• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • Més d’un miler i mig de persones han vist La Patum de Berga des de l’empostissat habilitat a la plaça de Sant Pere durant l’última dècada. La iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Berga i l’Oficina d’Inclusió Social del Consell Comarcal del Berguedà per facilitar l’accés a les persones amb mobilitat reduïda durant els salts de Patum que es fan a la plaça, va començar l’any 2008 amb 56 usuaris i usuàries. Deu anys després de la posada en funcionament del servei, el projecte ha sumat un total de 1.567 persones, incloent-hi La Patum extraordinària celebrada el setembre de 2016 amb motiu del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt. Això suposa una mitjana aproximada d’uns 130 usuaris i usuàries per cadascuna de les 12 Patums celebrades entre el 2008 i el 2018, sumant-hi les 53 persones que varen ocupar l’empostissat durant La Patum extraordinària esmentada anteriorment.

  Demanda de sol·licituds a l’alça

  El desglossament de les dades indica una tendència positiva, ja que des del 2009 fins a l’actualitat, el nombre de persones ubicades a l’empostissat de les escales de La Berruga ha arribat i superat el centenar. Anualment, s’han registrat els números següents: 2008 (56), 2009 (100), 2010 (115), 2011 (139), 2012 (168), 2013 (124), 2014 (175), 2015 (162), 2016 (148+53), 2017 (162) i 2018 (165). Cal destacar, però, que les dades es refereixen conjuntament a les persones sol·licitants i a les acompanyants.

  Pel que fa a l’origen de les persones que han accedit a l’empostissat al llarg dels últims 10 anys, provenen de 21 municipis d’una desena de comarques catalanes. En concret, les dades referents al nombre de municipis per comarques són les següents: Bages (6), Berguedà (5), Barcelonès (3), Alt Penedès (1), Baix Llobregat (1), Maresme (1), Pla de l’Estany (1), Tarragonès (1), Vallès Occidental (1) i Vallès Oriental (1).

  En referència a les dades corresponents a La Patum de 2018, cal dir que s’han registrat 165 persones. Del total, 32 van assistir a La Patum de Lluïment de dijous al migdia i 33 van veure La Patum completa de la nit. D’altra banda, l’espai va estar ocupat per 25 persones durant La Patum Infantil del migdia, mentre que a la tarda n’hi van haver 21. Finalment, també es van comptabilitzar 54 usuaris i usuàries durant La Patum de diumenge, 23 al migdia i 31 a la nit.

  Patum accessible per a tothom

  Enguany, diverses entitats i col·lectius de persones amb diversitat funcional i de persones grans han pogut gaudir de La Patum des d’aquesta zona especialment habilitada. Per exemple, l’espai ha comptat amb la presència d’usuaris i usuàries de la residència de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, la Fundació AMPANS, la residència Mont Martí de Puig-reig i el Centre de dia Cim d’Estela de Berga.

  D’altra banda, cal remarcar la feina realitzada pels voluntaris i voluntàries de Creu Roja Berguedà que s’encarreguen d‘organitzar i gestionar el dispositiu de La Patum accessible a l’hora de garantir l’accés de les persones a l’empostissat abans de l’inici dels salts de Patum. En total, el servei ha comptat amb 4 voluntaris diaris coordinats per una persona experimentada i en constant comunicació amb els diversos cossos de seguretat per garantir el benestar dels usuaris i usuàries durant la seva estada en aquest espai. En els propers dies es preveu realitzar una trobada en què hi participaran tots els agents implicats per valorar i proposar millores en el dispositiu de La Patum accessible.

  Per últim, una altra de les accions realitzades per fer que La Patum sigui una festa més accessible ha estat l’edició en Braille del programa d’actes de la festa, el qual, ha estat repartit entre la quarantena d’usuaris berguedans afiliats a l’ONCE.
  Publicat el 18/06/2018
  La Patum de 2018 serà més participativa i oberta. Així ho ha manifestat la regidora de Patum, Mònica Garcia, durant l’acte de presentació de la festa que s’ha fet aquest matí a la sala consistorial on es guarda part de la imatgeria patumaire durant els dies de celebració del Corpus berguedà. Enguany, La Patum augmentarà les activitats paral·leles i treballarà per garantir unes festes lliures de sexisme a través de la implementació d’accions vinculades a la campanya ‘Vull la nit!’. En aquest sentit, Garcia ha comentat que “l’ampliació de les activitats respon a la necessitat de sumar iniciatives que acullin a més persones per a què puguin participar i gaudir de la festa”.

  Dinamització amb espectacles per a totes les franges d’edat

  Una de les novetats d’aquest any serà l’ampliació del nombre d’espectacles culturals adreçats a diferents tipus de públic durant la tarda de divendres, a la plaça de Viladomat. A les 6 de la tarda, hi haurà l’actuació de Boris Caetano que oferirà un espectacle infantil de circ titulat ‘Barreja’. A continuació, serà el torn de la banda Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries que pujarà a l’escenari a partir de les 8 del vespre per interpretar l’espectacle de folklore ’25 anys al 4L’. El duet format per Dolfi i Fermí tancarà la vetllada amb ball popular des de les 10 del vespre. Tot això es complementarà amb concerts i activitats organitzades per diverses entitats berguedanes a les places del nucli de la ciutat.

  Prevenció i detecció de violències sexistes

  Aquest any, La Patum implementarà diverses mesures per donar visibilitat i combatre les violències masclistes durant el desenvolupament de la festa. Per això, s’habilitarà un punt de referència on s’oferirà un servei professional d’informació i acompanyament per a la prevenció i detecció de situacions de violència sexista, a càrrec del Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS). Es tracta del Punt Lila-Vull la Nit! que s’ubicarà a la plaça de Viladomat durant les nits de dimecres a diumenge. En concret, l’espai s’obrirà el dimecres (30 de maig) de 20:00 a 4:00h; dijous (31 de maig) de 21:00 a 4:00; divendres (1 de juny) de 21:00 a 4:00h; dissabte (2 de juny) de 21:00 a 5:00h i diumenge (3 de juny) de 21:00 a 2:00h. El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha esmentat la “importància de portar a terme aquest tipus de campanyes, tot i que ens agradaria que no haguessin de ser necessàries”. Tanmateix, Sànchez ha repassat algunes de les accions que s’han portat a terme des que es va iniciar el novembre passat el projecte ‘Vull la nit’ impulsat per les àrees de Drets Socials i Joventut. Per exemple, s’han realitzat formacions adreçades a locals d’oci nocturn, entitats i associacions juvenils per a la dispensació responsable de begudes alcohòliques i violències de gènere en espais d’oci nocturn.

  D’altra banda, darrerament s’ha portat a terme una sessió formativa per als membres de les comparses patumaires, que ha comptat amb la participació d’una trentena de persones. La jornada es va dividir en dues sessions de quatre hores en què els assistents van realitzar un seguit d’activitats participatives per detectar actituds i comportaments sexistes que es poden donar en ambients festius. En aquest sentit, el regidor Ivan Sànchez ha comentat que “la formació ha servit per a què siguem conscients que hi ha actituds que sovint passen desapercebudes, però que també són sexistes. Per tant, hem de baixar el llistó per deixar de tolerar determinats comportaments que fins ara no es consideraven ofensius”. Per la seva banda, la regidora de Patum i Joventut, Mònica Garcia, ha valorat positivament la resposta i l’interès dels assistents a la formació. Segons Garcia, “el retorn ha estat molt enriquidor individual i col·lectivament i, per això, la nostra voluntat és repetir la formació a les comparses anualment”.

  Foment del consum responsable

  El Punt Lila-Vull la nit! serà un espai compartit amb altres iniciatives adreçades a la prevenció i reducció del consum de drogues entre els joves. En aquesta ocasió, es tracta d’accions promogudes conjuntament entre l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà per fomentar el consum responsable. Per això, l’entitat Som.nit formada per voluntaris de Creu Roja Joventut disposarà d’un espai d’informació i atenció als joves durant les nits de dimecres i dijous. Aquest espai es complementarà el dissabte i el diumenge amb una altra carpa de l’associació Energy Control en què s’oferirà la possibilitat de realitzar proves d’alcoholèmia i anàlisi d’altres substàncies per a què els usuaris siguin conscients dels riscos derivats del seu consum. Paral·lelament, també hi haurà una barra de begudes sense alcohol tal i com es va fer durant la festa del Carnaval de Berga.

  Dispositiu de seguretat

  Aquest any, es mantindrà el dispositiu de seguretat implementat durant les darreres edicions de la festa, en què hi participaran els cossos de seguretat i emergències de la Policia Local, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Seguretat Privada, Bombers, SEM i Creu Roja. Enguany, es repetirà el control dels accessos a la plaça de Sant Pere per recordar la necessitat d’evitar portar motxilles a la plaça per no entorpir el bon desenvolupament de la festa. A més, també es realitzaran controls de trànsit a les entrades i sortides de la ciutat per tal d’evitar i minimitzar els riscos a la carretera.

  En aquesta ocasió, el Consell Comarcal del Berguedà tornarà a oferir un servei d’autobús que passarà de dos a tres dies. Això farà que els joves de prop d’una quinzena de municipis berguedans puguin assistir a la festa utilitzant aquest servei de transport públic el dimecres, el dijous i el dissabte. El preu del tiquet serà de 2€ (anada i tornada) i les peticions es podran fer fins al 25 de maig als ajuntaments de la Pobla de Lillet, Bagà, Cercs, Olvan, Gironella, Borredà, Vilada, Gósol, Saldes, Vallcebre, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Casserres i Puig-reig.

  La Patum en xifres

  L’Ajuntament de Berga destinarà 252.000 euros a la celebració de La Patum de 2018. Tal i com ha especificat la regidora de Patum, Mònica Garcia, el finançament de la festa prové majoritàriament de fons propis. Tot i això, també es compta amb algunes aportacions realitzades pel Consell Comarcal del Berguedà en l’àmbit de la prevenció de drogodependències. A banda d’això, La Patum forma part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial a través del qual pot accedir a determinades subvencions per a la restauració i el manteniment de la comparseria patumaire.

  Per últim, cal destacar algunes xifres relacionades amb el material gràfic i de difusió de la festa. Aquest any, el consistori ha imprès 1.000 cartells de La Patum i 500 de La Patum Infantil. També s’han fet 11.000 fulletons desplegables que es distribuiran a totes les llars de la ciutat en els propers dies. A més, s’han posat a la venda 2.000 programes de mà que es poden comprar al preu de 3€ a l’Oficina de Turisme de Berga. D’altra banda, també s’ha editat una quarantena de programes de La Patum en Braille que es repartiran de forma individualitzada a les persones de Berga afiliades a l’ONCE. Tanmateix, s’ha realitzat la impressió de 50 làmines d’una edició limitada i en alta qualitat del cartell anunciador signades per l’autora Mar Guixé Anglès. Les làmines costen 10€ i es poden adquirir a l’Oficina de Turisme. Finalment, s’han imprès 100 cartells corresponents al concert jove de dissabte i 300 cartells de la campanya ‘Vull la nit!’.
  Publicat el 14/05/2018
  El Ple de l’Ajuntament de Berga ha acordat que aquest any també hi haurà Patum. L’acord s’ha produït pocs minuts després de les 11 del matí sota l’atenta mirada dels veïns i veïnes que ocupaven la sala consistorial per conèixer la decisió dels representants municipals reunits en sessió extraordinària el diumenge de l’Ascensió. Enguany, La Patum de Berga se celebrarà del 30 de maig al 3 de juny de 2018.

  Nomenament de les parelles d’administradors

  La sessió plenària ha continuat amb el nomenament de les parelles d’administradores i administradors que s’encarregaran de representar els antics quatre barris de la ciutat durant els actes principals de la festa berguedana.

  Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls):
  Maria Camps Puga i Jacint Bernaus Campabadal

  Sant Pere (Esclafidors rebentats):
  Meritxell Sala Trullàs i Miquel Muñoz Blanch

  Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits):
  Montse Vegas Bautista i Marc Soler Escobar

  Raval (Ravenisses):
  Raquel Torreblanca Bedmar i Iñaki Sanchez Gomez


  Reconeixement patumaire

  Posteriorment, els membres de les corporació han anunciat les persones que rebran els títols de Patumaire i Patumaire d’Honor en reconeixement de la seva implicació en les tasques d’organització i desenvolupament de la festa durant més de deu i vint-i-cinc anys, respectivament. En aquesta ocasió, s’atorgaran una vintena de títols de Patumaire i 18 títols de Patumaire d’Honor.

  Títols de Patumaire

  Pere Claret Boixader
  Rut Conesa Antiñolo
  Guillem Vargas Nadal
  Xavier Picas Pagerols
  Xavier Pascual Vivó
  Juan Carlos Cortés Díaz
  Ivan Cortizo Pagerols
  Joan Subirana Rial
  Juan Maria Garcia Barragán
  Juan Enrique Esteban Benito
  Marta Postils Xandri
  Esteve Orriols Bascompte
  M. Carmen Cuartielles Arévalo
  Rosa Massaguer Robert
  Domingo Martínez Bayona
  Laura Picas Boixader
  Jordi Valencia Garcia
  Gerard Garcia Anglerill
  Eloi Cortés Escobet
  Jordi Serra Alonso

  Títols de Patumaire d’Honor

  Anna Vanessa Villalba Martínez
  Margarida Baraldés Casadevall
  Judit Lucas Clotet
  Amador Almansa García
  Ricard Balaguer Marceló
  Joan Lluís Brau Santandreu
  Maria Farràs Lizán
  Eva Garcia de la Fuente
  Emma Isach Montero
  Pere Muxí i Camprubí
  Xavier Pons Teulats
  Josep Pujol Gendrau
  Josep Tor Fígols
  Antoni Vila Ruiz
  Xavier Bergua Vilella
  Marc Vilalta Vilagrassa
  Gerard Alsina Roca
  Jordi Llimós i Vilardell

  Homenatges especials

  A banda dels títols esmentats anteriorment, també es reconeixerà als germans Pons per la seva dedicació i col·laboració amb la festa. Tanmateix, es posarà en valor la feina feta en favor de La Patum per part de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el Grup Horitzó del Berguedà.

  Els membres de la corporació també han acordat homenatjar a les persones empresonades i exiliades a causa del procés sobiranista de Catalunya. En aquest sentit, el consistori aprofitarà l’acte d’entrega dels títols de Patumaire i Patumaire d’Honor que es farà el dissabte, 2 de juny, per fer una menció especial a Dolors Bassa Coll, Antoni Comín Oliveres, Jordi Cuixart Navarro, Carme Forcadell Lluís, Joaquim Forn Chiariello, Anna Gabriel Sabaté, Oriol Junqueras Vies, Clara Ponsatí Obiols, Lluís Puig Gordi, Carles Puigdemont Casamajó, Raül Romeva Rueda, Marta Rovira Vergés, Josep Rull Andreu, Jordi Sànchez Picanyol, Meritxell Serret Aleu i Jordi Turull Negre.

  A continuació, s’ha nomenat als representants de les comparses per a la signatura del llibre de registre d’administradors i caps de colla de La Patum.

  Cartells anunciadors de La Patum

  Seguidament s’ha donat a conèixer el resultat de la votació popular del 44è Concurs de cartells anunciadors de La Patum que es va portar a terme a l’Oficina de Turisme de Berga del 25 de març al 8 d’abril i que va comptar amb la participació de 1.334 persones. El cartell amb el lema ‘Una banya de bou i encara més coses’ de Mar Guixé Anglès ha estat l’obra guanyadora del certamen amb 494 vots, és a dir, un 37% del total de vots emesos. El cartell titulat ‘Emocions’ de Daniel Albert Ortega Caro ha estat la segona opció amb 439 vots (32,9%), fet que el converteix en l’accèssit del concurs. La tercera obra en nombre de vots ha estat ‘Des de dins’ d’Eric Calderer Trujillo (208), seguida de ‘Patública’ de Jordi Plana Pey (106) i ‘Llibertat’ de Lluís Canals Lladó (87).

  Pel que fa a la categoria infantil, Anna Huesca Fernández de l’Escola Santa Eulàlia de Berga ha estat la guanyadora de la 29a edició del Concurs de Dibuix Infantil de La Patum amb l’obra titulada ‘La Guita encesa’. Aquest cartell va sumar 449 vots durant el període de votació en què hi van prendre part 1.309 persones.

  Sortida del Tabal

  Un cop ha finalitzat el Ple de l’Ascensió, els assistents s’han traslladat a la plaça de Sant Pere on un grup de músics vinculats a la festa han interpretat el ball de l’Àliga de La Patum. A les 12 del migdia, amb el so de les campanes, els berguedans i berguedanes han sentit els primers repics del Tabal, que ha recorregut els carrers i places de la ciutat per anunciar la celebració de La Patum.
  Publicat el 13/05/2018
  La Patum accessible registra més de 1.500 usuaris i usuàries en 10 anys per veure la festa des de l’empostissat de la Pl. St. Pere
  Berga proposa una Patum participativa i oberta a totes les expressions patumaires
  L’Ajuntament de Berga aprova la celebració de La Patum que es farà del 30 de maig al 3 de juny de 2018
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols