• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • Berga celebrarà el XVIè aniversari de la proclamació de La Patum com Patrimoni de la Humanitat amb un acte d’homenatge a Josep Comellas Pascual, músic d’Els Saletes (1960-1971) i de la Cobla Pirineu (1971-1991); Montserrat Garrós Boatella, modista de la comparseria patumaire fins l’any 2005 i Ramon Prat Navarro, tabaler de La Patum (1971-1986). L’esdeveniment estarà conduït pel periodista, Marc Canturri, i consistirà en la projecció d’una nova edició de l’audiovisual ‘Vides de Patum’ enregistrat per Produccions MC que recull els records i vivències de les persones homenatjades en format d’entrevista breu. L’alumnat de l’Escola de Ballet Mª Alba farà una actuació de dansa per tancar l’acte que es portarà a terme el divendres 26 de novembre, al Pavelló de Suècia, a les 20 h.

  Intèrpret de les músiques patumaires

  Josep Comellas Pascual va ser músic de la Cobla Principal del Berguedà (Els Saletes) entre els anys 1960 i 1971 i després va formar part de la Cobla Pirineu fins al 1991. Els Saletes era una cobla-orquestra de Berga fundada l’any 1924 per Francesc Sala Guitart. L’any 1971 la formació musical va fusionar-se amb La Cobla Principal de l’Alt Llobregat (Puig-reig), donant lloc a la creació de la Cobla Pirineu. En l’entrevista, Comellas explica els seus inicis com a músic de La Patum, la dificultat que suposava tocar de memòria i sense partitures, la fusió de les dues cobles berguedanes i el nom escollit per anomenar la nova formació o els canvis que ha experimentat la festa en l’àmbit musical.

  Arranjadora i modista del vestuari patumaire

  Montserrat Garrós Boatella va ser modista de les comparses de La Patum fins al 2005. Les seves mans han cosit vestits de ple, bates de guitaires o camises de geganters durant molts anys. La seva tasca va començar de la mà d’una altra modista de la ciutat a qui ajudava arranjant algunes peces de vestuari de la comparseria. Garrós recorda especialment la confecció dels vestits dels portadors de l’Àliga, la recerca i compra de teixits o les peces que comporten més dificultat a l’hora d’elaborar-les.

  Nissaga de tabalers

  Ramon Prat Navarro va ser tabaler de La Patum entre el 1971 i el 1986, prenent el relleu al seu pare i aquest a un oncle. El Ramon no oblidarà la primera vegada que va carregar el Tabal, els canvis que va introduir en el recorregut de les passades o les anècdotes viscudes que ens apropen a la realitat política i social del final de la dictadura i els primers anys de la democràcia a través de les visites institucionals de Carrero Blanco, Franco o els Reis d’Espanya.

  Exposicions al Convent de Sant Francesc

  La celebració del XVIè aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat també comportarà l’aplicació de la gratuïtat a l’exposició de La Patum que acull el Convent de Sant Francesc, la qual, permet contemplar els elements de la comparseria de prop i també es poden veure diverses peces de vestuari antic, fotografies, textos i audiovisuals.

  L’espai del convent franciscà també compta amb una exposició temporal sobre la tradició de les falles que se celebra anualment a una seixantena de pobles fallaires dels Pirineus. La mostra promoguda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural està formada per plafons que contenen informació i fotografies i també conté una petita col·lecció de falles d’una quinzena de poblacions on es porten a terme les festes de foc. Aquesta exposició es podrà visitar fins al 28 de novembre, en horari d’obertura del Convent de Sant Francesc: divendres, de 17 a 20 h; dissabte i diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.
  Publicat el 25/11/2021
  El 25 de novembre de 2005 és una de les dates marcades en el calendari patumaire. És el dia en què es va proclamar La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Un jurat internacional va donar a conèixer a París les formes d’expressió cultural reconegudes per aquest organisme de les Nacions Unides. Enguany, es compleixen 16 anys d’aquest reconeixement internacional i per celebrar-ho, l’Ajuntament de Berga, el Patronat Municipal de La Patum i l’Associació de La Patum Infantil han organitzat diferents actes commemoratius que inclouen una exposició i una conferència sobre les festes de foc als Pirineus, un acte d’homenatge a persones que han estat vinculades a la festa berguedana i un joc de pistes patumaire per a l’alumnat de cicle inicial i cicle mitjà dels centres educatius de la ciutat.

  Festes de foc als Pirineus

  La tradició de les falles se celebra anualment a seixanta-tres pobles fallaires d’Andorra, Aragó, Catalunya i França i va ser reconeguda i inscrita en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco el desembre de 2015. Amb la voluntat de conèixer i difondre altres manifestacions culturals del territori, el Convent de Sant Francesc acollirà una exposició dedicada a les festes de foc als Pirineus promoguda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. La programació de l’exposició és una proposta sorgida del Patronat de La Patum el passat mes de setembre que contempla la idea d’acostar a la ciutadania diferents elements i expressions culturals reconegudes per la Unesco en les diferents edicions dels actes de commemoració de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat.

  L’exposició està formada per plafons que contenen informació i fotografies sobre la celebració de la festa de les falles dels Pirineus. La mostra es podrà visitar gratuïtament del 12 al 28 de novembre en horari d’obertura del Convent de Sant Francesc: divendres, de 17 a 20 h; dissabte i diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.

  Rituals de foc vital i renovador

  A bona part dels pobles del Pirineu, la celebració del solstici d’estiu o el solstici d’hivern consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes o falles enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera al voltant d’un arbre de foc. Per aprofundir en el coneixement d’aquesta tradició, es portarà a terme una xerrada titulada ‘Les falles que es cremen al Pirineu: un ritual senzill, una gran festa i un enigma majúscul’, a càrrec de Xavier Farré, pagès i doctor en Geografia, especialista en paisatge cultural de les muntanyes. La conferència es farà el dissabte, 20 de novembre, a la capella del Santíssim de l’església de Sant Francesc, a les 18 h.

  Vides de Patum

  El divendres, 26 de novembre, es realitzarà l’acte principal de la commemoració del XVIè aniversari de la proclamació de La Patum com Patrimoni de la Humanitat al Pavelló de Suècia, a les 20 h. L’esdeveniment estarà conduït pel periodista, Marc Canturri, i consistirà en la projecció d’una nova edició de l’audiovisual ‘Vides de Patum’ enregistrat per Produccions MC. Es tracta d’un projecte que des del 2016 recull el testimoni de persones que han estat vinculades a La Patum amb l’objectiu de deixar constància de l’evolució de la festa a través dels seus records i vivències. En aquesta ocasió, l’audiovisual estarà protagonitzat per Josep Comellas Pascual, músic d’Els Saletes (1960-1971) i de la Cobla Pirineu (1971-1991); Montserrat Garrós Boatella, modista de la comparseria patumaire fins l’any 2005 i Ramon Prat Navarro, tabaler de La Patum (1971-1986). L’acte finalitzarà amb una actuació de dansa de l’Escola de Ballet Mª Alba.

  Qui farà sonar el Tabal?

  L’Associació de La Patum Infantil portarà a terme dues activitats relacionades amb la festa per a l’alumnat de 1r a 4t de primària de les escoles berguedanes, del 29 de novembre al 3 de desembre. Es tracta d’una visita guiada a l’exposició de la comparseria patumaire que acull el Convent de Sant Francesc i un joc de pistes cooperatiu titulat ‘Qui farà sonar el Tabal?’. L’alumnat haurà d’interactuar amb les figures de La Patum Infantil per superar diferents reptes que els permetrà descobrir on s’ha amagat el Tabaler i aconseguir fer sonar el Tabal per iniciar la festa.

  Publicat el 12/11/2021
  La Patum de Berga ha participat en la 5a edició del Congrés Internacional de Patrimoni Cultural de la Humanitat celebrat a Elx, del 27 al 29 d’octubre. La ciutat del País Valencià i capital de la comarca del Baix Vinalopó ha acollit l’esdeveniment amb motiu del vintè aniversari de la proclamació del Misteri d’Elx com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco. El congrés organitzat per la Càtedra del Misteri d’Elx en col·laboració amb el Patronat del Misteri d’Elx i altres institucions ha consistit en unes jornades que han servit per posar en comú diverses experiències, així com per conèixer les perspectives actuals i reptes de futur sobre la conservació del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI). El Misteri d’Elx, les Falles de València, La Patum de Berga, la Festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, les tamborades d’Alzira i l’Alcora, la tècnica constructiva de la pedra seca o el flamenc han estat algunes de les manifestacions del PCI representades en aquestes jornades.

  Els reptes de La Patum del futur

  La primera tinenta d’alcaldia i regidora de Patum, Roser Valverde, ha representat la festa berguedana fent una ponència sobre els reptes i objectius per fer créixer i dignificar les festes del Corpus. En la seva intervenció, Valverde ha exposat les principals mancances que presenta la festa i ha reivindicat la necessitat de disposar de finançament públic estable i la capacitat d’atraure capital privat. La regidora també ha fet referència a la conservació dels elements patrimonials i el projecte de l’espai museístic, la importància de desestacionalitzar la festa per generar continguts i activitats més enllà dels dies de celebració del Corpus i per eixamplar el sentiment patumaire fent que sigui un element de dinamització social i col·lectiu. Per últim, la regidora ha recordat l’aposta per fer que La Patum sigui una festa de qualitat a través d’iniciatives per promoure el consum responsable de begudes alcohòliques i l’eradicació de les violències sexistes.

  Intercanvi d’experiències

  La delegació berguedana al congrés ha establert vincles amb altres festes per compartir experiències i conèixer diferents models de gestió de les manifestacions del Patrimoni Cultural Immaterial. Per exemple, els representants de La Patum han mantingut una trobada amb membres del Patronat del Misteri d’Elx per conèixer les singularitats de la primera manifestació festiva de l’estat espanyol que va ser reconeguda com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco. En aquesta reunió es va parlar sobre la llei específica per a la protecció de la festa del Misteri d’Elx, els organismes encarregats de la gestió i el manteniment de la celebració, el model de finançament, etc. La trobada ha comptat amb la participació de Francisco Borja, president de la Junta Rectora del Patronat del Misteri d’Elx; Hèctor Càmara, president de la Comissió de Representacions del Misteri d’Elx i María Gertrudis Jaén, presidenta de la Comissió de Salvaguarda del Misteri d’Elx.

  Assessorament tècnic

  L’alcalde, Ivan Sànchez, i la regidora de Patum, Roser Valverde, també s’han reunit amb Sara González de l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya i Cristina Lafuente de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals, dues subdireccions de la Direcció General de Belles Arts del Ministeri de Cultura i Esport. La trobada s’ha produït en el Congrés de Patrimoni Immaterial d’Elx i ha consistit en una reunió tècnica per exposar les necessitats de La Patum, establir vincles i rebre assessorament sobre les convocatòries i línies de subvenció que ofereix el ministeri en l’àmbit del patrimoni cultural.

  Sinergies amb altres festes

  La participació de La Patum al congrés d’Elx s’ha completat amb una visita institucional de l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, i la regidora de Patum, Roser Valverde, a l’Ajuntament de València. Els representants municipals es van reunir dimarts, 26 d’octubre, amb el regidor delegat de Festes, Innovació i Gestió del Coneixement i Relacions amb els Mitjans, Carlos Galiana, amb l’objectiu de conèixer l’organització i el desenvolupament de les Falles, així com per establir sinergies i fer front comú amb altres festes que són Patrimoni de la Humanitat per aconseguir suport i finançament estable per part de les administracions públiques que permeti la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.

  Publicat el 29/10/2021
  Josep Comellas, Montserrat Garrós i Ramon Prat seran homenatjats en el XVIè aniversari de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat
  La Patum celebra el XVIè aniversari com a Patrimoni de la Humanitat compartint i difonent el coneixement sobre altres manifestacions culturals del Pir
  La Patum de Berga participa en el Congrés de Patrimoni Immaterial celebrat a Elx i estableix vincles amb altres festes i manifestacions culturals
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols