El punt final de La Patum
El Tirabol
És el punt final de La Patum, el moment en què Berga celebra el fet d’haver repetit el seu miracle anual: la màxima expressió de joia berguedana.
Hi ballen els gegants i les guites barrejats amb tota la gent que omple la plaça, al ritme del Tabal i als acords de diferents tonades populars, a excepció d’alguna com el vals-jota "La Patumaire", obra del músic Lluís Sellart i Espelt. Aquest conjunt de melodies populars es van repetint fins que els músics diuen prou.
L’origen del Tirabol és desconegut. No se sap des de quan Berga celebra el final de La Patum amb aquest salt, els documents no en donen cap pista, però el que sí que se sap és que no és un fet exclusivament berguedà. El Tirabol, majoritàriament conegut a la resta del país com a ‘tirabou’, era el ball final de moltes festes i tenia un important caràcter de celebració, ple de joia i entusiasme. De fet, el primer dels Tirabols que s’interpreta actualment, "La Banya de Bou", el trobem a altres festes del país, especialment a la zona dels Pirineus i Andorra i sempre compleix la mateixa funció que a Berga: aglutinar, celebrar i festejar alguna cosa molt important per a una determinada comunitat des d’un punt de vista festiu.
El Tirabol ha estat el ball final durant generacions i generacions, sempre voltant la plaça de Sant Pere en el sentit contrari de les agulles del rellotge. Ha representat la celebració comunitària de molts i molts berguedans saltant al so de les seves melodies.
Un moment de joia, de comunió total entre el pobles i les comparses de La Patum.
Han col·laborat desinteresadament entre altres:
Salvador Vinyes - Anna Parcerisa - Berta Francàs - Albert Rumbo - Ma Dolors Santandreu - Jordi
Cohen - Foto Luigi - Toni Sales - Sílvia Massana - Mireia Ferran - Jordi Plana - Antònia Prat
Pascal Hanrion - KAP
Les despeses tècniques de la web (Informat Picas-Prat, SL),
s'han pogut assumir gràcies a l'aportació de l'Associació La Patum Productors.
Traductors: Steve Pepper, Jaume Fígols