• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • L’Ajuntament de Berga ha obert el període per sol·licitar l’accés a les places d’administradors i administradores de La Patum i Els Elois de 2019. Es tracta d’una figura que enguany compleix 400 anys d’història i que té la funció de representar els antics quatre barris en què es dividia la ciutat durant la celebració de les festes del Corpus i Els Elois. Les parelles interessades en formar part d’ambdues celebracions podran presentar la seva candidatura del 21 de gener al 31 de març mitjançant la presentació d’una instància genèrica al consistori berguedà.

  Un llegat de quatre segles d’història

  Els administradors i administradores no són una comparsa, però han esdevingut un element important en la festa. La primera referència documental d’aquesta figura data de l’any 1619 i la seva tasca consistia en recaptar fons per finançar les despeses de l’Octava de Corpus. Amb el pas del temps, els administradors i administradores han adoptat un paper simbòlic i protocol·lari encarregant-se de presidir els actes principals de les festes de La Patum i Els Elois en representació dels antics quatre barris de la ciutat: Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls), Sant Pere (Esclafidors rebentats), Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits) i Raval (Ravenisses).

  Al llarg de la història, més de tres milers de berguedans i berguedanes han participat a la festa fent d’administradors i administradores. Les parelles que assumeixen aquest rol han contribuït a mantenir el llegat de les festes dels barris que se celebraven tradicionalment durant la Patum. En aquest sentit, tot i no ser una part central de la celebració, la figura dels administradors ha servit per explicar-ne la història i també ens remeten a un temps en què la importància dels barris era cabdal per a la vida social i cultural del municipi.

  Presentació de candidatures

  El consistori berguedà ha obert un període ordinari en què es podran presentar les candidatures per escollir les quatre parelles d’administradors i administradores en funció d’una sèrie de criteris de valoració que es basen en la data de celebració del casament, el lloc de residència i la vinculació a entitats locals, comparses i formacions musicals per part dels candidats i candidates. El termini d’inscripció és obert des d’aquest dilluns i es tancarà el diumenge, 31 de març. En cas que el nombre de sol·licituds sigui inferior al nombre de places disponibles, s’obrirà un període extraordinari per a què s’hi puguin apuntar persones a títol individual que posteriorment s’agruparan per parelles.

  La sol·licitud de les places d’administradors i administradores es podrà realitzar mitjançant la presentació d’una instància genèrica via telemàtica o presencialment al registre general de l’Ajuntament de Berga situat a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). L’horari d’atenció al públic és de dilluns a divendres, de 9 del matí a 2 del migdia i els dilluns, de 5 a 7 de la tarda. Els sol·licitants hauran de ser majors d’edat i en el document d’inscripció caldrà indicar els criteris de valoració que compleixen.

  Compromisos dels administradors i administradores

  Les setmanes prèvies a l’inici del Corpus, l’Ajuntament de Berga oferirà una breu sessió informativa a les parelles seleccionades per explicar les tasques protocol·làries que comporta el seu càrrec i també disposaran d’una persones de referència durant la celebració de la festa per tal d’acompanyar-los en les seves funcions. En aquest sentit, els administradors i administradores hauran d’assistir als actes relacionats amb les festes de la Patum i Els Elois. Per exemple, hauran de participar al Ple extraordinari del diumenge de l’Ascensió, a les misses majors, a La Patum de Lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, al lliurament de premis del concurs de cartells i el concurs de dibuix infantil, a l’entrega dels Títols de Patumaire i Patumaire d’Honor i als salts de Patum que es realitzaran davant dels seus domicilis durant la passada de dissabte a la nit. D’altra banda, també es requerirà la seva assistència durant els actes de la festivitat d’Els Elois com per exemple en les passades de dissabte i diumenge, a l’ofici i el Ballet de Déu de la Boda Típica de l’Alt Berguedà.

  Per a més informació sobre el procés d’inscripció dels administradors i administradores de La Patum i Els Elois, podeu contactar amb l’àrea d’alcaldia, a través de l’adreça de correu electrònic alcaldia@ajberga.cat i al telèfon 93 821 43 33, extensió 3201.
  Publicat el 22/01/2019
  El projecte ‘àgora cultural Berga’ posa en marxa una nova iniciativa per promoure el coneixement sobre la festa de La Patum durant el 2019. La proposta s’anomena ‘La comparsa del mes’ i consisteix en una sèrie de sessions divulgatives d’una hora de durada que es realitzaran el tercer divendres de cada mes, a excepció dels mesos d’abril i juny, a 2/4 de 8 de la tarda a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga. L’objectiu d’aquesta iniciativa és acostar els elements que formen part de la festa des d’un punt de vista històric i també a través de l’experiència de les persones que formen part de la festa berguedana. En aquest sentit, cadascuna de les sessions estarà dedicada a un element i comptarà amb la participació d’historiadors, historiadores i membres de les comparses patumaires.

  Una iniciativa per acostar la quotidianitat de les comparses

  El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha explicat que “la idea inicial era dedicar una de les sessions de ‘La peça del mes’ a La Patum, però vam creure que seria interessant crear un projecte més extens a través de les persones que donen vida a la comparseria”. Tanmateix, la directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, ha afegit que “arran de les visites que es van fer l’any passat a la Casa de La Patum per difondre les tasques de conservació de la comparseria, els participants tenien molt d’interès en ampliar el coneixement sobre el dia a dia de les comparses i com formar-ne part”. Per la seva banda, Xavi Prat, que és el tabaler de La Patum, ha mostrat el seu suport a la iniciativa i ha explicat algunes curiositats sobre el Tabal. Per exemple, Prat ha comentat que “la mida del Tabal ha variat i que antigament tenia un diàmetre més reduït”, entre d’altres.

  La figura dels Administradors estrenarà ‘La comparsa del mes’

  ‘La comparsa del mes’ arrencarà el pròxim divendres, 18 de gener, amb una sessió dedicada a la figura dels Administradors. La primera part de la conferència se centrarà en la història d’aquest element de la festa de la mà de l’historiador, Albert Rumbo, mentre que la segona part estarà protagonitzada per dues parelles que han ostentat el càrrec d’administradors durant dues èpoques diferents per constatar les diferències i l’evolució del paper dels administradors i administradores al Corpus berguedà. El regidor Ivan Sànchez ha aprofitat l’ocasió per recordar que “enguany fa 400 anys que les parelles d’administradores participen a la festa”.

  El calendari de les conferències

  Les conferències de ‘La comparsa del mes’ es faran de gener a desembre, seguint l’ordre dels salts de Patum que es porten a terme a la Plaça de Sant Pere. A l’agost, però, no hi haurà sessió i les xerrades es reprendran al setembre. D’altra banda, el regidor de Patrimoni Cultural i Museus ha mostrat la voluntat que la iniciativa tingui continuïtat durant el 2020 i, per això, ha anunciat que “s’està treballant per programar noves conferències durant el primer trimestre del pròxim any dedicades als “Saletes”, els músics i els fuets”.

  ‘La comparsa del mes’ és un projecte desenvolupat per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus i el Museu Comarcal de Berga, que compta amb el suport del Patronat de La Patum.
  Publicat el 14/01/2019
  El 25 de novembre es compliran 13 anys des que La Patum va ser proclamada com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Per celebrar l’efemèride, l’Ajuntament de Berga i el Patronat de la Patum han organitzat un acte d’homenatge a persones que han format part de la festa berguedana i que enguany es complementarà amb una visita guiada a la Casa de La Patum en el marc de la iniciativa ‘àgora cultural Berga’. Les activitats es portaran a terme durant els dies 23 i 24 de novembre a la Sala Casino i a la Casa de La Patum, respectivament.

  El relat de vida de dos patumaires

  L’acte de celebració de la proclamació de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat consistirà en la visualització d’una nova entrega de l’audiovisual ‘Vides de Patum’ enregistrat per Produccions MC. Es tracta d’un projecte que té l’objectiu de recollir el testimoni de persones que han viscut fets i canvis rellevants a través de la seva vinculació a La Patum. La iniciativa pretén deixar constància d’aquestes experiències per tal de transmetre el coneixement de la festa berguedana a les properes generacions.

  En aquest ocasió, l’audiovisual estarà protagonitzat per Isabel Cardona Martínez i Josep Freixa Nyaco. D’una banda, Isabel Cardona va formar part del grup de dones que va realitzar un salt de Maces exclusivament femení en secret l’any 1960, mentre que Josep Freixa va ser vestidor de Plens durant una cinquantena d’anys (1961-2011), tot i que també va formar part de les comparses de la Guita Xica i els Nans Nous.

  En l’audiovisual, els protagonistes fan referència a la importància que ha tingut La Patum en les seves vides, expliquen algunes anècdotes personals, realitzen un repàs històric de l’evolució de la festa i consideren La Patum com un símbol d’identitat de la ciutat, dels berguedans i les berguedanes. L’acte d’aniversari de La Patum estarà conduït per Martí Villegas i finalitzarà amb l’actuació del Cor de Veus Blanques de l’Escola Municipal de Música de Berga.

  Visita guiada a les entranyes de la Casa de La Patum

  El dissabte, 24 de novembre, es farà una visita guiada a La Casa de La Patum. Es tracta d’una activitat inclosa en el projecte ‘àgora cultural Berga’, que impulsa l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga per donar a conèixer el patrimoni cultural de la ciutat a través d’activitats de divulgació. La visita també s’emmarca en ‘L’ànima dels nostres museus’, una iniciativa que consisteix en obrir al públic les sales dels espais d’interpretació dels equipaments museístics on es realitza el procés de preparació i conservació dels objectes abans de ser exposats. En aquest cas, els assistents podran descobrir com es realitza la restauració de les diferents peces que formen part de la comparseria patumaire de la mà de la restauradora, Gemma Rodríguez. La visita començarà a les 7 de la tarda i serà gratuïta.
  Publicat el 19/11/2018
  Berga sotmetrà a votació popular les obres finalistes del 45è Concurs de cartells de La Patum de 2019, del 14 al 28 d’abril al consistori berguedà
  L’Ajuntament de Berga obre la convocatòria per formar part de l’organització del concert jove de La Patum de 2019
  Berga obre la convocatòria per a la presentació d’obres participants al 45è Concurs de cartells de La Patum de 2019
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols