• Notícies
 • Patronat
 • Marca
 • Entorn
 • L’Ajuntament de Berga ampliarà el nombre de localitats disponibles pels espectacles de la programació de les festes del Corpus de 2021 que es portaran a terme al Teatre Municipal. La inscripció online (www.ticketara.com) per assistir als actes es va habilitar el 4 de maig, després de la presentació realitzada als mitjans de comunicació, al Convent de Sant Francesc. Algunes de les activitats programades van exhaurir les butaques disponibles en les 24 h posteriors i, per això, el consistori ha optat per ampliar-ne l’aforament, respectant la capacitat màxima de l'espai segons les mesures de seguretat per la Covid-19. Cal tenir en compte que a l’hora de realitzar la reserva d’entrades, la plataforma bloqueja automàticament les butaques contigües per garantir la separació entre bombolles de convivència. Això fa que el nombre de butaques disponibles sigui reduït.

  Ampliació d’entrades disponibles

  El consistori obrirà l’amfiteatre del Teatre Municipal per disposar de les butaques del pis superior de l’equipament cultural. En aquest cas, l’ampliació d’aforament s’aplicarà tant als espectacles exhaurits (‘Soc feliç’ de Dàmaris Gelabert i concert de Xavi Sarrià), com a les propostes que disposen de butaques lliures a la platea i també al concert del Memorial Ricard Cuadra (la reserva d’entrades a platea ja ha estat activada per l’entitat organitzadora del concert al portal web www.ticketara.com). En tots els casos esmentats anteriorment, l’activació de la reserva d’entrades extres es farà el dijous, 13 de maig, a les 20 h mitjançant el portal web www.ticketara.com. La reserva d’entrades de l’espectacle ‘Somnis de sorra’ de la Cia. Ytuquepintas cal realitzar-la a través del web www.castellersdeberga.cat.

  Altres propostes que requereixen inscripció

  La programació de les festes del Corpus compta amb altres activitats que també requereixen inscripció prèvia, ja que la capacitat dels emplaçaments on es portaran a terme és limitada. Es tracta de la conferència per commemorar l’aniversari de comparses i elements de La Patum que aquest any compleixen 400 anys del seu naixement (diumenge, 30 de maig, a les 12 h – Claustre del Convent de Sant Francesc), l’exposició de La Patum de la Llar (dimarts, 1 de juny, de 18:30 a 20:30 h – Escola d’Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt) i el concert amb Joan Miquel Oliver (dissabte, 5 de juny, a les 18 h – Plaça de Viladomat). En tots aquests casos també cal fer la reserva a través del portal web www.ticketara.com.

  Activitats sense inscripció prèvia però aforament limitat

  La festivitat del Corpus també inclou esdeveniments que no requeriran reserva prèvia online, però caldrà registrar-se en el moment de participar-hi. Es tracta de la sessió especial de temàtica patumaire del Club del Joc (diumenge, 30 de maig, de 16 a 20 h – Plaça de Viladomat) i els concerts de cobla que oferiran la Cobla Pirineu (dijous, 3 de juny, a les 12 h – Plaça de Viladomat) i la Cobla Berga Jove (diumenge, 6 de juny, a les 18 h – Plaça de Viladomat). La jornada professional de projectes de cultura popular infantil es podrà seguir en directe a través de la Televisió del Berguedà i al canal de Youtube de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya (dissabte, 5 de juny, d’11 a 13 h). L’assistència a la missa major de Corpus tampoc requqrirà registre previ. L’ofici es realitzarà el dijous, 3 de juny, a l’església parroquial de Santa Eulàlia (10:30 h) i comptarà amb la participació de l’Orfeó Berguedà que interpretarà l’Himne del Sagrat Cor de Mn. Marià Miró. Es recomana al públic assistent que segueixi totes les mesures de seguretat durant l’estada a l’església.
  Publicat el 12/05/2021
  Una parella d’administradors de La Patum es mostra d’esquena a la càmera. Ella vesteix de negre rigorós amb mantellina, peineta, guants, mitges i sabates de taló. Amb la mà dreta subjecta un ram de flors d’on sobresurt un fuet apagat, sense espurnes del foc patumaire. Ell també vesteix de negre, amb jaqueta i pantalons de diumenge. De la part baixa de l’esquena sorgeix una cua prominent i característica del vestit de Plens i Maces. És una imatge sòbria, en blanc i negre, carregada de simbolisme que combina diferents elements de la festivitat del Corpus i La Patum. Enguany no hi haurà Patum, però sí que se celebraran les festes del Corpus a la ciutat de Berga. L’Ajuntament de Berga en col·laboració amb el Patronat de La Patum i una vintena d’organismes i entitats berguedanes han ideat una àmplia programació cultural i patumaire que es portarà a terme del 15 de maig al 18 de juny. Aquesta programació inclou actuacions musicals, espectacles, activitats lúdiques, conferències, exposicions, una jornada professional sobre cultura popular i la missa del dijous de Corpus, entre d’altres.

  La regidora de Patum, Roser Valverde, ha fet referència a la suspensió de La Patum per segon any consecutiu i ha destacat l’oferta d’activitats treballades durant les darreres setmanes que es realitzaran entorn de la festivitat del Corpus. Valverde ha lamentat que aquest any tampoc es pugui fer Patum i ha dit que “malgrat que la situació sanitària no ens permeti trobar-nos a la plaça i gaudir de La Patum tal com estem habituats, sí que volem potenciar el contingut cultural i tradicional de la festa”.

  Religiositat i paganisme

  El cartell de les festes del Corpus de 2021 ha estat elaborat pel fotògraf berguedà, Jordi Plana. L’artista ha explicat que la millor manera d’elaborar un cartell posant de manifest que aquest any no hi hauria Patum era precisament sense esmentar la paraula “Patum”. Tot i això, “sí que calia mostrar que La Patum corre per dins i, per això es mostren alguns elements patumaires com la cua del vestit de Plens i Maces i el fuet”. Plana ha detallat que “la figura dels administradors era l’adequada per poder mostrar el caràcter més seriós i religiós de la festa”. A més, la lletra “O” de la paraula “Corpus” ha estat substituïda per la part superior de la Custòdia de Berga, una peça religiosa estrenada pel Corpus de 1943 que representa l’essència del Corpus Christi i La Patum. Tal com explica Plana, “aquesta referència a la Custòdia és per destacar que aquest any les festes tenen un marcat accent cultural, deixant de banda allò que és més pagà”.

  D’altra banda, també s’ha editat un fulletó que inclou tots els actes que es portaran a terme durant la festivitat del Corpus i que es distribuirà a les llars berguedanes. Aquest fulletó comparteix la imatge del cartell, però en la part posterior hi apareix la imatge d’un fuet i un ciri col·locats de forma perpendicular que fa que no es puguin tocar. Segons Jordi Plana, “el foc del ciri no arriba a la metxa del fuet, per tant, no hi ha combustió i no hi ha Patum”. Aquesta imatge, però, també apel·la a l’esperança que “ben aviat el foc de l’església tornarà a encendre el paganisme de fora de l’església, el de la plaça”.

  Història patumaire i experiències de cultura popular infantil

  L’any 2021 es commemora el 400 aniversari del naixement de les comparses del Tabal, la figura de Sant Miquel (Àngels), la Guita Grossa i els vestidors de Plens i Maces. Per celebrar-ho, es farà una conferència en el marc de la iniciativa ‘Àgora Cultural Berga’ per conèixer diversos aspectes sobre l’origen i l’evolució històrica d’aquestes comparses i elements patumaires.

  Berga també es convertirà en l’epicentre de la cultura popular acollint una jornada professional sobre projectes de cultura popular infantil promoguda per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Aquesta jornada té l’objectiu de donar a conèixer experiències i casos de bones pràctiques en la implicació dels infants en el sí de la cultura popular. La ciutat de Berga estarà representada per La Patum Infantil en aquesta jornada professional que es podrà seguir en directe pel canal de Youtube de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

  Exposicions i dinamització de la ciutat

  Les exposicions de temàtica patumaire esdevindran un eix vertebrador i de dinamització de la ciutat. D’una banda, l’exposició de comparseria patumaire que acull el Convent de Sant Francesc des del juliol de 2020 s’ampliarà temporalment per poder mostrar el valor i la importància d’altres Patums que se celebren a la ciutat. Hi haurà nous espais al voltant del claustre dedicats a La Patum Infantil, La Patum de La Llar i La Patum de la Pietat. El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha reiterat la voluntat de l’Ajuntament de Berga de dignificar la festa a través d’aquestes iniciatives d’àmbit cultural. Sànchez ha avançat que es mostrarà l’origen de La Patum Infantil, ja que “va ser una eina d’integració i cohesió de les persones nouvingudes que van arribar a la ciutat durant els anys 60 i 70 del segle passat per treballar a les fàbriques del capdamunt de la vila i el canal industrial”. També ha esmentat la importància de La Patum Infantil per tal que La Patum aconseguís el reconeixement d’Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat l’any 2005. Pel que fa a La Patum de la Llar “s’explicarà com va néixer aquesta Patum i quina visió en té la gent, mentre que l’espai dedicat a La Patum de la Pietat servirà per homenatjar les patums de barri”.

  Paral·lelament, l’Escola d’Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt també portarà a terme una exposició que es realitzarà al pati del centre educatiu per poder mostrar els elements principals de la celebració impulsada per l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà.

  Una altra de les iniciatives programades serà la instal·lació de grans lones amb imatges de La Patum a les principals places de la ciutat que acullen salts de Patum durant les passades o passacarrers. També s’instal·laran lones en altres espais emblemàtics, com per exemple, l’Hospital Sant Bernabé. Les fotografies mostraran com es viu la festa als carrers a través d’instants i moments capturats per les càmeres dels membres de l’Agrupació Fotogràfica Tallers d’Arts i Oficis (AFTDAO) i Foto Luigi.

  Els aparadors dels comerços i establiments també mostraran imatges de La Patum. En concret, s’exposaran fotografies, programes de mà i cartells que permetran obtenir una visió gràfica de l’evolució històrica de la festa berguedana. Per exemple, es podran veure alguns dels programes i cartells que es conserven del període de la Guerra Civil, però també hi haurà peces més contemporànies. L’Arxiu Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga impulsen aquesta mostra amb la col·laboració de l’AFTDAO i Bergacomercial.

  Concerts de melodies patumaires i música de cobla

  La programació musical de les festes del Corpus inclourà concerts de melodies de La Patum i actuacions de música de cobla. D’una banda, la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga farà una actuació basada en alguns dels arranjaments musicals emprats des de principi del segle XX fins el dia d’avui de músics i compositors com Fernando Cobeño, Joan Baptista Lambert, Francesc Garcia Carretero, Joan Casas, Ricard Cuadra, Sergi Cuenca i Pep Moneo. D’altra banda, es portarà a terme el concert del XXIIIè Memorial Ricard Cuadra protagonitzat per la Banda del Memorial Ricard Cuadra.

  La música de cobla també es podrà gaudir i escoltar amb dues actuacions realitzades per la Cobla Pirineu i la Cobla Berga Jove a la plaça de Viladomat. Ambdues cobles també realitzaran concerts a les residències de la ciutat, però seran actuacions exclusives per a les persones residents i no es permetrà l’accés del públic aliè als centres.

  Oferta musical d’artistes emergents i consolidats

  La música de diferents estils ocuparà bona part de la programació de les festes del Corpus a través d’artistes emergents i consolidats que aquest estiu formaran part del cartell de festivals de música rellevants a Catalunya. Es tracta de JazzWoman, Joan Miquel Oliver i Xavi Sarrià. El regidor de Joventut, Isaac Santiago, ha explicat que “la tria dels artistes va sorgir d’una enquesta realitzada entre el jovent l’any 2019 per conèixer les seves preferències sobre els grups musicals que els agradaria que toquessin a Berga”.

  L’artista valenciana, JazzWoman, s’ha convertit en una de les grans promeses de l’escena musical urbana mesclant diversos gèneres i etils com el rap, el trap, la salsa, el merengue o la bachata sota un discurs de denúncia social i lletres que defensen l’empoderament femení, el respecte i l’empatia.

  El músic mallorquí, Joan Miquel Oliver, també actuarà a Berga oferint un dels concerts de la gira anomenada ‘15 anys de Surfistes en càmera lenta’. L’excomponent del grup Antònia Font revisarà el seu debut en solitari amb un cançoner que ofereix vistes privilegiades del retrovisor del gran Emerson Fitipaldi, tot saltant des de la foguera marciana instrumental de Soy un lo-fi a un Pícnic tan efímer com feliç.

  Xavi Sarrià tancarà la programació musical de la festivitat del Corpus amb un espectacle amb sonoritats i instrumentació mediterrànies que s’endinsa en el repertori més emotiu elaborat per l’artista durant més de dues dècades en solitari i al capdavant d’Obrint Pas. Sis músics acompanyaran a Sarrià a l’escenari amb una proposta de format íntim i proper i un nou concepte transmèdia que inclou audiovisuals de manera que les cançons i les històries conflueixen per emocionar el públic, així com per omplir-lo de coratge i esperança. Els audiovisuals que es projectaran durant l’espectacle formen part del documental No s’apaguen les estrelles.

  Espectacles i activitats familiars

  La programació d’actes inclou activitats adreçades especialment al públic familiar. Per exemple, hi haurà dos espectacles i una sessió de jocs de temàtica patumaire. L’artista Dàmaris Gelabert posarà en escena un espectacle titulat ‘Soc feliç’. Es tracta d’una proposta de teatre musical que homenatja les arts escèniques a través de la música, el cric, les titelles, la dansa i la màgia del teatre, on tot és possible. Dàmaris Gelabert estarà acompanyada a l’escenari per la Caterina i el David Cuspinera, coneguts pels infants per la seva col·laboració en els diferents videoclips i espectacles de Gelabert.

  D’altra banda, hi haurà un espectacle impulsat per Acció Cultural Berguedana (Castellers de Berga) titulat ‘Somnis de sorra’ amb la Companyia Ytuquepintas. Es tracta d’una proposta multidisciplinària que combina art amb sorra, circ, música en directe, marionetes de gran format i pintura ràpida. Només amb les mans i la sorra sobre un vidre i amb projeccions en una gran pantalla, l’il·lustrador Borja González crearà històries que ompliran d’emocions passant per diferents atmosferes.

  El Club del Joc de Berga comptarà amb una sessió especial dedicada als jocs de taula de La Patum. Es tracta d’una activitat per a tots els públics per compartir una vetllada amb família i amics descobrint propostes lúdiques de temàtica patumaire. L’activitat estarà dinamitzada pels monitors i monitores de la Cia. de Jocs l’Anònima.

  Inscripció per assistir a les activitats

  Les activitats programades són gratuïtes, a excepció del concert del XXIIIè Memorial Ricard Cuadra (12 €) i l’espectacle ‘Somnis de sorra’ de la Cia. Ytuquepintas (10 € entrada general i 6 € menors fins a 10 anys). Les persones (infants i adults) que vulguin participar en les activitats hauran inscriure’s prèviament a través del portal web www.ticketara.com. En canvi, no serà necessari inscriure’s amb antelació per assistir als concerts de cobla que es faran a la plaça de Viladomat, però l’aforament serà limitat. La informació i venda d’entrades per a l’espectacle ‘Somnis de sorra’ estarà disponible al web www.castellersdeberga.cat.

  Campanya audiovisual

  El consistori berguedà ha promogut una campanya audiovisual sobre La Patum que tindrà una doble vessant emotiva i de conscienciació. D’una banda, s’ha elaborat un vídeo que vol mostrar l’essència de La Patum, a través de dos elements que són imprescindibles en la festa: la pirotècnia i la música. D’altra banda, s’han enregistrat sis píndoles audiovisuals protagonitzades per personal de l’Hospital Sant Bernabé que expliquen com han viscut la pandèmia i per què cal viure la festivitat del Corpus d’enguany de forma responsable. Aquestes campanyes es difondran a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga (@ajuntamentberga) i l’àrea de Joventut (@bergajove) del 17 al 30 de maig.

  Làmines de Patum

  Aquest any es realitzarà la impressió de làmines d’una edició limitada i en alta qualitat del cartell anunciador de les festes del Corpus de 2021 i de La Patum confinada de 2020 signades pels autors dels cartells, Jordi Plana i Ermínia Altarriba, respectivament. Es faran 50 làmines de cada cartell i es posaran a la venda a l’Oficina de Turisme de Berga, a partir del 17 de maig.

  Pressupost i xarxa d’entitats

  Les activitats de les festes del Corpus de 2021 tenen un pressupost aproximat de 60.000 €. La programació compta amb la col·laboració del Patronat de La Patum, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Escola Municipal de Música de Berga, Ben Anats, Bauma dels Encantats, Berguedana de Thrash, Munt d’Arts, Pi3B Produccions, Memorial Ricard Cuadra, Àgora Cultural Berga, Cia. de Jocs l’Anònima, Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Acció Cultural Berguedana, Castellers de Berga, Arxiu Comarcal del Berguedà, Patum Infantil, Patum de La Pietat, Arxiu Familiar Galderic Safont, Agrupació Fotogràfica Tallers d’Arts i Oficis i Bergacomercial.
  Publicat el 4/05/2021
  L’Ajuntament de Berga ha recuperat les quatre rèpliques dels cavallets de La Patum desaparegudes fa dues dècades. El passat dimarts, 16 de març, es va produir la localització de les peces al quilòmetre 3,5 de la carretera BV-4242, en una zona propera al Santuari de Queralt. Es tracta d’unes rèpliques de fibra de vidre que van desaparèixer d’un magatzem municipal fa uns 20 anys, aproximadament. Els Mossos d’Esquadra van recuperar les peces després de rebre l’avís d’una persona que va informar sobre la troballa, al voltant de les 10 de la nit. Aquest divendres, 19 de març, els Mossos d’Esquadra han entregat les rèpliques dels cavallets al consistori berguedà. L’acte ha comptat amb la participació del regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez; la regidora de Patum, Roser Valverde; l’inspector i cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Berga, Francesc Hernández; el sergent i subcap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Berga; David Fité; l’agent, Ramon Safont; el cap de la Policia Local, Jaume Hernández, i el cap de colla dels Turcs i Cavallets de La Patum, Jaume Casadesús.

  El regidor, Ivan Sànchez, ha agraït la tasca dels serveis de seguretat per la recollida i custòdia de les peces, així com a la persona o persones que han decidit tornar-les a l’ajuntament i la ciutat després de tants anys. En aquest sentit, el regidor ha fet una crida a tothom qui tingui peces antigues de La Patum per tal que les conservin i no les llencin com s’havia fet durant dècades quan es feien velles. Per a Sànchez, “si no fos per les persones que un bon dia van decidir guardar caretes, vestits, cartells, etc. no tindríem la memòria i el patrimoni patumaire”.

  La regidora de Patum, Roser Valverde, s’ha mostrat satisfeta per la troballa. Valverde ha comentat que “es tracta d’una notícia positiva perquè retorna a la ciutat patrimoni que havia estat desaparegut durant molts anys”. La regidora també ha destacat que durant els últims anys, “l’ajuntament ha treballat per posar en valor el patrimoni patumaire amb l’objectiu què estigui ben conservat i exposat, perquè sigui un bé per a la ciutat i que la ciutat també en pugui gaudir”.

  Rèpliques per estrenar

  Les peces recuperades són quatre rèpliques idèntiques als cavallets originals de La Patum. Aquestes rèpliques van ser construïdes durant el mandat 1995-1999, en què Jaume Farguell era l’alcalde de la ciutat i Daniel Tristany era el regidor de Cultura i Patum. Les peces van ser construïdes al Taller d’escultura especialitzat en la construcció de bestiari i figures festives Toni Mujal de Cardona, però van ser pintades al taller artesà d’imatgeria religiosa El Arte Cristiano d’Olot. Cadascun dels cavallets va costar 150.000 pessetes. El cap de colla dels Turcs i Cavallets, Jaume Casadesús, ha explicat que les peces es van fer per tal que poguessin substituir les originals en cas que es fessin malbé, però no es van utilitzar mai. La comparsa va considerar que no eren adequades i que no resistirien les empentes que es produeixen a la plaça durant el salt de Turcs i Cavallets. Per això, van decidir que no les utilitzarien i van ser guardades en un magatzem municipal. Les peces van desaparèixer del magatzem i es desconeix la persona i/o persones que presumptament les haurien sostret. L’inspector dels Mossos d’Esquadra, Francesc Hernández, ha comentat que durant aquesta setmana s’està recopilant i valorant la informació a l’entorn on s’han produït els fets per intentar esclarir el cas.

  El futur immediat de les rèpliques

  El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha explicat que caldrà decidir juntament amb la comparsa dels Turcs i Cavallets i el Patronat de La Patum què es farà amb les peces recuperades. Tot i això, ha avançat que la voluntat és poder mostrar les peces durant un temps a l’exposició de la comparseria patumaire que actualment acull el Convent de Sant Francesc. Sànchez ha dit que “malgrat els cavallets no siguin originals, no hagin ballat a la plaça o no tinguin el mateix pes, pot ser un bon reclam per l’expectació que ha generat la troballa”.

  Publicat el 19/03/2021
  L’Ajuntament de Berga habilitarà noves localitats pels espectacles i concerts de les festes del Corpus de 2021 a partir del 13 de maig, a les 20 h
  Berga celebrarà la festivitat del Corpus amb una àmplia programació cultural i patumaire del 15 de maig al 18 de juny
  Berga recupera les rèpliques dels quatre cavallets de La Patum que havien desaparegut fa 20 anys
  Han col·laborat desinteresadament entre altres:
  Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
  Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
  Pascal Hanrion - KAP
  Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
  s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
  Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols