responsables de l’organització de l’esdeveniment. Una de les novetats d’aquest any serà que els membres de les entitats hauran d’haver realitzat la formació sobre dispensació responsable i violències sexistes en l’àmbit de l’oci nocturn que ofereix el consistori berguedà en el marc de la campanya ‘Vull la nit!’.

  El 22 de març, a 2/4 de 8 de la tarda, es realitzarà una reunió informativa a l’Ajuntament de Berga per tal que les entitats inscrites puguin validar la seva participació en el concurs. Per a més informació, podeu consultar les bases al web municipal i al web oficial de La Patum de Berga.

  Podeu consultar les bases del concurs per a la cessió de l’espai públic per a l’ubicació de les barres del concert de dissabte de Patum de 2018 en el document adjunt que trobareu a continuació.
  Publicat el 1/03/2018
  El compte enrere per a la celebració de La Patum de Berga ha començat oficialment amb l’aprovació de les bases reguladores de la 44a edició del Concurs de cartells anunciadors de les festes del Corpus, que se celebraran del 30 de maig al 3 de juny de 2018. El certamen ha obert el període per a la presentació de les obres que hauran de ser originals i inèdites. Els participants podran presentar un màxim de dos treballs que podran ser realitzats amb qualsevol tècnica artística sobre un suport de cartró ploma. Tot i això, els cartells presentats hauran de ser el resultat de l’obra prèviament digitalitzada per evitar les dificultats que poden comportar els dissenys elaborats amb tècniques de relleu o collage en el moment de la seva reproducció i impressió. Enguany, es manté el format vertical i la mida de 38 x 60 cm establerta l’any passat per tal d’afavorir la participació i abaratir els costos d’impressió dels dissenys. Tanmateix, en totes les obres hi haurà de figurar obligatòriament la inscripció CIUTAT DE BERGA – LA PATUM – CORPUS DE 2018.

  El termini per a la presentació dels treballs finalitzarà el divendres, 16 de març de 2018, a les 2 del migdia. El lliurament de les obres es realitzarà a l’Oficina de Turisme de Berga, situada al carrer dels Àngels, 7. Una de les novetats principals d’aquesta edició és l’augment de la dotació econòmica dels premis del certamen que serà de 1.000€ i 300€ pel guanyador i l’accèssit, respectivament. Aquest increment prové d’una partida pressupostària de 3.000€ i de tipus participatiu que està gestionada directament pel Patronat de La Patum per decidir a quines accions relacionades amb la festa cal destinar-hi més diners. En aquest cas, “els membres del Patronat de La Patum van decidir augmentar l’import destinat als guanyadors del certamen considerant que això podria afavorir la participació en el concurs”, segons ha explicat la regidora de Patum, Mònica Garcia.

  Un jurat tècnic s’encarregarà de revisar els cartells per comprovar el compliment de les bases en la seva totalitat, de manera que les obres que incompleixin qualsevol dels requisits seran desqualificades i no s’inclouran en el procés de selecció dels treballs finalistes. Posteriorment, un jurat qualificador format per set persones vinculades a les arts visuals i plàstiques seleccionaran entre tres i cinc obres. Les peces finalistes s’exposaran a l’Oficina de Turisme del 25 de març al 8 d’abril i la guanyadora s’escollirà a través de votació popular. El resultat de la votació es donarà a conèixer públicament durant la celebració del Ple extraordinari de l’Ascensió, que es farà el 13 de maig a la sala de sessions de l’Ajuntament de Berga.

  Podeu consultar les bases del concurs aprovades per l’Ajuntament de Berga a instància del Patronat Municipal de La Patum en el document adjunt situat al final del text d’aquesta notícia.
  Publicat el 31/01/2018
  El Centre de Documentació i Museu Tèxtil – CDMT de Terrassa ha estat l’encarregat de portar a terme les tasques de restauració del vestit estrenat per la geganta vella durant La Patum del 1958. L’objectiu del Patronat de La Patum és restaurar i conservar el vestuari antic de la comparseria de la festa i, per això, l’any 2005 es va iniciar aquest procés de restauració de la indumentària patumaire. Per les mans de les restauradores del CDMT han passat peces de roba de diverses comparses com per exemple: els turcs i cavallets, l’àliga, els nans vells i els nans nous. Durant el 2016 es va procedir a la restauració del vestit que el gegant vell va lluir des del 1958 fins al 1978 i el 2017 ha estat el torn del conjunt que va vestir la geganta vella durant el mateix període.

  La regidora de Patum, Mònica Garcia, explica que “la importància de les restauracions recau en el fet de posar en valor i mantenir el patrimoni patumaire”. Garcia afirma que “per explicar i fomentar el respecte per La Patum és necessari conèixer els seus orígens i tenir el passat ben present. Per això, volem seguir restaurant i millorant de forma constant les condicions en què es troba el patrimoni que forma part de la història de la nostra festa”.

  En aquesta ocasió, el procés de restauració de la indumentària de la geganta ha inclòs el vestit, el cinturó, l’armilla i les dues mànigues dobles de l’armilla. Segons la informació facilitada pel Centre de Documentació i Meseu Tèxtil de Terrassa, els treballs han consistit en la neteja de les peces mitjançant el sistema de la microaspiració controlada amb profunditat, ja que el vestit està confeccionat amb diversos materials i això fa que no s’hi pugui introduir humitat de forma directa. Per relaxar els plecs i les arrugues dels teixits, s’ha emprat un humidificador d’ultrasons i vapor fred per aplanar-ne els deterioraments. També s’han consolidat els estrips petits que presentava el vestit. Això s’ha fet amb suports locals fixats amb fils de seda tenyits amb tints de conservació. Per últim, s’ha fixat la pedreria i els galons metàl·lics que formen part dels elements decoratius de les peces per evitar que es perdin.

  La intervenció ha tingut un cost de 2.665,23€ i ha estat finançada a través d’una subvenció de 2.689€ provinent dels fons destinats a activitats culturals relacionades amb la cultura popular i tradicional i l’associacionisme que atorga l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  Publicat el 26/01/2018
  Berga obre el període de votació per escollir els cartells anunciadors de La Patum de 2018
  L’Ajuntament de Berga convoca la 2a edició del Concurs de bandes i grups musicals per actuar al concert de dissabte de Patum de 2018
  Berga obre les inscripcions per accedir a les places d’administradors i administradores de La Patum de 2018
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols